[Cari 1.8 GDI] Wyciek paliwa |
Autor |
Wiadomość |
amfi1
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-08-2009, 08:46 [Cari 1.8 GDI] Wyciek paliwa
|
|
|
Witam
Od miesiąca jeżdżę Carismą 1.8 GDI. W tamtym tygodniu zauważyłem, że samochód zostawia po sobie plamki benzyny przy parkowaniu na pochyłym terenie (na płaskim nie widzę wycieków). Pytanie: czy ten typ tak ma (jakiś odpowietrznik w górnej części zbiornika, ale to raczej nie jest możliwe) czy raczej coś przecieka i trzeba przyjrzeć się temu bliżej?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-08-2009, 10:13
|
|
|
Jeśli masz te plamki z tyłu w okolicach wlewu lub baku to trzeba oglądać gdzie cieknie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
amfi1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-08-2009, 10:29
|
|
|
Tak, zapomniałem dodać, że plama pojawia się pod tylną częścią auta. |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2009, 11:37
|
|
|
Nie napisałeś przy jakiej ilości zatankowanego paliwa masz taki objaw. Ja bym obstawiał, że jeżeli to jest w tylnej części samochodu, to po zatankowaniu samochodu większą ilością paliwa niż 1/2 zbiornika, paliwo przedostaje się przez nieszczelny w którymś miejscu zgrzew zbiornika. Miałem kiedyś taki przypadek w starym samochodzie. Przez to musiałem wymieniać zbiornik paliwa. |
|
|
|
 |
amfi1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-08-2009, 12:18
|
|
|
Wyciek zauważylem po zatankowaniu do pełna i zaparkowaniu na pochyłym terenie. Jednak ostatnio w baku było już dużo mniej (wskazówka na 1/4) i też zostawił po sobie plamę (tylko na pochyłym). W każdym razie nawyjaźniej trzeba szukać warsztatu i obejrzeć okolice baku na kanale. |
|
|
|
 |
santm
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 09-08-2009, 12:12
|
|
|
Miałem podobny problem. Po zalaniu do pełna i zaparkowaniu na pochyłym terenie autko zostawiało plamy benzyny. Okazało się że parę dni prędzej wymieniałem pompę paliwa (pod tylnymi siedzeniami) i źle założyłem uszczelkę. Paliwo przelewało się na zewnątrz i sciekało po baku na ziemię. Wystarczyło poprawić uszczelkę i problem znikł. |
|
|
|
 |
amfi1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-08-2009, 13:54
|
|
|
Tak właśnie jest i u mnie. Okazało się, że pompa paliwa nie do końca była dokręcona. Niestety zabieg dokręcania nie pomógł w związku z czym planuję wymienić uszczelkę.
Wymiana uszczelki nie była potrzebna, wystarczyło ją poprawić, była źle ułożona. |
|
|
|
 |
|