Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka słów o forum
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2005, 15:26   Kilka słów o forum

Tak się zastanawiam od jakiegoś czasu... Nawet ze Stefanem rozmawiałem. Nie traktujcie tego postu w kategoriach prowokacji, bo nie tym ma być.

Odnoszę wrażenie, że tu się nie rozmawia o samochodach i o motoryzacji. Tematami przewodnimi jesteśmy my sami. Plus Mitsumaniaki jako tacy (czytaj: klub). Jest trochę rozmów technicznych. I nic więcej. Prawie wcale nie rozmawia się o samochodach, o motoryzacji, o przepisach. Czasem pojawi się wątek o końcówce rury wydechowej, ale to wszystko. Mam też takie wrażenie, że poprzez taki a nie inny podział i te wszystkie historie z dziesiątkami moderatorów - forum się rozwodniło - każde subforum żyje swoim życiem (w dodatku mam wrażenie, że ledwie zipie). Boję się o to, żeby to nie była tendencja postępująca.

I tyle chciałem powiedzieć.

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-06-2005, 15:45   

Mitsumaniaki.com z założenia powstało po to, by połączyć Miłośników Marki Mitsubishi...
"Miłośnicy" w moim założeniu to niekoniecznie znawcy techniczni tej marki a nawet niekoniecznie posiadacze takich aut..
Tak więc mitsumaniaki.com ma być połączeniem dwóch frontów - miłośnik i fachowiec. Miłośnik ma szanse tu dowiedzieć się paru fachowych rzeczy, zasięgnąć informacji na frapujący go problem itp, itd.
Nie mogę wymagać by na forum wchodziły tylko i wyłącznie osoby znające się na Mitsubishi i rozmawiające o nim.
Mamy działy do rozmów technicznych jak i do rozmów luźnych..
Moderatorami zajmuje się Hubeeert i myślę, że dobrze zajmuje..
Jeśli natomiast czegoś brakuje to po prostu wysuń wątek, zaproponuj rozmowę, przecież o to chodzi! Jeśli mamy jakieś uwagi to wszyscy musimy pomóc w rozwinięciu konkretnych tematów(przepisy itp.).. Wysuń propozycję jak to widzisz i pomyślimy nad rozwojem Twoich tematów..
Mitsumaniaki.com istnieją lekko ponad miesiąc i nie sądzę by słabo działały jako serwis, albo się "rozwadniały".
Dalej, nie każdy posiadacz misia chce rozmawiać o psującym się tłumiku, bo jemu wystarczy zostawić go w ASO by naprawili, bo się na tym nie zna i nie chce znać. Chce natomiast poznać innych posiadaczy oraz maniaków tej marki, pogawędzić niekoniecznie o swoim samochodzie, ale na luźne tematy.

Mitsumaniaki.com to serwis o nas i dla nas - nie tylko fachowców!

Mitsumaniaki.com (czyli także to forum) jest takie jacy my jesteśmy: ja, ty Fido, Stefan, Efa!, IGI, wszyscy! Wszyscy przyszli i obecni na forum.

Nie możemy i nie zabronimy nikomu swobody wypowiedzi na luźne tematy bo nie taki był nasz projekt...

Nie odbieraj tego proszę jako jakąś kontrę.. Takie było moje założenie przy tworzeniu mitsumaniaków i tak też chciałbym by było

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Wysłany: 03-06-2005, 15:47   

Litości, Mitsumaniaki istnieją dopiero miesiąc!!! Czego Ty od nas wymagasz? Pozwól nam się trochę nauczyć, O.K.?

Zresztą dlaczego mielibyśmy pozostać tylko i wyłącznie technicznym forum, skoro takie już istnieją w sieci? Jednak spytam: czy masz jakieś przykre doznania, gdy przeglądasz tę witrynę?
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2005, 17:09   

Efa! napisał/a:
Litości, Mitsumaniaki istnieją dopiero miesiąc!!! Czego Ty od nas wymagasz? Pozwól nam się trochę nauczyć, O.K.?

Zresztą dlaczego mielibyśmy pozostać tylko i wyłącznie technicznym forum, skoro takie już istnieją w sieci? Jednak spytam: czy masz jakieś przykre doznania, gdy przeglądasz tę witrynę?

Efa, nie zrozumiałaś mnie. Powiedziałem, że jedynymi tematami stricte motoryzacyjnymi są tematy techniczne (mnie akurat nie interesujące prawie zupełnie, bo od naprawy moich samochodów jest warsztat a nie ja sam). Poza tym motoryzacja to nowe modele aut, nowe przepisy, interpretacja kodeksu drogowego itd itd.

Na razie mam wrażenie, że rozmawiamy o tym jacy jesteśmy fajni i w ogóle. Szczerze mówiąc to się trochę zaczynam nudzić na tym forum (tylko mi proszę nie mówić, że droga wolna albo coś podobnego - sam zdecyduję co i jak).

Konkluzja: Jest trochę techniki, potem długo długo nic, a na końcu jest strasznie dużo rozmów o niczym. Brakuje mi środka.

polsaler 
moderator mitsumaniak
tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
Wysłany: 03-06-2005, 17:28   

hymm... poniekąd zgadzam się zarówno z Firkiem jak i z wypowiedzią Fido ! Obaj macie racje . Jeśli chodzi o ostatnią wypowiedz Fido to brakuje po prostu "rozgrywającego" , który w sposób ciekawy rozpocznie jakiś temat jak to nazwałeś "srodka" . Nie chcę nic sugerowac ale pisząc ten post pewnie dużo o tym myślałeś i na 100% ( co zresztą widac po podanych przez Ciebie przykładach ) masz jakieś ciekawe koncepcje . Więc zacząłbyś może jakiś ciekawy temacik i zobaczymy jak się rozwinie . :lol: . Ja chętnie przyłącze sie do każdej dyskusji w ciekawym temacie .
Od razu wyjaśnie , że ja sam wymyśliłbym coś ciekawego ale... wydaje mi się że dział , który "prowadzę" jest właśnie takim tematem "środkowym" i cały czas kombinuję jak "usprawnić" jego działanie.
Pozdrawiam

P.S. Efa też ma duuuużżżo racji w sumie działamy miesiąc i myślę , że z czasem wszystko się rozkręci . A na razie chcemy się sobą troszkę pozachwycać :wink:
L.U.K.S. SQUAD

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2005, 17:41   

polsaler napisał/a:
poniekąd zgadzam się zarówno z Firkiem jak i z wypowiedzią Fido ! Obaj macie racje

[ciach]

P.S. Efa też ma duuuużżżo racji

Heheh, to się nazywa dyplomacja :-) Ale dzięki za ten głos polsaler. Załapałeś o co mi dokładnie chodzi.

Nie chciałem wywoływać żadnej burzy a jedynie zasygnalizować pewną tendencję, którą zaobserwowałem.

Nie wiem czy Wy też tak macie. Ale straszne rozdrobnienie wszelkich forów powoduje, że do wielu nawet nie zaglądam - bo z zasady nic tam ciekawego nie ma (a przecież jednak może tam być coś ciekawego). Mój postulat jest taki aby już nie rozdrabniać bardziej forum. A może nawet zastanowić się nad scaleniem.

Outlander, Pinin i Pajero spokojnie zmieściłyby się w jednym forum (nie trzeba byłoby przewijać przy 1024x768). Carisma i lancer podobnie. Może nawet spacestar i Colt, bo nowy Colt właściwie funkcjonalnie częściowo przejmuje schedę po Spejsie... Zastanówicie się. Będzie czytelniej i będzie się tam częściej zaglądać. Rozdrobinić można zawsze jak się zrobi tam naprawdę duży ruch.

polsaler 
moderator mitsumaniak
tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
Wysłany: 03-06-2005, 17:49   

Dyplomacja czy nie !!! Racje ma każdy . Ja od poczatku byłem zwolennikiem połączenia np. Colta+Lancera
http://www.mitsubishi-gra...wtopic.php?t=33

ale jak będzie z próbą podjęcia jakiegoś ciekawego tematu przez Ciebie ????
L.U.K.S. SQUAD

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Wysłany: 03-06-2005, 18:07   

No to do roboty, chłopaki! Jak macie świeże pomysły, to tutaj nikt za nikogo nic nie zrobi - zakasać rękawy i do negocjacji z Firebee w sprawie reinżynierii się zabierać!
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2005, 20:17   

Fido__ napisał/a:

Outlander, Pinin i Pajero spokojnie zmieściłyby się w jednym forum (nie trzeba byłoby przewijać przy 1024x768). Carisma i lancer podobnie. Może nawet spacestar i Colt, bo nowy Colt właściwie funkcjonalnie częściowo przejmuje schedę po Spejsie... Zastanówicie się. Będzie czytelniej i będzie się tam częściej zaglądać. Rozdrobinić można zawsze jak się zrobi tam naprawdę duży ruch.

tylko nie colt z spacem toz to profanacja;( Lancer z coltem bo bardzo podobne byly auta to od zawsze, teraz dopiero sa zupelnie rozne.

Co do tematow motoryzacyjnych to przylacze sie do kazdej dyskusji:)

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 03-06-2005, 20:17   

DObra jadziem z dyplomacją!
Fido, Efa, Polsaler macie racje! FIrek ty to w ogóle masz rację!!!

Co do działów

Pajero, Pinin i Outlander.. Jako że nie mam władzy absolutnej:) Chciałbym oponować za połączeniem tych trzech ze względu na to, że póki co za dużo w tych tematach się nie dzieje i nie sądzę że będzie w najbliższym czasie się działo...

Posucha jest jeszcze o dziwo dla mnie w galantach, poza tym space i 3kgt

Czas na pewno zweryfikuje nasze poprawki, więc galusia bym zostawil, 3kgt tez bo to jednak specyficzny rodzaj aut:), space.. decydujcie..

kolejne sprawy...

Proponowalbym dołożyć kolejny poddział: "Tematyczne" -prosze poprawic nazwę

tam przerzucić "nasze miśki"
dołożyć np "car audio i video"
"przepisy i kodeks drogowy" (czy tak to nazwac?)

jesli macie jeszcze jakies propozycje to prosze pisac..
Najwazniejsza.. Na penwo nie jestesmy w stanie dogodzic wszystkim bo z forum zrobila by sie lista schindlera - 100 podfor, w ktorych pisano by po 4 posty..

Dział "Tematyczne" z poddziałami (proszę o propozycje) proponuję wrzucić na próbę i patrzeć jak się rozwijają.. Jeśli będzie ok zostają i działają równie dobrze jak i cała reszta..

Jak pisałem zgadzam się z Tobą Fido, z Twojego pierwszego posta po prostu zrozumiałem że forum jest do d..., mitsumaniaki są do d..., wszystko jest nudne itp. Po drugim poście widzę że źle zrozumiałem Twoje intencje, więc proszę zaproponuj tematykę "środka" (zresztą wszyscy nad tym pomyślcie) i działamy.. Oczywiście przy okazji moda dla Fido w dziale "Tematyczne", ale to raczej oczywiste było..

Inne działy rozwijają się, więc dajmy im czasu..

To wszystko..
Pozdrawiam
Firek

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 04-06-2005, 00:37   

Firebee napisał/a:

Proponowalbym dołożyć kolejny poddział: "Tematyczne" -prosze poprawic nazwę

tam przerzucić "nasze miśki"
dołożyć np "car audio i video"
"przepisy i kodeks drogowy" (czy tak to nazwac?)

...

Oczywiście przy okazji moda dla Fido w dziale "Tematyczne", ale to raczej oczywiste było..

Wg mnie:
- modów ci już u nas dostatek - wręcz nadmiar
- chodziło też o to żeby scalać a nie robic kolejne podfora. Ode mnie stanowczy sprzeciw aby tworzyć osobne "car audio", "przepisy", itp.
Ktoś nowy napisze na ogólnym i dostanie tzw. "zjebkę", że napisał nie tu gdzie trzeba. Od tego jest ogólne gdzie dyskutujemy o motoryzacji ogólnie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2005, 08:16   

heh.. Tak jak mówiłem nigdy wszystkim nie dogodzisz.. Dziękuję za kolejną uwagę..
Pozdrawiam i nie ingeruję.
Firek

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2005, 08:31   

JCH napisał/a:

Wg mnie:
- modów ci już u nas dostatek - wręcz nadmiar
- chodziło też o to żeby scalać a nie robic kolejne podfora. Ode mnie stanowczy sprzeciw aby tworzyć osobne "car audio", "przepisy", itp.
Ktoś nowy napisze na ogólnym i dostanie tzw. "zjebkę", że napisał nie tu gdzie trzeba. Od tego jest ogólne gdzie dyskutujemy o motoryzacji ogólnie.

Dokładnie tak. Zgadzam się z Jackiem w 100%. Nie mnóżmy bytów i modów. Ja sam się wypisałem z modów, bo naprawdę nie widzę takiej potrzeby (btw mimo tego, że nie jestem modem - nad avatarem mam wciąż napis - to jakaś niedoróbka). I póki co nie twórzmy nowych sub-forów bo na razie na te tematy w ogóle się nie dyskutuje. Co innego gdybyśmy nic nie robili tylko gadali o przepisach. Wtedy taki osobny dział ma sens.

Proponuję aby tymczasem spróbować scalić to z czym się zgadzamy. Forum na pewno zyska na przejrzystości.

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2005, 09:01   

no wiec poczekajmy na Hubeeerta i decydujmy..
Zdecydowanie Pinin, Pajero i Outlander razem
Pozdro
Firek

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 11-06-2005, 11:34   

Firebee napisał/a:
no wiec poczekajmy na Hubeeerta i decydujmy..
Zdecydowanie Pinin, Pajero i Outlander razem
Pozdro
Firek

...a co z vanami? jest tylko SStar, a SRunner, a SWagon i SGear, czy one mają być w "innych modelach", czy może faktycznie lepiej wszystkie spejsy razem? poza tym co robić z wątkami, które pasują w kilka miejsc?

DZIEŁA na SZTUKI

Odpowiedz do tematu