Kontrolki na desce rozdzielczej i pod maską |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 04-05-2011, 18:18 Kontrolki na desce rozdzielczej i pod maską
|
|
|
witam
Po włączeniu stacyjki zapala sie akumulator ,olej /silnik,abs,srs ,po chwili te 3 ostatnie gasną
po kolei czyli wszystko ok ale po zapaleniu silnika na chwile znów się zapala abs i po ok 2 sekundach gaśnie w sumie nic takiego ale wydaje mi się że wcześniej drugi raz się nie zapalał ....
Druga sprawa to klimatyzacja która się w ogóle nie włącza ,pali się jedynie kontrolka na przycisku .
Niedługo pojadę do serwisu bo chyba nic sam nie zrobię ale po otworzeniu maski po lewej stronie za skrzynką bezpieczników jest takie ustroistwo o kształcie cylindrycznym do którego dochodzą dwie rurki aluminiowe i kabelek
od klimatyzacji z okrągłym okienkiem
tak jakby do sprawdzania cieczy w środku ?
Zaznaczyłem na zdjęciu to urządzenie z okienkiem .
http://img841.imageshack.us/i/54217762.jpg/
pozdrawiamTutaj |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 115 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 05-05-2011, 00:07
|
|
|
1. spróbuj doładować akumulator. spadek napięcia podczas rozruchu może powodować chwilowe świecenie kontrolki
2. ta tuba to osuszacz. powoduje zatrzymywanie wilgoci i zanieczyszczeń z układu. wziernik służy do kontroli ilości czynnika w układzie. polega to na sprawdzeniu czy pojawiają się bąbelki podczas pracy układu. jeżeli występują czynnika jest za mało, jeżeli nie tzn. że ok. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 05-05-2011, 14:57
|
|
|
krzysieg napisał/a: | po zapaleniu silnika na chwile znów się zapala abs i po ok 2 sekundach gaśnie | Mam to samo w Galancie. Nie przejmuję sie. |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 05-05-2011, 17:28
|
|
|
Cytat: | spróbuj doładować akumulator. spadek napięcia podczas rozruchu może powodować chwilowe świecenie kontrolki
|
Miałem aku 45Ah 400A zmieniłem na nowy 53Ah i 470A bo ten stary padł
(chociaż wiem że lepiej jak bym kupił 60Ah .)
Wydaje mi się że na starym nie zapalała sie kontrolka abs dopóki nie odpaliłem
podłączając drugi akumulator kablami razem z tym zamontowanym (po prostu odpalanie na kable) ,na pewno po tym podłączeniu zwariował mi alarm -czasem sie włączał bez powodu,reset -odłączenie aku pomagało na krótki czas więc odłączyłem alarm .
Głupoty żadnej typu na odwrót bieguny itp nie strzeliłem przy podłączaniu tego aku ,
pamiętam że podłączany aku też był słaby ale jakoś odpaliłem po tym zaczęły sie dziać cyrki z alarmem i na chwile zaczął sie zapalać abs po odpaleniu .
Klima nie działa a w tym "oczku " nic nie ma więc nie ma gazu dlatego się nie włącza i pewnie jest rozszczelnienie . |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

|
Wysłany: 06-05-2011, 10:18
|
|
|
krzysieg napisał/a: | Klima nie działa a w tym "oczku " nic nie ma więc nie ma gazu dlatego się nie włącza i pewnie jest rozszczelnienie . |
w oczku będziesz widział przepływ jedynie podczas pracy klimatyzacji. |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 06-05-2011, 18:16
|
|
|
Klimę zrobili mi dzisiaj w serwisie tzn kontrola szczelności + napełnienie i działa
Za kilka dni jeszcze mam u nich kontrole bo skraplacz był cementowany i wymienią filtr
odgrzybią itp
Może będzie wtedy wydajniejsza albo wentylator będzie mocniej dmuchać po wymianie filtra bo liczyłem na to że będzie lodowate powietrze jak w stacjonarnych klimatyzatorach a jest tylko zimne .
Co do kontrolki abs to zauważyłem że po włączeniu stacyjki jak lekko z wyczuciem przekręcę
(tak żeby się nie włączył rozrusznik) to radio sie wyłącza,zegarek i włącza sie ten abs :/
Myślałem że rozrusznik ma taki pobór że radio się wyłącza a jednak nie...
U was też odcina prąd z radia przy odpalaniu ? |
|
|
|
 |
Perki1985
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 325 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 06-05-2011, 18:38
|
|
|
krzysieg napisał/a: | U was też odcina prąd z radia przy odpalaniu ? |
To jest normalne. Radio na zabezpieczenie przed zbyt wysokim i zbyt niskim napięciem zasilania przez co się wyłącza podczas odpalenie( żeby rozrusznik dostał więcej prądu). |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 06-05-2011, 18:59
|
|
|
To jeszcze mi zostaje ten abs , może odłączyć aku na całą noc ?
Myślałem żeby wyjąć bezpiecznik od abs na chwile ale nie ma ani nad pedałami ani pod maską ....niby nic ale strasznie pedantyczny jestem ehh |
|
|
|
 |
krzys78
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 229 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 07-05-2011, 13:25
|
|
|
U mnie i w Colcie i Accordzie ABS diagnozuje się dwa razy. W Colcie miałem tak od zawsze. W Accordzie po sprowadzeniu z germanii był akurat uszkodzony moduł ABS, wiec po wymianie zwróciłem na to uwagę Panu Tadziu i powiedział, że to normalne, że ABS diagnozuje się jeszcze raz. |
_________________ ASX 1,6 '11 |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 07-05-2011, 16:28
|
|
|
To jednak jest dobrze ale sprawdzę jeszcze w praktyce czyli rozpędzę się na jakimś
placu najlepiej i ostro zahamuję , nie miałem z abs do czynienia .
Chwile po włączeniu stacyjki słychać brzęczenie takie jakby szybkie włączanie/wyłączanie się przekaźników spod maski gdzieś ..ustaje i za chwile znowu - ciekawe co to jest ?
tom17 - A u Ciebie drugi raz się nie diagnozuje abs czy nie masz abs ? |
|
|
|
 |
KlaudiuszBdg
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2010 Posty: 200 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 08-05-2011, 20:39
|
|
|
U mnie z tym brzeczeniem to samo - moze pompa albo krokowy ? W kazdym razie chyba norma |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

|
Wysłany: 12-05-2011, 22:29
|
|
|
krzysieg napisał/a: |
Chwile po włączeniu stacyjki słychać brzęczenie takie jakby szybkie włączanie/wyłączanie się przekaźników spod maski gdzieś ..ustaje i za chwile znowu - ciekawe co to jest ?
tom17 - A u Ciebie drugi raz się nie diagnozuje abs czy nie masz abs ? |
brzęczenie to silniczek krokowy
nie mam abs w colcie, a to co pisałem wcześniej z praktyki z innego auta |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 13-05-2011, 09:12
|
|
|
Tom 17 - próbowałem ładować , czytałem o tej kontrolce w instrukcji że jak jest mocno rozładowany to się będzie świecić jakiś czas dopóki alternator nie doładuje aku...
U mnie zapala się zawsze tylko na 2 sekundy , aha akumulator nowy ,na pożyczonym to samo.
Krzys 78 - przekonał mnie że tak ma być więc daje "pomógł" |
|
|
|
 |
|