Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] gasnie na LPG
Autor Wiadomość
brumek 
Nowy Forumowicz
brumek

Auto: Carisma 97r 1.8 16v GLX
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-02-2009, 16:38   [Carisma] gasnie na LPG

Witam
Od pewnego czasu mam problem z carisma 1.8 16v + LPG.
Mianowicie po dłuższym przstoju ( ponad 15 godzin) silnik gaśnie przy pierwszym przełączeniu na LPG. Na benzynie odpala normalnie, po osiągnieciu odpowiedniej temperatury przelacza sie na gas i gasnie. Nie mam pojecia co to moze byc - zawor normalnie cyka.
Ostatnio zauwazylem ze gdy po przełaczeniu dodam gazu - to przes chwile obroty spadaja tak jakby gas nie dochodzil a op sekundzie jest ok. Jezeli nie dodam gazu to gasnie - jakby nie dostawal LPG. Przy kolejnych przelaczeniach jest juz ok.
Czy ma ktos pomysl co to moze byc?
(filtr gazu wymieniony, sprawdzałem szczelnosci instalacji - ok)
Prosze o pomoc.

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Wysłany: 25-02-2009, 16:55   

Najlepiej jedz do gazownika, niech ustawi ci wolne obrotyna gazie.
Ewentualnie mapa obrotów odpowiedzialna za gaz do ponownego wgrania.
Na chwilę obecną nie przychodzi mi nic innego do głowy

brumek 
Nowy Forumowicz
brumek

Auto: Carisma 97r 1.8 16v GLX
  Wysłany: 26-02-2009, 10:46   

Hmm.
ok przejade sie - tylko nie wiem czy regulacja cos pomoze. Jezeli juz sie przelaczy i chodzi na gazie to wszystko jest ok. wolne obroty w granicy 800/min.
(z malym wyjatkiem - tzn do momentu gdy silnik nie osiagnie temp roboczej wolne obroty na lpg delikatnie faluja - ale minimalnie)
LPG II gen przejechane ok 70 tys km , spalanie ok (miasto 10l poza miastem ok 8l), (ostatnio wymienilem kable, swiece i filtr gazu).

Ps. Przy wymianie filtra gazu - gazownik zauwazyl ze pomiedzy zbiornikiem a filtrem jest duze zwezenie - nie wiem jak on to sprawdzil ale podobno jest.
Czy to moze powodowac gasniecie silnika przy pierwszym przelaczeniu? i po dluzszej przerwiew - nie wiem gdzie sa przewody doprowadzajace gaz z butli do silnika?? moglem je jakos uszkodzic? :(

Odpowiedz do tematu