pranie tapicerki?? |
Autor |
Wiadomość |
plaster120
Forumowicz

Auto: carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-08-2009, 10:14 pranie tapicerki??
|
|
|
witam. zauwazylem ze tapicerka jest zamykana na zamek i latwo ja zdjąć. pral ja moze ktos z was w pralce?? prosze o opinie. Pzdr. |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2009, 15:38
|
|
|
pranie robi sie myjniach samochodowych, bez zdejmowania jakiegokolwiek elementu, maja do tego specjalne preparaty, a koszt to ok 130-170zl w sklad tego wchodzi odkurzanie, pranie siedzien z zaglowkami, boczkow, podsufitki, podlogi, mycie auta z woskowaniem, czyszczenie plastikow, a takze mycie szyb we wnatrz i zewnatrz, mnie taki zestaw kosztowal 130zl u mojego znajomego a normalnie 150zl auto po takim zabiegu pieknie pachnie we wnatrz a zapach czuc jeszcze przez ok miesiac, a auto jest nie do poznania w srodku, mimo ze wygladalo na czyste takze chyba nie ma sensu sie bawic w paranie na wlasna reke |
|
|
|
 |
plaster120
Forumowicz

|
Wysłany: 09-08-2009, 01:48
|
|
|
owszem jest taka opcja ale 150 zl to dosc duzo a mozna zrobic to samemu. zreszta gabki nasiakaja i troche samochod schnie, a tak wypral bym tylko poszycia. chcialem sie dowiedziec czy ktos juz to robil i jaki jest efekt?????? |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 09-08-2009, 16:28
|
|
|
ja własnie wyprałem swoją cari w minionym tygodniu. tez chciałem fotele rozebrac i wyprac w pralce, ale poszycie ma jeszcze jakąś gąbke pod spodem i są tam jakies plastikowe listwy. Bałem sie zeby sie nie połamały w pralce wiec wyprałem fotele pianką do tapicerki. Natomiast "podłoge" wyjąłem i porządnie wyprałem. |
|
|
|
 |
plaster120
Forumowicz

|
Wysłany: 10-08-2009, 02:08
|
|
|
jakie poszycie ma te listwy i gąbki? jak narazie odpinalem siedzenie z tylu to dolne i nie widzialem tam nic takiego. wyjmowales fotele zeby wyjąć podłoge?? ona jest podzielona na przód i tył czy w jednym elemencie? |
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
|
Wysłany: 10-08-2009, 17:21
|
|
|
plaster120 napisał/a: | jakie poszycie ma te listwy i gąbki? jak narazie odpinalem siedzenie z tylu to dolne i nie widzialem tam nic takiego |
przy kanapie tych listew nie ma ale w oparciach są, z przodu w siedzeniach tez są. Materiał tez jest podszyty 2-3mm gąbką. Fotele oczywiście wyciągałem bo podłoga jest w jednym kawałku. W sumie zajęło mi to 4dni spokojnej pracy, z tym, że w miedzy czasie jak wszystko sobie schło to dodatkowo wyciszałem środek i wymieniałem wszystkie(14) tuleje w tylnym zawieszeniu. |
|
|
|
 |
plaster120
Forumowicz

|
Wysłany: 11-08-2009, 21:40
|
|
|
a co w srodku wyciszales?? tuleje z zawieszenia? |
|
 |
TomyLee4 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2009, 21:59
|
|
|
mnie cała akcja u znajomego, który się tym zajmuje na codzień kosztowało 60 zł. wyczyścił i też deskę, klamki i wszytskie plastiki, wyprał wszystko łacznie z podłogą. Na słońcu przy otwartych drzwiach wszystko wyschło do 18.00 wieczorkiem. Efekr Super!! |
|
|
|
 |
LEWY
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Prabuty/Gdynia
|
Wysłany: 11-08-2009, 22:03
|
|
|
pranie proszkiem i gąbką przyniesie takie rezultaty o jakich Ci się nawet nie śniło,
powychodzi brud z gąbki itp.
Miałem strasznie brudne siedzenia i zdejmowałem tapicerkę z foteli jest to łatwe proste i czasochłonne.
gdy wykręcisz fotel to zobaczysz że tapicerka "zamocowana" jest na małe metalowe kółka łączące tapicerkę ze stelażem fotela.
Ja robiłem to w ten sposób że kombinerkami rozginałem te metalowe kółeczka i to tyle jeżeli masz jakieś pytania czy problemy to mogę znaleść jakieś zdjęcie fotela w necie i wszystko ci wytłumaczę krok po kroku.
Podsufitkę też dosyć łatwo zdjąć tylko jest taki patent przy zakładaniu tej lampki przy lusterku bo jeżeli wciśniesz za mocno te włączniki to będzie zwarcie.
Jesteś z kujawsko pom. jeżeli masz do mnie kawałek to zapraszam. |
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
|
Wysłany: 11-08-2009, 22:22
|
|
|
plaster120 napisał/a: | a co w srodku wyciszales?? tuleje z zawieszenia? |
wyciszałem podłoge bo u mnie w dieslu troche głosno. A tuleje po prostu wymieniałem bo były rozwalone( najbardziej te wahacza wzdłuznego bo jedna była juz zerwana i reszte tez wymienilem bo 'cukierki' juz cienko wyglądały) |
|
|
|
 |
plaster120
Forumowicz

|
Wysłany: 11-08-2009, 22:58
|
|
|
LEWY - a prałeś samą tapicerke w pralce czy tylko doczyszczales proszkiem i gabka?? widzialem te mocowania welur jest naciagniety metalowymi zaczepami zeby nie byl luzny. a pytanie mam jeszcze do podsufitówki. jak pralem kiedys w moim starym aucie podsufitowke to po jakims czasie zaczely sie na niej faldy robic jak by material odklejal sie od gabki (a robilem to delikatnie plynem do tapicerek i gabeczka) czy nie bede mial podobnej sytuacji w carismie? |
|
 |
LEWY
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Prabuty/Gdynia
|
Wysłany: 12-08-2009, 10:48
|
|
|
Mam nadzieje że w cari żadnych problemów Mieć nie Będziesz.
Ja tapicerkę z foteli i kanapy prałem normalnie w pralce za drugim razem była taka jak bym chciał, by było lepiej Możesz ją najpierw przeprać ręcznie.
Te druty i plastikowe paski w niczym nie przeszkadzają i nic im się po takiej kąpieli w pralce nie stało.
A co do podsufitki to ja zrobiłem to tak, wyjąłem ją z samochodu rozłożyłem na podłodze,
do ciepłej wody wlałem trochę VANISH szampon to jest dosyć silne więc wlałem tylko trochę (niby 1/10) i później już tylko gąbką wcierasz tą miksturę.
jak do tej pory nic się nie odkleja nie mam przebarwień,
tylko Będziesz musiał przed założeniem ją odkurzyć bo pewnie zostaną resztki gąbki po tym praniu.
To chyba tyle mam nadzieje ze masz HB tak jak ja,
bo można spokojnie podsufitkę wyjąć przez bagażnik bo w lancerze wyjmowałem ją drzwiami i już nigdy więcej
bo się trochę pomarszczyła i już taka została.
Powodzenia |
|
 |
plaster120
Forumowicz

|
Wysłany: 12-08-2009, 12:53
|
|
|
ok dzieki.
dam znaj jak bedzie juz po "zabiegu":)
[ Dodano: 17-08-2009, 15:00 ]
No i zabieg wykonany:) Najperw wymontowalem siedzenia, poodpinalem zamki i zaczepy metalowe ktore trzymaja poszycie do konstrukcji siediska i wrzucilem wszystko do pralki. Zapach po prostu "swiezyzna" zero jakichkolwiek odbarwien ... jezeli ktos z was ma troche czasu to naprawde polecam bo pierzecie samo poszycie i to bardzo dokladnie a jezeli pierze sie cale siedziska z gabka to strasznie ona nasiaka i dlugo schnie a na dodatek nie zawsze dobrze jest doprane poszycie!! |
|
 |
|