Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Domykanie okien z funkcji komfort alarmu
Autor Wiadomość
abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2006, 11:21   Domykanie okien z funkcji komfort alarmu

Wiatam,
Zauważyłem, że mój alarm ma funkcję komfort, która to umożliwia automatyczne domykanie szyb po wyjściu z samochodu i załączeniu alarmu. Wyczytałem, że polega to na podaniu na jeddeen kabel z alarmu 30 sekundowego impulsu masy.
Mam w związku z tym kilka pytań.
W jaki sposów rozwiązane jest zamykanie szyb w colcie? Czy naciskając guzik podajemy 12V, czy masę? Gdziem można próbować podpiąć się z tym sygnałem masy najłatwiej żeby to zechciało zadziałać?
Kolejny problem to to, że szyby działaja dopiero po przekręceniu stacyjki, więc podanie samej masy nie wystarczy. Można pewnie próbować stale na okna podać 12V zamiast tych ze stacyjki, ale nie jestem przekonany czy to świetny pomysł. Co sądzicie o zamontowaniu jakiegoś przekaźniczka, który uruchamiał by 12V dla szyb za pomocą tego samego impulsu masy z alarmu?
Mam nadzieję, że ktoś już poradził sobie z podobnym problemem i bedzie w stanie mi pomóc.
Pozdrawiam

Robert Szacht
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2006, 18:47   

Przez kilka lat parłem się montażem alarmów w samochodach. I tu muszę Cię rozczarowac. Funkcja Komfort jest funkcją samochodu, a alarm ma tylko możliwośc jej wykorzystania, poprzez podanie ,,masy" na odpowiedni przewód. W Twoim wypadku niestety trzeba zastosowac dodatkowy moduł domykający szyby. Nie polecam stosowania przekażników wysterowanych przewodem Komfort, ponieważ czas domknięcia szyb, to około 10 sekund, a pozostałe 20 s. pracy przekażnika przy uszkodzonej tzw. krańcówce podnośnika szyb (silnika) może doprowadzic do przegrzania instalacji, i lub spalenia silnika.
Moduły domykające szyby mają wewnętrzne zabezpieczenia prądowe i pomijając koszt, lepiej spełniają swoje zadanie niż wynalazki typu przekażnik.

Pozdrawiam
Robert Szacht

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2006, 11:28   

Przez prawie tydzien walki i analizowania instalacji szyb doszedlem do wniosku, ze nie jest to takie proste i mozna sporo naknocic robiac to samemu. Co do tych przekażników to bylby niezly pomysl gdyby udalo się użyc fabryczna krańcówkę z mechanizmu domykania szyb, ale nie jestem pewny czy da się to zrobic. Niedlugo bede mial oryginalny schemat elektryczny szyb od Mitsubishi i może wtedy coś mi wpadnie do glowy jak mozna to zrobić, bo bez schematu polegajac tylko na pomiarach niewiele da sie wywnioskować. Prawdopodobnie skonczy sie na tym, ze w końcu kupie sobie moduł domykania i bedzie po problemie. Bez nerwow, stersu ze cos zjaram i kombinowania.
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam

[ Dodano: 06-09-2006, 11:31 ]
Przez prawie tydzien walki i analizowania instalacji szyb doszedlem do wniosku, ze nie jest to takie proste i mozna sporo naknocic robiac to samemu. Co do tych przekażników to bylby niezly pomysl gdyby udalo się użyc fabryczna krańcówkę z mechanizmu domykania szyb, ale nie jestem pewny czy da się to zrobic. Niedlugo bede mial oryginalny schemat elektryczny szyb od Mitsubishi i może wtedy coś mi wpadnie do glowy jak mozna to zrobić, bo bez schematu polegajac tylko na pomiarach niewiele da sie wywnioskować. Prawdopodobnie skonczy sie na tym, ze w końcu kupie sobie moduł domykania i bedzie po problemie. Bez nerwow, stersu ze cos zjaeram i kombinowania.
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu