Przesunięty przez: Owczar 20-11-2009, 19:38 |
[EA5A/W 2.5] Podwójne ubezpieczenie |
Autor |
Wiadomość |
morosophem
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-11-2009, 19:31 [EA5A/W 2.5] Podwójne ubezpieczenie
|
|
|
Kupiłem Misia w marcu razem z ubezpieczeniem HDI. Zapłaciłem drugą ratę i je kontynuuję. A tu nagle dostaje wezwanie do zapłaty z Alianz. Dzwonię i dowiaduję się że to ubezpieczenie nie jest ubezpieczeniem poprzedniego właściciela tylko jeszcze wcześniejszego. Poprzedni właściciel mógł nie wypowiedzieć poprzedniej umowy i nie poinformował mnie o tym. Napisałem odwołanie do centrali, załączyłem kopię obecnej umowy. Teraz dostałem informację o windykacji sądowej. Dzwonię, Pani poinformowała mnie, że moje odwołanie zostało odrzucone. Czy mam obowiązek opłacenia drugiego ubezpieczenia? |
_________________ morosophem |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
|
Wysłany: 20-11-2009, 19:37
|
|
|
morosophem, sprawa jest ogólnie ciężka. Tylko nie rozumiem które ubezpieczenie jest jeszcze poprzedniego właściciela?
Może atsar Ci coś podpowie. Przeniosę temat do odpowiedniego działu. |
|
|
|
 |
morosophem
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:51
|
|
|
No właśnie sęk w tym, że oba ubezpieczenia są poprzedniego właściciela, gdyż to on nie wypowiedział jeszcze wcześniejszego i odsprzedając mi samochód przekazał mi dokumenty dotyczące tylko polisy, którą sam zawarł z HDI. |
_________________ morosophem |
|
|
|
 |
minotauro
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Evo
|
Wysłany: 23-11-2009, 16:10
|
|
|
Czy przekazał Ci obie polisy oc czy tylko jedna? Jeżeli teraz z drugiego TU dzwona do Ciebie to znaczy ze poprzedni wlasciciel przekezal im Twoje dane a to znaczy ze wiedzial o podwojnym oc, jednoczesnie nie przekazujac Ci dwóch polis złamał prawo gdyż przepis stanowi, że sprzedający ma obowiązek przkazać Ci ważną polise oc wraz z samochodem. Ogólnie trudny przypadek, proponuje zwrocic sie o pomoc na forumprawne.org tam jest duzo specjalistow w tej dziedzinie. |
|
|
|
 |
atsar
Mitsumaniak młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
|
Wysłany: 29-11-2009, 19:10
|
|
|
Jeśli nadal jest aktualne to napisz mi proszę kiedy oba ubezpieczenia (Alianz i HDI) się kończą, lub tez skończyły.
Ważne, czy ten od którego brałeś auto opłacił OC nabywcy w alianz.
Proszę podaj więcej szczegółów co kiedy miało miejsce (kupno auta itd) a postaram Ci się podpowiedzieć.
Pozdrawiam |
_________________ !!PeAcE!!! |
|
|
|
 |
|