Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:17 |
problem z kontrolka AIRBAG |
Autor |
Wiadomość |
zubi9 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-07-2009, 13:23 problem z kontrolka AIRBAG
|
|
|
Witam. Sprowadziłem z USA Outlandera 07 r 3,0 pojemność z automatyczną skrzynią po małej kolizji. Po naprawie blacharskiej pozostała świecąca się kontrolka airbag. Próba skasowania kontrolki nie udała się, gdyż jak powiedział mechanik, jest to wina kontrolki od prowadnicy fotela pasażera. Może ktoś udzieliłby mi pomocy? S.Zuber |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-07-2009, 22:44
|
|
|
zubi9 napisał/a: | jest to wina kontrolki od prowadnicy fotela pasażera. |
Zapewne chodzi o konieczność kalibracji czujnika zajętości fotela pasażera(OCM) |
|
 |
zubi9 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2009, 21:09 cdn
|
|
|
Dziki za podpowiedź. Kto mógłby zrobić taką kalibrację? |
|
|
|
 |
tadzio
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 19-09-2009, 20:31
|
|
|
zubi9, Witaj kontrolka powinna zgasnąc dopiero jak usiądzie pasażer a gdy nikt nie siedzi to się pali |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 19-09-2009, 23:31
|
|
|
A nie pali się ona też w przypadku jej wyłączenia (poduszki) z klucza w schowku? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 21-09-2009, 01:31
|
|
|
tadzio napisał/a: | Witaj kontrolka powinna zgasnąc dopiero jak usiądzie pasażer a gdy nikt nie siedzi to się pali | jak nikt nie siedzi, to kontrolka się nie pali. Pali się wówczas, jak siedzi i nie ma zapiętych pasów. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 01-10-2009, 15:04
|
|
|
Zgaduje zgadula, albo wróż z fusów. Airbag jest bardzo czuły na wszelkie odchyły od normy i czasem byle zaśniedziała złączka albo przetarty kabel powoduje błąd. Najtańszym sposobem zdiagnozowania będzie tester diagnostyczny, przynajmniej pokarze co się komputerowi nie podoba. Oprócz tego że może być coś źle podłączone albo uszkodzone to równie dobrze mechanik mógł uszkodzić komputer sterujący lub źle skasować błąd. A to że powiedział że to wina prowadnicy to też ja bym mu nie wierzył, bo jakby się znał na rzeczy to raczej by zaproponował jakiś trick (nie do końca zgodny z logiką działania systemu) żeby kontrolka zgasła. |
|
|
|
 |
zubi9 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2010, 13:19
|
|
|
Dalej mam problemy ze świecącą kontrolką airbag. Po zamontowaniu nowej kurtyny i poduszki w siedzeniu kierowcy elektronik w serwisie Mitsubishi stwierdził, że on nie ma programu gaszenia kontrolek u aut sprowadzonych z USA. Może ktoś zna adres serwisu lub firmy, która mogłaby to zrobić? Pozdrawiam "Outlanderomaniaków" |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 02-03-2010, 09:00
|
|
|
Coś jest na rzeczy z tą wersją amerykańską,bo MUTIII niby u nas mają ale podobno musi być amerykański... A wtym temacie było T U T A J ...Może warto się sprivować ze skandynawią?
A co do samych kontrolek to tyle rzeczy może być w samym obwodzie elektrycznym... Szczególnie ,że Outek był bity... Może to nie jest dobre porównanie ale w naszym miejskim popychadle (Corsa) raz mocno sprzątałem i pod siedzeniem wypiąłem napinacze pasów i wpiąłem je z powrotem ale nie "zaskoczyły"-nie mogłem dłuuugo dojść dlaczego mi sie ta cholerna lampka od air baga pali na desce... |
|
|
|
 |
|