Pomocy szyberdach |
Autor |
Wiadomość |
Adeczek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 95 1.6 kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2009, 17:25 Pomocy szyberdach
|
|
|
Witam wszystkich!:) mam problem z szyberdachiem caly mi sie sypie i z jednej strony odchodzi szyba od ramy nie wiem co zrobic a zima sie nadchodzi. Jesli by ktos mial moze do sprzedania jestem chetnym.
pozdro |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 22-11-2009, 17:58
|
|
|
Byloby lepiej gdybys wstawil jakas fotke problemu, moze ktos by cos wyczarował wtedy. Sa na forum przespece |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
Adeczek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 07:11
|
|
|
postaram sie opisac najprosciej jak sie da rdza zjada moj szyberdach od spodu i wydaje mi sie ze wlasnie od tego ta szyba z jednej strony sie nie trzyma myslalem zeby narazie to skleic jakso silikonem co o tym myslicei na jakis czas powino pomoc.
I obawiam sie ze wymiana szyberdachu bedzie konieczna tylko nie moge takiego znajsc ale widzialem szyberdach od colta jak myslicie podejdzie mi do mojego lancerka? |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 09:16
|
|
|
U mnie również rdza dosłownie zżerała szyber...Wyciągnąłem szybe, najpierw śrubokrętem pozbyłem się "ciasta francuskiego" a następnie papierem ściernym długo szlifowałem całą ramę, później brunox i na koniec lakier czarny mat i już od wiosny jeżdżę i nic sie nie dzieje. Może z Twoim również nie jest aż tak źle jak Ci się wydaje, ja również szukałem używki bo byłem załamany ilekroć patrzyłem na otwierający się szyber:) |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 23-11-2009, 10:11
|
|
|
Miałem to samo w swoim Lancerze.
Myślałem, że trzeba będzie szukać szyby z obramowaniem.
Ale zacząłem od najprostrzych rzeczy. Czyszczenie-dziur jeszcze nie było (blacha widac nie jest tam taka zla), potem zabezpieczenie cortaninem i podkładowanie i malowanie. 4 lata wytrzymało bez problemu.
Tylko ja zareagowałem szybciej i szyba nie odchodziła.
Sprawdz też czy masz odpływy, czy woda nie stoji pod szyerdachem... |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
Adeczek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 17:09
|
|
|
powiedzcie mi jak sciagnac ta szybe bo nei bardzo wiem.
ale i tak mi sie wydaje ze bede musial wymienic ten szyber... dzis go dokladniej obczailem i jest caly zgnity.
powiedzcie mi czy szyber... z colta bedzie mi pasowal bo z lancera nie moge nic wyczaic
chyba ze jst tu jaksi spec na forum ktory umie to naprawic to z mila checia bym podjechal |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-11-2009, 17:14
|
|
|
Wiesz, ja też serio myślałem że nie uda się go już uratować... a dało się, ściągnij i obejrzyj-to jest 6 śrubek, po 3 na strone po bokach szyby, najlepiej dać go w pozycje uchylony i dopiero wtedy wykręcać, to jest jakaś naprawdę gruba blacha i jak u siebie poździerałem to luźne co było na wierzchu(a wyglądało masakrycznie...) to praktycznie całość ramy wyglądała na nietkniętą. Co do pasowania szyberdachu z colta do lancera to myślę, że podejdzie, swojego czasu jednak oglądałem na allegro szyberdachy do lancera i ich było więcej.Kosztowały około 100 zł kompletne, jednak też były pokorodowane, może nie tak mocno jak mój, ale zawsze. Na razie proponuje wyciągnąć obejrzeć, pozbyć się luźnej rdzy, najwyżej jak będą za duże dziury w ramie to wypełnić szpachlówką żebyś mógł zimę przejeździć. Najlepiej jednak wyciągnij i porób zdjęcia to Ci powiemy czy jest do uratowania:) |
|
|
|
 |
Adeczek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 17:25
|
|
|
sproboje jak mowisz mam nadzieje ze jak sciagne ta szybe to ja spowrotem zaloze :) a zdjecia dam za pare dni bo moja praca mi na to nie pozwoli za dlugo w niej siedze niestety
dzis probowalem to jakos chycic silikonem ale wydje mi sie ze to nic nie da
a jaka kupic szpachle taka zwykla samochodowa do wykonczenia czy jakas inna? |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-11-2009, 17:42
|
|
|
Cytat: | a jaka kupic szpachle taka zwykla samochodowa do wykonczenia czy jakas inna? |
Zależy co tam się u Ciebie dzieje, jak jakieś duże ubytki będą to trzeba się zastanowić czy jest sens, generalnie przy dużych ale takich do odratowania to raczej szpachla z włóknem szklanym. Trochę martwi to odłażenie szyby od ramy, może być tak że faktycznie najlepsza opcja to kupno używanego, ale od razu zanim go założysz zabezpiecz odpowiednio:) |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 23-11-2009, 20:49
|
|
|
idas napisał/a: | to jest jakaś naprawdę gruba blacha i jak u siebie poździerałem to luźne co było na wierzchu(a wyglądało masakrycznie...) to praktycznie całość ramy wyglądała na nietkniętą |
Ja tak samo, myślałem że będą dziury a po zdarciu było jeszcze ok.
Adeczek napisał/a: | sproboje jak mowisz mam nadzieje ze jak sciagne ta szybe to ja spowrotem zaloze |
JAk masz jakieś tam zdolności manualne to dasz radę. Chyba że chcesz szybę wyciągać z uszczelki Ale to raczej bez sensu-chyba że masz tak zjedzony to lepiej szukaj innego.
Adeczek napisał/a: | dzis probowalem to jakos chycic silikonem ale wydje mi sie ze to nic nie da |
raczej wręcz pogorszy sprawę. Jak jest korozja to niektóry silikon wchodzi w reakcję z korzją i ją przyspiesza |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
|