|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Płyn hamulcowy |
Autor |
Wiadomość |
Prim
Nowy Forumowicz
Auto: Space runner 1.8 95r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-07-2009, 10:52 Płyn hamulcowy
|
|
|
Witam Szanownych forumowiczów.
Mam takie pytanie. Mały plastikowy zbiorniczek pod maską z taką kremową pokrywką. wspomaganie czy hamulce? U mnie płyn w tym zbiorniczku jest nieco poniżej poziomu, więc jaki to płyn i czy wymieniać cały czy dolewać? jeśli wymieniać to jak spuścić stary?...aha mitsubishi space runner 1.8 rocznik 95
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-07-2009, 13:03
|
|
|
Prim napisał/a: | Mam takie pytanie. Mały plastikowy zbiorniczek pod maską z taką kremową pokrywką. wspomaganie czy hamulce? |
Na ścianie grodziowej masz dwa zbiorniczki, zakręcany jest od hamulca, a zaklikany od sprzęgła. Płyn do obydwóch powinien być DOT 4, ale różnie stosują ludki. Najlepiej jeśli tego nie robiłeś wymień płyn w obu układach. Powinno się wymieniać nie rzadziej niż co dwa lata. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Prim
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-07-2009, 14:07
|
|
|
a gdzie są zawory do spuszczania tych płynów? pamiętam,że dawno temu jak znajomy pokazał mi jak wygląda zaworek do spuszczania płynu chłodniczego w Fordzie Fiesta to się za głowę złapałem-nigdy bym nie wpadł. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-07-2009, 14:38
|
|
|
Prim napisał/a: | a gdzie są zawory do spuszczania tych płynów? |
Do sprzęgła jest na pompce sprzęgła, a do hamulców na zaciskach. Do wymiany płynu lepiej jedz do warsztatu jak tego nie robiłeś, koszt niewielki a bezpieczeństwo bezcenne. Przy nieumiejętnej wymianie płynów można zapowietrzyć układ hamulcowy co grozi niebezpieczeństwem niezadzaiałania hamulców. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Prim
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-07-2009, 15:38
|
|
|
No dobra skoro kolega tak sugeruje to się chyba posłucham się. dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
|
|