Podświetlenie niektórych włączników |
Autor |
Wiadomość |
waldek1978
Mitsumaniak Waldi

Auto: Lancer 1.6 Comfort
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-10-2009, 10:20 Podświetlenie niektórych włączników
|
|
|
Jak w temacie. Czy w moim Lancerze powinny być podświetlone?:
-włącznik tylnego światła przeciwmgielnego,
-zapalniczka,
-pokrętło do przyciemniania podświetlenia zegarów,
-przycisk włączenia świateł awaryjnych,
-przyciski od elektrycznej regulacji lusterek,
Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 28-10-2009, 12:46
|
|
|
tak powinny byc wszystkie podswietlone poza regulacja lusterek
zaroweczki sie przepalily
tutaj znajdziesz podpowiedzi jak je naprawic
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=13809
dam ci jeszcze rade zeby nie wstawiac tam zaroweczek tylko przylutowac diody, nie przepala sie przez dlugie lata |
|
 |
waldek1978
Mitsumaniak Waldi

|
Wysłany: 28-10-2009, 15:43
|
|
|
Dzięki za odpowiedź Właśnie wymieniłem żaróweczki. Wszystko już działa jak należy!!! Wszystkie klawisze, pokrętła, zapalniczka i popielniczka są podświetlone! Najwyraźniej poprzedniemu właścicielowi to nie przeszkadzało. Mnie to bardzo denerwowało, że coś mi się nie pali! No a klawisz awaryjnych jak bajerancko świeci Teraz mam wszystko tak jak lubie |
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 28-10-2009, 15:52
|
|
|
hehe ciesze sie ze pomoglem. ja sobie wszystko powymienialem na czerwone diody
tylko musze jeszcze dostac sie do awarynych. Jak ty to zroibles ? Jak wymienic swiatelko w awaryjkach(w przycisku oczywiscie)? |
|
 |
waldek1978
Mitsumaniak Waldi

|
Wysłany: 28-10-2009, 16:12
|
|
|
Też myślałem, żeby zrobić sobie czerwone podświetlenie, ale jednak został standardowy kolor. Chociaż może kiedyś się wezmę i sobie wszystko wymienię na czerwone. Trzeba odkręcić i wyjąć liczniki, następnie zdemontować panel środkowy, później ozdobną listwę. Teraz można wydostać nawiewy z zegarem i klawiszem awaryjnych. Wyciągasz klawisz, z boku jest żaróweczka. Wymieniamy żaróweczkę i cieszymy się pięknie świecącym na czerwono klawiszem!!! |
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 29-10-2009, 00:47
|
|
|
ok dzieki, brzmi jak troche zabawy:D |
|
 |
conrad
Mitsumaniak

Auto: Lancer 06' 4G18
|
Wysłany: 31-10-2009, 00:50
|
|
|
U mnie w prawie trzyletnim aucie także były przepalone żarówki: popielniczki, zapalniczki i włącznika świateł awaryjnych. Dzisiaj zabrałem się do ich wymiany.
Żarówka popielniczki:
...należy otworzyć pokrywę popielniczki i wyciągąć do góry jej podstawę, po tych czynnościach otrzymamy dobry dostęp do żarówki T5 1.2W, wymieniłem ją na żarówkę koloru "bezbarwnego" (mocno siedziała w gnieździe)
Żarówka zapalniczki:
...mając wyciągniętą popielniczkę, łatwo można wyciągnąć górną część tunelu środkowego, po niewielkim podniesieniu panelu, uzyskujemy wystarczający dostęp do gniazda żarówki. Gniazdo obracamy z wyczuciem i je wyciągamy. Tu próbowałem kilku wariantów kolorystycznych żarówek T5 1.2W:
"Zielona" (cena 2 zł), podświetlała wyraźnym kolorem zielonym, odbiegającym barwą koloru od oświetlenia pokręteł wentylatora itp. (efekt do zaakceptowania)
"Czerwona" podświetlała fajnym wyraźnym kolorem, zbliżonym do oświtlenia deski rozdzielczej...ostatecznie użyłem tej żarówki w tym miejscu...zastanawiałem się nad zastosowaniem żarówki w tym kolorze na panelu z pokrętłami wentylacji, tylko jak wyglądałoby "czerwone" pole nastawy ogrzewania na tle takiego podświetlenia...?
"Niebieska" świeciła raczej jak zielona, ale dość wyblakłą barwą, efekt poniżej oczekiwań.
Żarówka włącznika awaryjnych:
...należy odkręcić część obudowy zegarów (dwa wkręty) i "wyrwać" ją z wyczuciem, zdemontować panel środkowy (pod pokrętłami wentylacji wkręty mocujące). Potem należy zdemontować listwę (z kratkami nawiewu, zegarem), demontowałem od jego lewej strony (dobrze zajrzeć do instrukcji, aby zorientować się gdzie trzymają zatrzaski i dwa wkręty). należy rozłączyć wtyczkę zegaru i włącznika świateł awaryjnych. Aby wyciągnąć przycisk należy wcisnąć "skrzydełka" klawisza i wypchnąć go. Po wymontowaniu przycisku, bedzie widoczne gniazdo żarówki (szare kółko), należy je obrócić i wyjąć (przy pomocy np. igły)...i tu spotkała mnie "niespodzianka"...w gnieździe siedziała dość nietypowa żarówka, byla mniejsza od T5, dodatkowo z dość skomplikowanym poprowadzeniem drucików w gnieździe...tej żarówki nie wymieniłem...może zapytam w ASO jak to wymienić. |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 31-10-2009, 13:07
|
|
|
conrad napisał/a: | .zastanawiałem się nad zastosowaniem żarówki w tym kolorze na panelu z pokrętłami wentylacji, tylko jak wyglądałoby "czerwone" pole nastawy ogrzewania na tle takiego podświetlenia...? |
wyglada to tak. http://carphotos.cardomai...60027_large.jpg
ja nie moglem dostac czerwonych zarowek wiec zamalowalem czerwonym markerem od wewnetrznej strony miejsca ktore przeswituja, na obudowie i w przyciskach. mi efekt sie bardzo podoba. pozdro |
|
 |
waldek1978
Mitsumaniak Waldi

|
Wysłany: 31-10-2009, 18:35
|
|
|
no jaki bajer |
|
 |
conrad
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-11-2009, 21:36
|
|
|
Cytat: | Wyciągasz klawisz, z boku jest żaróweczka. Wymieniamy żaróweczkę i cieszymy się pięknie świecącym na czerwono klawiszem!!! |
Waldek, jakiej żarówki użyłeś podczas wymiany na nową we włączniku awaryjnych, czy nie miałeś problemów z dostosowaniem jej do montażu? |
|
|
|
 |
waldek1978
Mitsumaniak Waldi

|
Wysłany: 02-11-2009, 19:55
|
|
|
conrad napisał/a: | Waldek, jakiej żarówki użyłeś podczas wymiany na nową we włączniku awaryjnych, czy nie miałeś problemów z dostosowaniem jej do montażu? |
Kupiłem zwykłą żaróweczkę z długim wąsem do wlutowania za 1,00 zł w sklepie elektronicznym. Nie było problemu z dostosowaniem. |
|
 |
conrad
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-11-2009, 21:19
|
|
|
Dzięki Waldek za sugestie...dziś w sklepie elektronicznym napotkałem na tą żarówkę razem z "korpusem" do wkręcenia w gniazdo włącznika, koszt 5 zł.
Jutro zabieram się do naprawy włącznika awaryjnych, przy okazji nabyłem żarówki ledowe do podświetlenia deski rozdzielczej, chciałem je zastosować zamiast tradycyjnych żarówek. Skonsultuję się jutro z elektronikiem, bo słyszałem, że diody 12V mogą być niestabilne przy większych napięciach (objaw np. mruganie), żywotność nie podlega dyskusji. |
|
|
|
 |
paulostan
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 2,0 kombi
|
Wysłany: 19-11-2009, 22:53 Re: Podświetlenie niektórych włączników
|
|
|
waldek1978 napisał/a: | Jak w temacie. Czy w moim Lancerze powinny być podświetlone?:
-włącznik tylnego światła przeciwmgielnego,
-zapalniczka,
-pokrętło do przyciemniania podświetlenia zegarów,
-przycisk włączenia świateł awaryjnych,
-przyciski od elektrycznej regulacji lusterek,
Z góry dzięki za odpowiedź. |
niedawno zakupiłem Lancerka sportwagon 2,0.
Czy schowek od pasazera jest podswietlany ? w moim ciemnnosc
czy podswietlenie włacznika swiateł awaryjnych przy ich właczeniu swieci u was jednostajnie czy mruga?
w moim jednostajnie.
prosze posiadazy tego modelu o odp. |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 19-11-2009, 23:06
|
|
|
schowek nie jest podswietlony a awaryjki nie wiem bo mi sie zarowka przepalila |
|
 |
paulostan
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 2,0 kombi
|
Wysłany: 20-11-2009, 00:55
|
|
|
Pawel`85 napisał/a: | schowek nie jest podswietlony a awaryjki nie wiem bo mi sie zarowka przepalila |
dzieki za odp. swoja drogą szkoda ,trzeba bedzie cos pokombinowac |
|
|
|
 |
|