Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:17
problem z kontrolka AIRBAG
Autor Wiadomość
zubi9
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2009, 13:23   problem z kontrolka AIRBAG

Witam. Sprowadziłem z USA Outlandera 07 r 3,0 pojemność z automatyczną skrzynią po małej kolizji. Po naprawie blacharskiej pozostała świecąca się kontrolka airbag. Próba skasowania kontrolki nie udała się, gdyż jak powiedział mechanik, jest to wina kontrolki od prowadnicy fotela pasażera. Może ktoś udzieliłby mi pomocy? S.Zuber

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2009, 22:44   

zubi9 napisał/a:
jest to wina kontrolki od prowadnicy fotela pasażera.

Zapewne chodzi o konieczność kalibracji czujnika zajętości fotela pasażera(OCM)

zubi9
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2009, 21:09   cdn

Dziki za podpowiedź. Kto mógłby zrobić taką kalibrację?

tadzio 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 19-09-2009, 20:31   

zubi9, Witaj kontrolka powinna zgasnąc dopiero jak usiądzie pasażer a gdy nikt nie siedzi to się pali

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 19-09-2009, 23:31   

A nie pali się ona też w przypadku jej wyłączenia (poduszki) z klucza w schowku?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 21-09-2009, 01:31   

tadzio napisał/a:
Witaj kontrolka powinna zgasnąc dopiero jak usiądzie pasażer a gdy nikt nie siedzi to się pali
jak nikt nie siedzi, to kontrolka się nie pali. Pali się wówczas, jak siedzi i nie ma zapiętych pasów.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 01-10-2009, 15:04   

Zgaduje zgadula, albo wróż z fusów. Airbag jest bardzo czuły na wszelkie odchyły od normy i czasem byle zaśniedziała złączka albo przetarty kabel powoduje błąd. Najtańszym sposobem zdiagnozowania będzie tester diagnostyczny, przynajmniej pokarze co się komputerowi nie podoba. Oprócz tego że może być coś źle podłączone albo uszkodzone to równie dobrze mechanik mógł uszkodzić komputer sterujący lub źle skasować błąd. A to że powiedział że to wina prowadnicy to też ja bym mu nie wierzył, bo jakby się znał na rzeczy to raczej by zaproponował jakiś trick (nie do końca zgodny z logiką działania systemu) żeby kontrolka zgasła.

zubi9
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2010, 13:19   

Dalej mam problemy ze świecącą kontrolką airbag. Po zamontowaniu nowej kurtyny i poduszki w siedzeniu kierowcy elektronik w serwisie Mitsubishi stwierdził, że on nie ma programu gaszenia kontrolek u aut sprowadzonych z USA. Może ktoś zna adres serwisu lub firmy, która mogłaby to zrobić? Pozdrawiam "Outlanderomaniaków"

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 02-03-2010, 09:00   

Coś jest na rzeczy z tą wersją amerykańską,bo MUTIII niby u nas mają ale podobno musi być amerykański... A wtym temacie było T U T A J ...Może warto się sprivować ze skandynawią?
A co do samych kontrolek to tyle rzeczy może być w samym obwodzie elektrycznym... Szczególnie ,że Outek był bity... Może to nie jest dobre porównanie ale w naszym miejskim popychadle (Corsa) raz mocno sprzątałem i pod siedzeniem wypiąłem napinacze pasów i wpiąłem je z powrotem ale nie "zaskoczyły"-nie mogłem dłuuugo dojść dlaczego mi sie ta cholerna lampka od air baga pali na desce... :rolleyes:

Odpowiedz do tematu