Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Scenariusz testów - skanery linii palilarnych
Autor Wiadomość
Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-02-2009, 12:06   Scenariusz testów - skanery linii palilarnych

Potrzebuję pomocy a mianowicie.
Podrzućcie jakieś materiały lub propozycje scenariuszy testów którymi możecie dysponować (może sami coś takiego robiliście) i nie jest to problem jak wyjdzie to poza wasze miejsce pracy.
Ogólnie mówiąc potrzebuję dokumentację jak są testowane np. jakieś czytniki RFID, ID-1 czy inne.
Niestety w Instytucie Łączności goście uczyli się od nas a nie odwrotnie :cry:

Chcę opracować jak najdokładniejszy scenariusz testów (ogólny ale możliwy do zastosowania do wszystkich) skanerów linii papilarnych:

Ogólne założenia mam; czyli testy fizyczne, fizykochemiczne, porównawcze , wydajnościowe, testy na możliwość zastosowania fałszywych odcisków palców, testy miejsc i okoliczności, wrażliwość na warunki atmosferyczne ale co jeszcze może macie pomysły.

Co do samego Fingerprinta to jest problem z materiałami ze względu na wąską branżę.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 27-02-2009, 23:04   

przeczytalem co potrzebujesz i hmm... tego nie jest duzo, tego jest masakrycznie dużo.
wiec moje pytanie: czy wiesz na co sie porywasz?

jesli dobrze zrozumialem Twoj pomysl, to chcesz sprawdzac odciski palców, ale nie majac gotowe juz (skany/zdjęcia itd) tylko dodatkowo wszystkie "fizyczne" ich aspekty?

sam nie mialem takich zajęć, ale moze Ci to pomoze troche Link dotyczy to szeroko pojętego zagadniania "metoda rozpoznawania obrazów" w skrocie - algorytmy do tego itd itd.
Dość, a nawet bardzo skomplikowana sprawa.

Kolega mial temat pracy mgr tego typu, tzn samo rozpoznawanie linii papilarnych i z tego co wiem to do samego porownania 2 jpgów z tymi samymi odciskami palców (oczywiscie np zrobione dwa różne ale tego samego palca). to był dosc spory soft uwzgledniajacy to wszystko czego nauczyl sie na zajęciach do ktorych link Ci podesłałem.

Polecam poszukac w necie pod kątem prac mgr na AGH w Krakowie, wiem ze jest jedna osoba na wydziale EaIE ktora zajmuje sie tego typu sprawami, niestety nie pamietam nazwiska.

wiem ze samo rozpoznawanie obrazów jest dosc trudnym zagadnieniem, wiec jak do tego dolaczymy inne aspekty to bedzie cięzko, ale powodzenia :)

Moze troche pomogłem :)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 28-02-2009, 00:21   

Opisujesz Zamówienie Publiczne ???

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 02-03-2009, 08:06   

Karol nie mam zamiaru brać się za opisywanie czy stworzenie softu bo taki już mamy nawet w kilku wersjach i to robimy :wink: .
Generalnie chodzi o to aby stworzyć procedurę testowania czytników linii papilarnych, mamy ich kilka a co jakiś czas dokupujemy nowe i trzeba przyjąć określoną metodologię/kryteria porównawcze. Mogę to zrobić z palca na podstawie doświadczenia ale nie wiem jakie wtedy będą relacje do profesjonalnych "Procedur Testów" podobnych urządzeń bo takiej procedury nie miałem w ręku zresztą z tego co wiem w ICAO też nie ma takiej procedury (bo bym ją miał). Jest certyfikat FBI ale on tyczy sie sensora optycznego a nie całego czytnika ale może w to uderzę.

Do CNS:
Co prawda sam czytnik może być elementem zamówienia :wink: ale nie będzie to "Specyfikacja" na zewnątrz do tego czytnika tylko dla NAS procedura testów aby przyjąć kryteria właściwej oceny.

Generalnie dzięki za odzew.
Będę szukał dalej.

Odpowiedz do tematu