|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kilka wątpliwości |
Autor |
Wiadomość |
zef
Nowy Forumowicz
Auto: audi a4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-12-2009, 11:18 Kilka wątpliwości
|
|
|
Jestem nowy na tym forum, toteż witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie
A teraz do konkretów. Zamierzam nabyć outlandera 2WD, 2.0, benzyna + LPG, 2003 rok. Znalazłem dość interesująca ofertę, ale mam kilka wątpliwości. Proszę więc o pomoc w ich rozwianiu:
1. Auto nie posiada relingów dachowych, tymczasem czytam w necie, że było to wyposażenie standardowe. Czy mam z tego powodu wzmóc czujność, że z autkiem jest coś nie tak, czy to tylko kwestie wygody i estetyki?
2. Klimatyzacja jest manualna. I znowu - podobno w standardzie była automatyczna. Czy tak?
3. Doczytałem w necie: http://www.auto-swiat.pl/...a,25610,1.html, że autko z tym silnikiem może brać olej w ilości nawet 0,2 l/100km! Czy to nie pomyłka? Bo wydaje mi się to wręcz nieprawdopodobne. Ile oleju łykają Wasze miśki z LPG?
Na tej samej stronie piszą również, że silnik 2,4 źle znosi współpracę z LPG. Czy dotyczy to również silnika 2.0? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?
Będę wdzięczny również za wszelkie "za i przeciw" dotyczące tego autka.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-12-2009, 13:00 Re: Kilka wątpliwości
|
|
|
Witaj,
Odpowiadając częściowo na Twoje pytania:
AD 1. Wyposażenie w relingi zależy od rynku, na który było kierowane auto. W niektórych krajach (Szwecja bodajże) nie było relingów (ani szyberdachu w wersji Instyle/Turbo) zatem to nie musi być podejrzane.
AD 2. Rodzaj klimatyzacji zależy od wersji. Naprostsza wersja Invite 2WD, czyli taka jak chcesz kupić, miała klimatyzację manulaną, pozostałe wersje Intense/Instyle/Sport/Turbo - automatyczną.
Co do zużycia oleju to chyba przesadzili, albo jakieś skrajne przypadki, na forum nikt na to chyba specjalnie nie narzekał. Co do gazu, to juz inni pomogą, bo nie mam doświadczeń w tej kwestii.
Cytat: | Będę wdzięczny również za wszelkie "za i przeciw" dotyczące tego autka. |
To bardzo przyjemny czołgowóz Na Twoim miejscu poszukałbym jednak wersji 4WD, pewnie nie będzie duża róznica w cenie, a "wartość dodana" niewątpliwie spora. |
_________________ pozdrawiam - Bartek |
|
|
|
 |
zef
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2009, 13:29
|
|
|
Dzięki Ci, dobry człowieku . Niechaj Ci droga prostą będzie. (No, chyba, że lubisz swoim "czołgowozem" poofroadować, to wybojów życzę jak największych )
Cytat: | W niektórych krajach (Szwecja bodajże) nie było relingów (ani szyberdachu w wersji Instyle/Turbo)
|
Auto pochodzi z Austrii.
Cytat: | Na Twoim miejscu poszukałbym jednak wersji 4WD, pewnie nie będzie duża różnica w cenie, a "wartość dodana" niewątpliwie spora. |
Generalnie - nie szukam auta do wypraw na bezdroża. Ot - wyjechać na rybki drogą twardą, choć dziurawą, czy na piknik za miasto. Najistotniejsze dla mnie są: wyższy prześwit, a dalej - ekonomika. No i mniejsza ewentualna awaryjność. Dlatego odpowiada mi, w tym przypadku, napęd tylko na przód. W końcu - im mniej przekładni i śrubek, tym mniej elementów do popsucia. Czy dobrze kombinuję?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

Auto: E82
|
Wysłany: 13-12-2009, 14:55
|
|
|
zef napisał/a: | nie szukam auta do wypraw na bezdroża. Ot - wyjechać na rybki drogą twardą, choć dziurawą, czy na piknik za miasto. |
Gdybym szukał auta na bezdroża kupiłbym Patrola albo Pajero nie o to chodzi w 4WD.
Już czwarte auto mam i doceniam czterołapy zawsze w trudnych warunkach, nie tylko o teren chodzi a generalnie jak jest ślisko.
Jeśli się upierasz przy ośce to po co Ci taki barakowóz, kup osobówkę z mniejszymi oporami powietrza i niższym pkt.ciężkości. |
|
|
|
 |
mariusz_2050
Forumowicz
Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
|
Wysłany: 13-12-2009, 18:42
|
|
|
Kolego jezeli chodzi o gaz to ponoć kiepsko go znoszą silniki 2.4 MIVEC (chociaż ja się zdecydowałem). |
|
|
|
 |
zef
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-12-2009, 23:06
|
|
|
Cytat: | Już czwarte auto mam i doceniam czterołapy zawsze w trudnych warunkach, nie tylko o teren chodzi a generalnie jak jest ślisko. |
Hmm..., co racja, to racja. Rozglądam się za 2WD, ponieważ gdzieś przeczytam, że przeniesienie napędu i tylny most bywają awaryjne. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Jak widać - trochę się motam, bo nie mogę trafić na opinie z "pierwszej ręki" od kogoś kto takie auto ma, miał i wie o co chodzi.
Cytat: | Kolego jezeli chodzi o gaz to ponoć kiepsko go znoszą silniki 2.4 MIVEC (chociaż ja się zdecydowałem). |
I jak się autko sprawuje? Długo jeździsz na LPG? Jakie spalanie, osiągi, etc?
A wie ktoś czy mariaż 2.0 + LPG (przy 4WD) jest udany?
Dzięki za już i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

Auto: E82
|
Wysłany: 15-12-2009, 10:21
|
|
|
zef napisał/a: | A wie ktoś czy mariaż 2.0 + LPG (przy 4WD) jest udany? |
Miałem kiedyś Subaru Imprezę 2,0 115KM AWD, zagazowanie wymagało konkretnej instalacji ale efekty były bardzo pozytywne. W Subaru specjalizuje się tym kolega JAKO z Forum Subaru.
Tak naprawdę nie ma różnicy czy gazujesz 2WD czy 4WD, liczy się rodzaj silnika. |
|
|
|
 |
Daniel_Sz
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I
|
Wysłany: 15-12-2009, 11:31
|
|
|
Mont napisał/a: | zef napisał/a: | nie szukam auta do wypraw na bezdroża. Ot - wyjechać na rybki drogą twardą, choć dziurawą, czy na piknik za miasto. |
Gdybym szukał auta na bezdroża kupiłbym Patrola albo Pajero nie o to chodzi w 4WD.
Już czwarte auto mam i doceniam czterołapy zawsze w trudnych warunkach, nie tylko o teren chodzi a generalnie jak jest ślisko.
Jeśli się upierasz przy ośce to po co Ci taki barakowóz, kup osobówkę z mniejszymi oporami powietrza i niższym pkt.ciężkości. |
Dokładnie tak samo uważam - w takiej sytuacji bez opcji 4WD według mnie lepszym wyborem byłby Grandis. |
|
|
|
 |
zef
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-12-2009, 20:58
|
|
|
Dzięki, czuję się prawie przekonany Żaden grandis! A outlander dlatego, że mi się po prostu podoba |
|
|
|
 |
Pawmitsu
Forumowicz
Auto: Outlander 1 2004 r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Lis 2009 Posty: 210 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-12-2009, 14:42
|
|
|
zefie, przeciez jest rozbudowany watek o Outlanderze 1 i jak ja kupowalem outka bardzo niedawno to wiele z niego skorzytstalem, dlaczego Ty nie korzystasz, sa tam odpowiedzi na twoje pytania
Silniki 2,0 bardzo dobrze znosza gazowanie, naped na 4 kolka to jest komfort jazdy w zimowych warunkach, gdy inni ledwo dychaja swoimi oskami, ty mozesz sobie spokojnie "posuwac'.
Jedynie hamulce sa nieco oprne i nie nalezy zanadto sie rozpedzac
Ja kupilem auto na asfalt - 95 % zastosowania, a te 5% na bezdroza... Mimo tego, gdy
teraz sporo popadalo sniegu nie oparlem sie, pojechalem w pola lasy i bezdroza wokol wsi gdzie mieszkam, wszedzie przejechalem i mialem troche radosci z tych "otrzesin". |
_________________ Mój taki
 |
|
|
|
 |
mariusz_2050
Forumowicz
Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
|
Wysłany: 17-12-2009, 23:18
|
|
|
zef napisał/a: | Cytat: | Już czwarte auto mam i doceniam czterołapy zawsze w trudnych warunkach, nie tylko o teren chodzi a generalnie jak jest ślisko. |
Hmm..., co racja, to racja. Rozglądam się za 2WD, ponieważ gdzieś przeczytam, że przeniesienie napędu i tylny most bywają awaryjne. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Jak widać - trochę się motam, bo nie mogę trafić na opinie z "pierwszej ręki" od kogoś kto takie auto ma, miał i wie o co chodzi.
Cytat: | Kolego jezeli chodzi o gaz to ponoć kiepsko go znoszą silniki 2.4 MIVEC (chociaż ja się zdecydowałem). |
I jak się autko sprawuje? Długo jeździsz na LPG? Jakie spalanie, osiągi, etc?
A wie ktoś czy mariaż 2.0 + LPG (przy 4WD) jest udany?
Dzięki za już i pozdrawiam. |
Kolego ja z instalki jestem bardzo zadowolony. Spalanie w cyklu mieszanym ok. 13-14 lpg. Różnica w osiagach niewyczuwalna.
A nawiazując jeszcze do tematu 2WD czy 4WD to prócz wymienionych tutaj zalet napędu 4WD pomyśl jeszcze że kiedyś to autko bedziesz sprzedawał i trudniej bedzię "pozbyć się" suv-a 2WD. Myślę, że prawie każdy szukając tego typu autka oczekuje napędu na cztery koła. Pzdr. |
|
|
|
 |
|
|