problemy (prawne) ze sprowadzonym coltem |
Autor |
Wiadomość |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 07:10 problemy (prawne) ze sprowadzonym coltem
|
|
|
Miałem wczoraj pierwsze (miśkiem) spotkanie z panami w niebieskich czapkach. No i tak.
Na szczęście udało mi się uprosić pouczenie, ale...
1. Czy jest jakiś prawny zakaz używania obrysówek w samochodzie osobowym?
2. Ubezpieczyłem (na rok) miśka na nr nadwozia, mając cały czas niemieckie tablice (dzięki temu odroczyłem sobie opłatę ekologiczną i zarejestrowanie - w sumie ponad 700zł).
Znajomy mówił mi że mogę tak jeździć, mając przy sobie papiery, akcyzę, umowę kupna. Natomiast Pan niebieski stwierdził że to wykroczenie, że jest miesiąc od zakupu na zarejestrowanie pojazdu na nasze tablice.
Prosiłbym o wypowiedzi z zaznaczeniem czy komuś się "wydaje" że jakoś jest, czy ktoś jest pewny (najlepiej poparte jakimś artykułem czy paragrafem).
Dzięki. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 08:28
|
|
|
2. Jest miesiąc czasu na zarejestrowanie auta i uregulowanie wszystkich wymaganych opłat (podatek, opłata ekologiczna). Mogłeś jeżdzić na posiadanych dokumentach i opłaconym OC, ale tylko ten miesiąc czasu. |
|
|
|
 |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 09:16
|
|
|
A powiedzcie mi jeszcze, czy, jaki i w jakiej wysokości się płaci podatek?
Mam akcyzę, przegląd, ubezpieczenie. Zostało mi tłumaczenie i czy coś jeszcze?
Słyszałem o jakimś podatku Vat25 czy coś takiego. Czy to jest konieczne do zarejestrowania pojazdu? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 09:22
|
|
|
Do zrobienia jeszcze:
- przegląd techniczny - duży wstępny potrzebny do pierwszej rejestracji sprowadzonego auta w kraju (normalny nie przejdzie)
- podatek 2% wartości samochodu wpisanego na umowie kupna-sprzedaży (chociaż kwota ta może być inna, osoba w okienku w US sprawdza wartość auta w tabelach Eurotaxu - jak jest mniejsza bierze kwotę z umowy, jak większa bierze kwotę z tabel ) - druk VAT25 |
|
|
|
 |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 07:27
|
|
|
I jeszcze jedno pytanko.
Jak jest teraz z opłatą ekologiczną (czy jak to się tam teraz zwie).
Czy jest jeszcze ta opłata? Gdzie to się płaci?
Dzwoniłem do wydziału komunikacji i mówili o akcyzie, ubezpieczeniu, przeglądzie, tłumaczeniu dok, vat25 - a o eko nic nie mówili (zapomnieli?) .... |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 08:04
|
|
|
Z tego co się orientuję, to opłata ekologiczna cały czas obowiązuje. Wynosi ona 500zł i płaci się ją Urzędzie Komunikacji przy rejestracji auta.
Ostatnio zmieniły się tylko stawki akcyzy - teraz płaci się ją od pojemności silnika (są dwa przedziały do 2.0 - bodajże 2% i powyżej - 13,4%). |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 04-12-2006, 09:02
|
|
|
zgodze sie ze slo_mo, . Moj kolega wlasnie to przerabia i jest tak jak mowisz. |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 10:43
|
|
|
Wszystko ok, ale nikt nie odpowiedział na temat obrysówek, mieli racje u nas na samochodzie osobowym nie można mieć obrysówek, białych kierunków jeśli nie są oryginalnie montowane, obrysówki muszą być tylko w samochodach ciężarowych.
Jak masz obrysówki działające to musisz zrobić do nich wyłącznik jak nie działają to mogą być a jak działają to niestety nie mogą być, tak samo jak nie można mieć neonów pod samochodem. |
|
|
|
 |
tomek_mod [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 13:10
|
|
|
można mieć obrysówki, sam mam takie od zakupu w volvo s40, jak mi raz policjant zwrocil uwage na obrysowki powiedzialem zeby pojechal do ASO Volvo i wszystkim wydłubał - to bylo w 2001 roku. Od tego czasu spokoj - jakos nie widze aby Volva jezdzily z wydlubanymi obrysowkami. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 13:10
|
|
|
Co do obrysówek to TUTAJ są wszystkie przepisy ruchu drogowego - znajdziesz tu odpowiedzi na swoje pytania. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 17:27
|
|
|
Czy chodzi o takie obrysowki jak byly w duzych fitach?? Jesli tak to sa 100% legalne. Brat kupil maxime wersje us i tez ma takie obrysowki. Przed przegladem sie martwilismy czy przejdzie. Okazalo sie ze nie ma zadnego problemu. |
|
|
|
 |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 07:20
|
|
|
dylson napisał/a: | Brat kupil maxime wersje us i tez ma takie obrysowki. |
No tak, ale sęk w tym, że wg mnie takie obrysówki są legalne, jeśli są zakładane seryjnie przez producenta samochodu - co oczywiste (tak samo jest z białymi kierunkowskazami).
A własne przeróbki (mimo że ja już z obrysówkami kupiłem, ale założył je poprzedni właściciel) nie są dozwolone. |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 08:38
|
|
|
Nie są legalne zadzwoń sobie na komendę to ci powiedzą, nawet przeglądu nie przejdzie jak ich nie zmienisz. |
|
|
|
 |
debillos [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 14:48
|
|
|
[ Dodano: 17-12-2006, 14:50 ]
slo_mo napisał/a: | - podatek 2% wartości samochodu wpisanego na umowie kupna-sprzedaży (chociaż kwota ta może być inna, osoba w okienku w US sprawdza wartość auta w tabelach Eurotaxu - jak jest mniejsza bierze kwotę z umowy, jak większa bierze kwotę z tabel ) - druk VAT25 |
- to nie tak vat25 to druk zwolnienia z opłaty z tytułu VAT poniewaz jestesmy w UE kosz tego to ryczałt jezeli dobrze pamietam to 170 PL
- natomiast podateg ekologiczny tzw. recycling płaci sie na poczcie na wskazane konto przed pojsciem do wydziału komunikacji (zeby samochod zarejstrowac tzeba miec to zapłacone 500PLN)
pozd |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 21:43
|
|
|
debillos napisał/a: | - to nie tak vat25 to druk zwolnienia z opłaty z tytułu VAT poniewaz jestesmy w UE kosz tego to ryczałt jezeli dobrze pamietam to 170 PL |
Masz rację, ale opłata to 150zł.
debillos napisał/a: | - natomiast podateg ekologiczny tzw. recycling płaci sie na poczcie na wskazane konto przed pojsciem do wydziału komunikacji (zeby samochod zarejstrowac tzeba miec to zapłacone 500PLN) |
U mnie w mieście można zapłacić to na miejscu w kasie przed/w trakcie rejestracji. |
|
|
|
 |
|