Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
16-06-2009, 08:16
[2.5 TD] Gdzie szukac filtra pyłkowego?
Autor Wiadomość
AVIATOR 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2.5 td
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2009, 01:01   [2.5 TD] Gdzie szukac filtra pyłkowego?

Witajcie....od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem :) Pajero sport z 2003 r i juz pytanko...gdzie filterek przeciwpyłkowy? Myśle że to jest przyczyna ....straszliwie parują mi szyby boczne (wszystkie).
Ostatnio zmieniony przez Gene 16-06-2009, 08:17, w całości zmieniany 1 raz  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 25-01-2009, 07:39   Re: Gdzie szukac filtra pyłkowego w Pajero Sport?

AVIATOR napisał/a:
Witajcie....od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem :) Pajero sport z 2003 r i juz pytanko...gdzie filterek przeciwpyłkowy? Myśle że to jest przyczyna ....straszliwie parują mi szyby boczne (wszystkie).

Otwórz schowek, zdejmij ograniczniki i tam powinien być, o ile jest w niego wyposażony.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-01-2009, 12:22   

AVIATOR napisał/a:
Myśle że to jest przyczyna ....straszliwie parują mi szyby boczne (wszystkie).

Witaj.Nie koniecznie.Jest taka pora roku a nie inna-czyli dużo wilgoci.Wchodząc do samochodu mimo starań zawsze wniesiesz trochę śniegu który topnieje i dywanik stają się wilgotne a potem ogrzewanie i parowanie i wilgoć w samochodzie.Domyślam się ze masz dywaniki gumowe z podwyższonymi bokami.Jak wysuszyć dywanik-stara samochdziarska metoda->> pod dywaniki gumowe podkładasz warstwę gazet (parę sztuk),które wyciągają wodę-wilgoć.Co 2-3 dni zmieniasz gazety-po pierwszym razie zobaczysz czy są wilgotne. Po tygodniu powinno wysuszyć dywanik. Ja jeszcze włączam nagrzewanie na podłogę na ful i uchylam lekko okna aby wilgoć wyleciała na zewnątrz.Pozdrawiam :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 26-01-2009, 10:14   

Cytat:
Otwórz schowek, zdejmij ograniczniki i tam powinien być, o ile jest w niego wyposażony.

To prawda, ze w paru przypadkach wlasnie tam Mitsubishi umiejscawia filtr pylkowy. Niestety L200 i Pajero Sport nie maja tego filtra montowanego. W nowych elkach mozna ten filtr jakos osobiscie zamontowac. Temat opisywany gdzies na podforum L200. :wink:

AVIATOR napisał/a:
...straszliwie parują mi szyby boczne (wszystkie).
Przyczyn tego stanu nie szukalbym w braku lub usterce fitra pylkowego.
Pierwsza sprawa to sprawdzenie ustawien nawiewu i klimatyzacji. To co JaWaldek opisuje to typowy obiaw. Wilgoc sie zbiera a roznica temperatur robi swoje. Ale slowo "straszliwie" sugeruje, ze masz wiekszy klopot z parujacymi szybami niz przecietny uzytkownik. Sprawdz jak dzialaja nawiewy. Ja po wejsciu do auta ustawiam klimatyzacje na odszronianie i odparowanie przedniej szyby. Po chwili z przodu ma spokoj. Wylaczam ta opcje i korzystam z automatycznego obiegu ale klimatyzacji nie samej wentylacji. Po kilku minutach para z szyb znika. Wazne jest aby suche powietrze z klimy bylo wdmuchiwane do wnetrza auta. Nie wlaczaj zamknietego obiegu bo po chwili bedziesz mial mgle na szybach. Raczej utrzymuje porzadek w aucie ale w zime ta wilgoc dostaje sie do srodka wraz z ubraniem i na butach. Czasami w zimne dni wystarczy oddech pasazera i kierowcy a auto paruje. U mnie po pewnej chwili nawiewy klimatyzacji zalatwiaja sprawe. Robia to tak skutecznie, ze nawet z tylnej szyby znika para.
Jesli ustawienia wentylacji sa ok to pozostaje albo sprawdzenie samej klimatyzacji, serwis i nabicie albo sprawdzenie przewodow i kratek. Czy nie sa zasyfione kawalkami suchych lisci itp lub np nie sa odlaczone od przewodow.
Nic wiecej mi do glowy nie przychodzi. Jesli tak bardzo paruje to gdzies ta wilgoc musi sie zbierac. Moze jakies nieszczelnosci masz lub przecieki i woda sie zbiera. Mi tak strasznie parowal po myjni lub gdy byl caly zawalony sniegiem. :wink:

AVIATOR 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2009, 00:54   

:( taaaa..... filtra w moim aucie nie znalazłem..... szyby boczne parują jak wściekłe..... zastanawiam sie czy nie padł silniczek sterowania obiegiem, po zdjeciu schowka widzę jakąś dźwignię...jest nieruchoma.... może to to? czy ktoś z Was wie, który silniczek steruje obiegiem wewn. i zewnętrznym? Na panelu wszystko niby ok. wyświetla zmianę obiegu ale czy to prawda...nie jestem pewien..... Pomocy!

pajeroX 
Mitsumaniak

Auto: Mitsu Pajero 3.2 Di-D WAGON
Wysłany: 30-01-2009, 09:18   

Witaj. U mnie tak było że szyby parował ze nie mogłem dac rady usuwać pary :mrgreen: nawet klima nie dawała rady i właśnie tak jak Zbyszekm2 napisał wyjołem schowek na rękawiczki po prawej odkręciłem 2 śróbki(tak jak by szuflada) i tam to dopiero był :shock: , wyjołem filtr ale to co w nim było nie da sie opisac:), Kupiłem filtr węglowy i teraz na drugim poziomie tak dmucha jak przedtem na fulll. I co najwazniejsze ani grama pary na szybach. pozdrawiam.

AVIATOR 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2009, 10:26   

Tak ale........... jak juz wspomniałem... pod schowkiem nie widzę szuflady na filtr.... chyba jednak filtra nie mam...kombinuję raczej, że obieg powietrza jest cały czas w pozycji zamknietej....i tu proszę o pomoc który silniczek steruje obiegiem powietrza wewn./ zewn.?

pajeroX 
Mitsumaniak

Auto: Mitsu Pajero 3.2 Di-D WAGON
Wysłany: 30-01-2009, 10:40   

Musisz wyjąć ten schowek (szufladke) i to za tym schowkiem jest przynajmniej u mnie. a jak by to był ten silniczek co mówisz to bys słyszał ze powietrze inaczej przechodzi po włączeniu lub wyłączeniu, czy otwiera sie czy zamyka.

AVIATOR 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2009, 10:53   

filtra pod schowkiem BRAK!!! widzę puszki klimatyzatora i mieszalnika powietrza i tyle a jeśli chodzi o silniczek to właśnie pytam czy ktos wie który to bo na wyświetlaczu niby wszystko ok. pokazuje po przełączeniu (obieg otwarty lub zamknięty) ale zmiany nie odczuwam i nie słyszę! Jeśli chodzi o kier. nadmuchu to jest ok.... tzn. szyba , nogi , klata.... martwi mnie jedynie ten obieg i tu mam nadzieję znaleźć przyczynę... :?

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 30-01-2009, 11:05   

PajeroX przepraszam albo nie czytasz dokladnie postow albo za bardzo chcesz pomoc. Kolega AVIATOR ma delikatnie mowiac nieco inny model Pajero niz Ty. To co
PajeroX napisał/a:
U mnie tak było...
nie oznacza ze w Pajero Sport jest identycznie lub podobnie.

AVIATOR napisał/a:
i tu proszę o pomoc który silniczek steruje obiegiem powietrza wewn./ zewn.?

Proponuje zapoznac sie z instrukcja forum. Wiem, ze to nudne i czasochlonne ale tym samym oszczedzicie sobie i administratorom zachodu i wysilku.
Chlopie teraz uwazaj:
w odpowiednim dziale forum z instrukcjami DOWNLOADS znajdziesz Service manual do Sporta. Sciagnij plik i odszukaj sekcje dotyczaca modelu 2002.

jak juz tam trafisz to bedziesz mial czarno na bialym pokazane co jest co. Mam nadzieje, ze firmowe schematy i diagramy pomoga Ci dojsc do tego co odpowiada za slabe odparowywanie w kabinie.
Zycze powodzenia :wink:

elili
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2009, 17:34   

Gene napisał/a:
jak juz tam trafisz

:notworthy: Gene

Odpowiedz do tematu