pęknięta szybka licznika |
Autor |
Wiadomość |
seb_pl
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport kombi 2.0 `05
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 20-04-2009, 23:56 pęknięta szybka licznika
|
|
|
ostatnio zauważyłem że zaczyna pękać mi szybka z prędkościomierza,wie ktoś może jak jest z wymianą czy nie ma przy tym większych problemów i czy może wie ktoś gdzie mogę nabyć takową:)?Dzięki z góry |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 02-05-2009, 07:43
|
|
|
Problemu z wymianą ręcznej nie będzie. Szybka do nabycia na allegro ale raczej z licznikiem |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-05-2009, 10:48
|
|
|
Potwierdzam licznik jest bajecznie prosty w demontażu. Ostatnio odkręciłem tą przednią osłonę (2 śrubki i 2 zatrzaski) bo mi szybka od licznika hałasowała na nierównościach kawałek gumy pod licznik i jest spokój jak by ktoś miał podobne objawy. Sam licznik jeszcze 3 śrubkami się trzyma.
Krzychu |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

|
Wysłany: 02-05-2009, 22:43
|
|
|
Krzychu a ramka dolega Ci do szybki licznika idealnie ? Bo ja na dole licznika mam znaczną szparę i tak od nowości samochodu. Musze to oddać do poprawy na gwarancji ale serwis nie jest zbyt chętny. A może to taka przypadłość modelu ? |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 03-05-2009, 00:46
|
|
|
hehe mi tez trzeszczala szybka od licznika. Wcisnalem miedzy szybke a licznik troche tasmy izolacyjnej i na wieki przestalo. Bez tasmy swiat by sie rozpadl |
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport kombi 2.0 `05
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 03-05-2009, 11:30
|
|
|
OK DZIĘKI ZA INFO ALE NIE WIECIE CZY DA RADĘ SCIĄGNĄĆ SZYBKĘ Z LICZNIKA KTÓRY KUPIĘ I WSZCZEPIĆ DO TEGO CO JUZ MAM?BO NIE WIEM JAK TO SIE BĘDZIE MIAŁO DO WYŚWIETLANIA PRZEBIEGU CHOĆ WYDAJE MI SIĘ ŻE LICZNIK W TYM PRZYPADKU NIE MA WIĘKSZEGO ZNACZENIA TYLKO KOMPUTER ALE WOLĘ SPYTAĆ NIŻ PÓŹNIEJ SIE KRĘCIĆ:) |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 04-05-2009, 01:08
|
|
|
Na 99% jest na zatrzaski i wtedy napewno da sie zdjac tylko czy uda sie to zdjac bez uszkodzenia szybki na to odpowiedz sobie sam w koncu jakos ta twoja szybka pekla
Do tego polecam sciagniecie sobie Instrukcji serwisowej. Jest po rusuku, ja nic nie umiem z ruskiego ale rysunki sa dla mnie wystarczajaco zrozumiale
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3446
A jak bys nie wiedzial jak sie dostac do licznika ...
w instrukcji jest :
2 srobki od ramki wokol licznika i 3 srobki od licznika
jak pokonasz te 5 malych przeszkod bedziesz wiedzial na 100% czy da sie wymienic ta szybke a nie zajmie ci to wiecej jak 10 minut. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-05-2009, 12:41
|
|
|
Bojar - tak też ma tą szparę większą z lewej na dole niż z prawej, ale hałasowała szybką o licznik a nie tą osłonę.
seb_pl - samą szybkę wygląda że się da ściągnąć ale w takim samochodzie na 99% przebieg jest zapisany w ECU a nie w samym liczniku. Z tym że to tylko mój domysł.
Krzychu |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

|
Wysłany: 04-05-2009, 19:20
|
|
|
Dzięki Krzyś spróbuje dorobić jakąś uszczelkę
U mnie licznik niby przykręcony ale na kostce drży. Wystarczy przytrzymać palcem aby to ustało. Wydaje mi się, że była jakaś podkładka ale przy montażu alarmu w nowym samochodzie serwis to pewnikiem zgubił. Szpara ma ze 3 mm i tylko na dole licznika.
Wygląda to kiepsko zwłaszcza, że samochód ma 1,5 roku |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-05-2009, 19:28
|
|
|
Ja mam to samo, ale to pewnie też Ci szybka hałasuje a nie ta osłona. Więc ja dałem gumę (pasek taki może 2mm) pod licznik a nie między licznik a tą osłonę i jest cisza (a szpara dalej jest). Spróbuj też docisnąć tą osłonie bo od dołu są zatrzaski bo na środku tej szpary nie mam tylko po bokach większa z lewej strony szpara jest.
Krzychu |
|
|
|
 |
conrad
Mitsumaniak

Auto: Lancer 06' 4G18
|
Wysłany: 04-05-2009, 21:21
|
|
|
Potwierdzam, w 2-rocznym aucie również mam szparę z lewej strony, reszta licznika jest dobrze spasowana. Nie zwróciłem wcześniej uwagi, miałem w ASO demontowany licznik (w poszukiwaniu stukania w desce rozdzielczej), czy przed demontażem również tak źle to wyglądało. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

|
Wysłany: 04-05-2009, 22:46
|
|
|
Dzięki za informacje ale zaczne od serwisu. Niech się chłopaki pomęczą a co mi tam.
Jest jakiś problem ze spasowaniem tej części i im nie odpuszczę |
_________________  |
|
|
|
 |
slaw.pl [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2009, 14:05
|
|
|
Witam. I ja mam ten problem. Troche to irytuje, daleko od japonskiej perfekcji, jestem zawiedziony spasowaniem. Nie wiem czy jechac do aso, czy samemu uszczelnic jakas gumka, ale to chyba bedzie wygladac conajmiej dziwacznie. Myslalem, ze japonce tego nie mają, a jednak!
[ Dodano: 05-06-2009, 14:06 ]
Bojar napisał/a: | Dzięki za informacje ale zaczne od serwisu. Niech się chłopaki pomęczą a co mi tam.
Jest jakiś problem ze spasowaniem tej części i im nie odpuszczę |
Daj znac czy udało sie poprawic ten badziew.;) |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-06-2009, 14:54
|
|
|
Ja podłożyłem kawałek gumy pod licznik (trzyma licznik i szybkę) nic nie widać a jest cisza. Ze szparą chyba nie da się nic zrobić chyba żeby przykleić tą osłonkę ale to chyba nie ma sensu. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

|
Wysłany: 05-06-2009, 20:47
|
|
|
Niestety jak zwykle w serwisie wszystko się opóźniło i ledwo zdążyli mi zrobić kierownice, która była niecentrycznie założona od początku.
Później ja już nie miałem czasu czekać a i stwierdziłem, że na szybko to "G" zrobią i tylko napsują.
Postanowiłem za szybkę zabrać się sam. Dam znać jak wyjdzie.
Wkrótce na forum będą tez moje boje z doposażaniem lancernika.
Dostał chlapacze, halogeny, rozpórkę i podłokietnik. Tera jest lux limuzyna |
|
|
|
 |
|