Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Immobilajzer
Autor Wiadomość
demeone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Wysłany: 20-10-2009, 23:47   Immobilajzer

Wiem że problem z odpaleniam czasami auta ma wielu z was. A wiec czy jest jakis sposób aby pozbyć się immobilajzera? Wiem że nie otrzymam odpowiedzi na łamach forum ale może prywatnie przez e-mail ktoś zna sposób. Po prostu mam czasami miesiąc spokoju a czasami jak dzisiaj 5 razy w ciągu dnia i wiem że to tylko immo.W nerwach mam ochote doszczętnie zniszczyć, spalić to auto a z reguły bywam spokojny. Nie interesuje mnie wymiana ECU-immo i kluczyków, chce się pozbyć tego ustrojstwa. Może ktoś wie jak przebiega komunikacja głównego ECU z ECU-immo albo kluczyka i ECU-immo. Czy kod jest zmienny czy taki sam?

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2009, 00:11   

Jak ktoś wie, to i ja poproszę info na PW. Misiek mój stoi w warsztacie bo już prawie wcale nie odpala no i oczywiście winne immo, wszelka pomoc się przyda :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2009, 00:16   

andy1 napisał/a:
Misiek mój stoi w warsztacie bo już prawie wcale nie odpala no i oczywiście winne immo, wszelka pomoc się przyda
A szukałeś na Forum hasła "pętla immobilizera" :?: Zdarzało się w MSS DID to pewnie i w Cari też może.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2009, 00:25   

Nie rozczulajcie sie nad typowymi problemami/usterkami bo te to sprawdzilem. Wiem ze moze byc problem z kluczykiem bo mam jeden ale nie interesuje mnie wymiana kluczykow i ECU bo auto nie jest warte (biorąc pod uwage jego cene) takiego zachodu. A włożyłem za dużo czasu i serca w niego aby brnąć w taką trywialną rzecz jak durne IMMO które sprawia tyle problemów

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 21-10-2009, 12:19   

co do immobilizera to w download-zie są schematy elektryczne . jest zaznaczone którymi kablami ecu-imobilizera łączy się z ecu tylko pytanie co one sobie wysyłają i w jakiej postaci?
Jak ktoś wie również jestem zainteresowany tematem .

Ja temat będę przerabiał w styczniu bo w Polsce kupuje centralkę z pilotem scyzoryk(taniej to wyniesie niż kluczyk w serwisie) i będę musiał wywalić immobilizer.

Doszedłem do wniosku do samochodu który kosztuje mniej niż połowa miesięcznej pensji również nie opłaca się ładować kupę kasy.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-10-2009, 21:41   

IMHO ECU za pośrednictwem pętli indukcyjnej wokół stacyjki odczytuje kod (jak podobnie RFID czy z kart zbliżeniowych) z kluczyka - jeśli pasuje do tego co "zna" ECU to odpala jeśli nie to nie odpala i tyle tematu. :badgrin:

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-10-2009, 22:54   

Hmmm jak dziala RFID to ja wiem. Tylko zastanawiam się czy wówczas Immo ECU przesyła jakiś kod do głównego ECU. I czy jest to stały kod czy zmienny? (Mam na mysli ten na drodze Immo ECU i Główny ECU) Chciałbym mieć przy sobie jakiś oscyloskop albo jakiś rejestrator :(
Albo drugie pytanie czy da rade dorobić kluczyk w dowolnym punkcie? Czy to tylko w salonie albo przy pomocy MUT II trzeba później programować IMMO-ECU?

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2009, 11:15   

U mnie problem jak na tą chwile ustąpił.
Ale wiem że za jakiś czas powróci jak zły szelong.
Ja osobiście próbowałem z wymianą komputera i nic nie pomogło. Problem powracał w trakcie tygodnia. To nie jest problem kluczyka.
Więc problem występuje nie tylko u mnie. A co za tym idzie jest wart głębszego zainteresowania się.

Jest jeszcze jeden tzw. złodziejski sposób :oops: Ja to tak nazywam :wink: A cena części z wymianą potrzebnych elementów nie jest taka potężna (koszt z rabatem około 200zł).

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-11-2009, 19:16   

Sorki nastąpiła pomyłka. Myslałem że odłączyłem immo i auto odpalilo (odpinałem po omacku) ale okazlo się jak dopiero zajrzałem pod kierownice ze wtyczka dalej siedziala tylko caly moduł mi się wysunoł z obudowy. Tak wiec może to jakiś kabelek nie styka.

Odpowiedz do tematu