|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Cewki, aparat zapłownowy - 3500 PLN??? |
Autor |
Wiadomość |
Poisonblade [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 10:49 Cewki, aparat zapłownowy - 3500 PLN???
|
|
|
Cześć wszystkim! to mój pierwszy post na tym forum
Moj Misiek to Colt 1.3 GLi 4G13 '94.
2 tygodnie temu miałem problem podobny, jaki się już tutaj przewijał, jednak moje pytanie nie dotyczy "co sie zepsuło", tylko gdzie to dostac i ile to kosztuje... . Samochod podczas jazdy sie wylaczył i odmówił współpracy. Wiozłem go do Gdańska na lawecie 20 KM. Diagnoza w serwisie: aparat zapłonowy 3500 PLN. Malo sie nie przekręciłem na miejscu. No i zaczęło się dzwonienie do wszystkich świętych w poszukiwaniu aparatu zapłonowego (T6T57171) - lub cewki (bo ta jest tylko do wymiany). Takie rzeczy strasznie ciężko zdobyć (tydzień już wydzwaniam) za w miarę rozsądną cenę.
Podobno na szrocie kosztuje to 150 PLN. Jasne.
Moje pytanie(a) do szanownych zrzeszonych:
- czy cewka rzeczywiscie jest "zintegrowana" z aparatem (tzn. nie występuje jako osobna część zamienna)
- z jakich innych modeli mogę wstawić część (co by było kompatybilne ), żeby nie zbankrutować?
- gdzie mogę dostać cewkę do mojego modelu (lub cały aparat, jak się nie da inaczej)
Dzięki serdeczne za pomoc. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-09-2006, 11:18
|
|
|
Poisonblade napisał/a: | gdzie mogę dostać cewkę do mojego modelu (lub cały aparat, jak się nie da inaczej) |
Japaneze
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Mail: malikautoczesci[wytnijto]@neostrada.pl
GG: 1027199
duża część forumowiczów u niego kupuje części - ewentualnie allegro |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-09-2006, 11:54
|
|
|
Prócz cewki może być jeszcze:
- ECU (komputer wtrysku)
- czujnik położenia wału (też w aparacie)
- pęknięty pasek rozrządu
- przekaźnik główny (rzadkość).
Ale skoro ASO wykryło cewkę (rozumiem, że brak iskry przy poprawnych sygnałach z/do aparatu), to pewnie będzie to. Otóż cewka wraz z czujnikiem wału/wałka jest zalana glutem w aparacie zapłonowym i dlatego wymienia się całość. Może próbować zmienić sam ten podzespół - bo aparat jest rozkręcalny - ale nikt tego osobno nie produjuje (tak mi się wydaje, chociaż na Allegro są dostępne zewnętrzne cewki). Więc albo szukasz aparatu z rozbitka, albo przerabiasz na cewkę zewnętrzną - do starszego Colta robił to Josie (chyba od Poldka dopasował). |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-09-2006, 12:01
|
|
|
Jakby co mam na sprzedaż cewkę zewnętrzną (Zelmot) za kilka zł. Tylko ona jest od przerobionego Colta z silnikiem 1.5 na gaźniku, więc nie wiem czy będzie pasować. W swoim Colcie też mam taką przeróbkę i wszystko gra. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 07-09-2006, 12:26
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Więc albo szukasz aparatu z rozbitka, albo przerabiasz na cewkę zewnętrzną - do starszego Colta robił to Josie (chyba od Poldka dopasował). |
Fakt - mam cewkę zelmotowską zamontowaną spisuje się bez zarzutu
Ale u mnie nie było problemu bo 4g15 8v ma cewkę zewnętrzną i była to tylko kwestia podpięcia 2 przewodów pod nową cewkę. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Poisonblade [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2006, 11:49
|
|
|
Dzieki serdeczne za informacje i kontakty. Niestety okres urlopowy, wiec niewiele zdziałałem..
Ostatecznie zamowilem cewke (195 PLN) w MAAG z Warszawy, dzisiaj przyjedzie DHLem.
Dam znać, jak to się skończyło.
[ Dodano: 08-09-2006, 18:31 ]
grrrrrrrrr................... no bo sie zastrzele! - Albo kogoś kto mi się nawinie...;)
MAAG przesłał cewkę, serwisant popatrzył i stwierdził, że będzie pasować. Ucieszyłem się niezmiernie i czekałem, aż mój koszmar się skończy i w końcu będę mógł znowu pomykać Colcikiem przez Trójmiasto.
Po ok. 30 min. serwisant stwierdził, że niby pasuje, ale NIE DZIAŁA. Probowali jakiąś inną zamontować i odpalili, a ta moja nie działa. Brak iskry i tyle.
Tak więc już zamówiłem następną, identyczną w MAAGu, mam nadzieje, że teraz przyślą mi sprawną.
A weekend zapowiadał się tak wspaniale... wędka itd...
OK, a wiec dziala
Problem lezal w module i cewce, a nie samej cewce, to dlatego przy wymianie samej cewki nie startowal. Wlozyli mi jakis modul od Galanta (na zewnatrz aparatu) i koniec.
Dziekuje wszystkim za pomoc i linki do sklepow z czesciami. |
|
|
|
 |
|
|