Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik grzeje sie w korkach
Autor Wiadomość
watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-08-2009, 21:25   Silnik grzeje sie w korkach

Zauważyłem w upalne dni, że jak długo stoję w korku (kilkanascie minut) a mam włączoną klimatyzację to temeratura silnika wzrasta ponad przeciętną. Wskazówka unosi się z położenia poziomego i niebezpiecznie zbliza do czerwonego pola. W tym czasie sama klimatyzacja traci swoją moc i prawie nie chłodzi. Dopiero jak wylacze klime, lub wyjade na prosta i auto sie schłodzi temperatura wraca do normy. Nie doprowadzilem do sytuacji w ktorej wskaznik osiągnąłby czerwone pole i nie wiem czy w ogóle do tego by doszło gdybym nie zareagował i nie wylaczyl klimy, ale wolę tego nie sprawdzać.
Czy to normalne ? Jesli nie to co może być przyczyną ? Przecież to duży silnik i klima nie powinna tak mocno go obciążać ? Poza tym powinien się uruchomić jakiś wentylator który schłodzi silnik... Przyznam ze nie wysiadalem w korku z auta zeby to sprawdzic.

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

yanes 
Forumowicz

Auto: O2i SS2 4x4TDI,Audi A5 Q TDI
Wysłany: 12-08-2009, 21:58   

W moim małym Pajero Pinin podobnie się dzieje,kolega mi mówił że to normalny objaw.Spadek mocy-wyłączam klime pomaga tylko uchylenie szyb do połowy i włączenie radia na maksa.Oj,dziwne te Miśki,dziwne.

Lala 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2DiD
Wysłany: 13-08-2009, 21:47   

Mlałem podobne obiawy w zeszłym roku w lato.Co się okazało wentylator nawiewu na chłodnice nie pracował.Sprawdziłem bezpiecznik i to był strzał w 10.Wymiana beż\zpiecznika i jak ręką odjął!

joebar 
Mitsumaniak

Auto: Montero 3.8 V6
Wysłany: 13-08-2009, 22:55   

Też miałem taki numer tylko, że w BMW. I przyczyna był walnięty wentylator od klimy, po prostu nie chodził. Auto gotowało wodę jak czajnik :biggrin: . Sprawdź wentylator czy się kręci, to pewnie on jest przyczyną.

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 14-08-2009, 07:50   

joebar napisał/a:
Też miałem taki numer tylko, że w BMW. I przyczyna był walnięty wentylator od klimy, po prostu nie chodził. Auto gotowało wodę jak czajnik :biggrin: . Sprawdź wentylator czy się kręci, to pewnie on jest przyczyną.

Hej
Odnośnie wentylatora klimy,to poczytaj tutaj , jak to się m.in. u mnie skończyło....

joebar 
Mitsumaniak

Auto: Montero 3.8 V6
Wysłany: 14-08-2009, 11:28   

Mikrusek napisał/a:
joebar napisał/a:

Hej
Odnośnie wentylatora klimy,to poczytaj tutaj , jak to się m.in. u mnie skończyło....

Rzeczywiście nie za fajna historia. Ja miałem to szczęście, że sprzedałem samochód i miałem problem z głowy :wink: .

Odpowiedz do tematu