[E33A 2.0] Wycieki oleju |
Autor |
Wiadomość |
siudii
Mitsumaniak 01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 244 Skąd: RadoMM
|
Wysłany: 25-07-2009, 00:28 [E33A 2.0] Wycieki oleju
|
|
|
Z silnika w moim miśku cieknie olej, wcześniej były to minimalne wycieki ale problem zaczął wyraźnie się nasilać. Najgorsze jest to, że wszystko wskazuje na któryś uszczelniacz pod pokrywą rozrządu. Przebieg to 230tys. km i jak znam życie to poza paskami wszystko od nowości jest tam nie ruszane. Po pierwszych wstępnych oględzinach nie mogłem namierzyć źródła ów wycieku. Po zdjęciu pokrywy rozrządu i dość długim przypatrywaniu się pracującemu silnikowi również nie mogłem dostrzec skąd ten olej się wydobywa. Postanowiłem trochę w ciemno coś jednak uszczelnić i padło na element trzymający filtr oleju, dokładnie na uszczelkę zaznaczoną na zielono:
Uszczelka na szczęście nadawała się do wymiany co uczyniłem lecz objawy nie ustąpiły. Wygląda to mniej więcej tak:
Pod pokrywą rozrządu niewiele widać, więc stawiałbym na uszczelniacz wału korbowego bo jest najbliżej.
Może ktoś z forumowiczów wymieniał tenże uszczelniacz i czy da się to zrobić samemu?
Oczywiście wszelkie pomysły na temat usunięcia tych wycieków mile widziane.
Dodam jeszcze, że olej to MobilS 10W40, wcześniej był taki sam. |
_________________ Mój Galant
Moja strona o Galancie
 |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2009, 09:01
|
|
|
wymien wszystkie uszczelniacze rozrzadu i bedzie spokoj |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6100 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 26-07-2009, 21:07
|
|
|
Do wymiany na 99,9 % masz wszystkie uszczelniacze rozrzadu ,ena za kpl czyli 4 szt firmy NOK ok 40 zł plus do tego kpł rozrzadu razem z rolkami bo na pewno jest wszystko zalane olejem |
|
|
|
 |
siudii
Mitsumaniak 01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 244 Skąd: RadoMM
|
Wysłany: 26-07-2009, 23:07
|
|
|
Właśnie w tym sęk, że na paskach jest sucho i rozrządu nie będę wymieniał bo jest dość świeży. Już postanowiłem, że wymienię wszystkie uszczelniacze, tylko pytanie: czy dam radę to w normalnych warunkach zrobić czy potrzeba jakiś specjalnych narzędzi. Proszę o jakieś podpowiedzi dotyczące sposobu wymiany tych uszczelniaczy. Pytam, bo nie chcę niepotrzebnie uziemić samochodu kiedy zacznę robotę nie mając np. jakiegoś ściągacza. |
_________________ Mój Galant
Moja strona o Galancie
 |
|
|
|
 |
stanny
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi colt 1.3 cj0
|
Wysłany: 12-11-2009, 11:31
|
|
|
deejay napisał/a: | Do wymiany na 99,9 % masz wszystkie uszczelniacze rozrzadu ,ena za kpl czyli 4 szt firmy NOK ok 40 zł plus do tego kpł rozrzadu razem z rolkami bo na pewno jest wszystko zalane olejem |
A gdzie kupiłeś uszczelniacze tej firmy NOK??? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6100 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-11-2009, 21:05