Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] problemik z immobilizerem, zapolonem
Autor Wiadomość
martinez 
Nowy Forumowicz

Auto: MITSUBSHI CARISMA 1.8 GLSi 16v
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-11-2008, 19:07   [Cari 1.8] problemik z immobilizerem, zapolonem

Jest jakis sposob by ominac immobilizer? Mam prad, swiatla swieca, ale po przekreceniu kluczyka nie zapala sie rzadna kontrolka i zaplonu nie ma... Przed tym wszystkim alarm wydal sygnal jakby umieral i wiecej sie juz nie odezwal. A moze warto zastanowic sie nad stacyjka? Prosze o jakies pomysly i pomoc.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2008, 19:29   

Witaj.
Musisz drogą eliminacji, znależć przyczyne tego stanu.
Zacznij od alarmu. Ztego co kojarze kazdy alarm da sie ominąć, trzeba tylko zdjąć obudowę nad nogami kierowcy i będziesz tam miał jeden lub dwa bezpieczniki płytkowe.
Trzeba je wyciągnąć i próba.
Immobilizer będzie bardzo trudno ominąć, zostaw go sobie na koniec na razie nie zawracaj sobie nim głowy, no chyba, że masz 2 oryginalny kluczyk, spróbuj moze to pomoże i po zawodach.
Pozdr.

martinez 
Nowy Forumowicz

Auto: MITSUBSHI CARISMA 1.8 GLSi 16v
Kraj/Country: UK
Wysłany: 21-11-2008, 20:53   

No i furka odpalila. Wystarczylo wywalic cala centralke od alarmu i podlaczyc bezposrednio, no i hula :)

kuken 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GL '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-05-2009, 21:16   

Witam wszystkich.

Jako, że niedawno stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Carismy GL 1,6 z '99, mam następujące pytanie: czy siedzi w niej immobiliser??? Ewentualnie jak idzie to sprawdzić?? Jeśli będzie to pomocne to dodatkowo mam: el. szyby z przodu, abs, klima, wspomaganie, 1 poduszka.

Sprawa wygląda tak, że 1 kluczyk mam wyłamany z plastiku (został sam metal) i przy próbie odpalenia nim samochodu rozrusznik pracuje, ale do rozruchu nie dochodzi. Czyli jeśli dobrze rozumiem zasadę pracy immobilisera to układ elektroniczny jest zatopiony w tym plastiku i tym samym próba odpalenia tym wybrakowanym kluczykiem nie skutkuje.

barthez2183 
Mitsumaniak
01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Wysłany: 01-05-2009, 21:53   

kuken napisał/a:

...mam następujące pytanie: czy siedzi w niej immobiliser??? Ewentualnie jak idzie to sprawdzić??

może to Ci pomoże:

tdi1982 napisał/a:
Żeby sprawdzić czy masz imo wsadź klucz(TO METALOWE BEZ gumy) w stacyjkę przekręć go żeby kontrolki się zapaliły.Jeśli kontrolka od silnika nie zgaśnie znaczy się że masz imo.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Ostatnio zmieniony przez barthez2183 02-05-2009, 02:10, w całości zmieniany 1 raz  

MichalM
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2009, 01:13   

Jeśli chodzi Ci o fabryczne zabezpieczenie, to na stacyjce (a raczej wokół niej) jest założony pierścień z kabelkami (fachowo mówiąc, cewka). By to sprawdzić, musisz zdjąć osłonę kolumny kierownicy (dwie śruby od spodu) i będziesz widział. Przez tę cewkę kontroler odczytuje kluczyk, jak tego nie ma, to nie masz immo.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2009, 06:51   

Immobiliser jest to podstawowe wyposażenie Carismy. Czyli każda wyprodukowana posiada tenże.
POzdr.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 03-05-2009, 23:01   

kuken, kupiłes auto z samym metalowym kluczykiem ???

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Odpowiedz do tematu