Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Dudnienie na jałowym, okolice wału, skrzyni
Autor Wiadomość
michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-06-2011, 08:43   [2.5 TD] Dudnienie na jałowym, okolice wału, skrzyni

Witam Wszystkich,
Niedawno kupiłem moje nowe wozidło PjS III 2,5 Manual, teraz czas doprowadzić je do porządku.
Mam taki problem na biegu jałowym coś głośno "wali" (dup dup dup dup dup- mniejwięcej tak :) ) kiedy wcisnę sprzęgło przestaje, kiedy puszczę znowu wali ? gdzie zacząć poszukiwania tej usterki. To moja pierwsza terenówka.
Podpowie mi ktoś

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 11-06-2011, 12:47   Re: Dudnienie na jałowym, okolice wału, skrzyni

michoł napisał/a:
Witam Wszystkich,
Niedawno kupiłem moje nowe wozidło PjS III 2,5 Manual, teraz czas doprowadzić je do porządku.
Mam taki problem na biegu jałowym coś głośno "wali" (dup dup dup dup dup- mniejwięcej tak :) ) kiedy wcisnę sprzęgło przestaje, kiedy puszczę znowu wali ? gdzie zacząć poszukiwania tej usterki. To moja pierwsza terenówka.
Podpowie mi ktoś

Hm, ten typ tak ma, ze skrzynia pracuje głośno, a jak wciśnie się sprzęgło to cichnie, hm, ale jaki jest dokładnie twój dźwięk, tego "dup dup" nie odda :)

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 11-06-2011, 13:40   

Czyli to może być normalne ? nie umiem dokładnie opisać tego dźwięku, mi skojarzyło się to jakby bił wał czy coś w tym stylu, ojciec coś mi nadmienił że dla niego to jakiś luz na wałku w skrzyni. Dziś wydawało mi się że jakby nawet terkotało gdzieś tam na dole, jak się wysprzęgli to cichutko tylko klekot Diesla słychać.

Besiek 
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
Wysłany: 12-06-2011, 11:28   

Według mej ubogiej wiedzy prawdopodobnie to łożysko wałka sprzęgłowego. Uprzedzam że opis dźwięków w wersji tekstowej może być mylący. Jeśli chodzi o ww. łożysko to częsta przypadłość tego modelu. Ja też tak mam i planuję wkrótce się tym zająć.

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 12-06-2011, 12:37   

Może to być to, takie rzeczy są dostępne w sklepach czy tylko serwis ? Myślisz że da się to zdiagnozować bez rozbierania ?

Jeśli wymienisz u siebie daj znać w tym temacie, czy pomogło i ewentualnie ile forsy wydałeś :)

Dodam jeszcze, że po kościele :) pojechałem na łąkę, wlazłem na chwilę pod auto. Wydaje mi się że jest strasznie luźna poduszka od skrzyni albo to może jest reduktor :) , ta najbardziej skrajna przy progu kierowcy, naciskając jednym palcem wszystko się rusza dość sporo tak ma być ?? ile jest wogóle poduszek przy skrzyni ?? wszystkie takie same ??

Besiek 
Forumowicz

Wysłany: 13-06-2011, 09:10   

Powinno być dostępne nie tylko w ASO, bez rozbierania to można tylko domyślać się po dźwiękach i tym że to dosyć częsta przypadłość tego modelu. Najlepiej jak byś sobie poszukał uczciwego warsztatu który fachowo zdiagnozuje co "piszczy" w twoim wozidełku, no chyba że masz chęć i możliwość samemu pogrzebać. Pamiętaj że na forum (nie macając fizycznie samochodu) można wspomóc tylko wiedzą teoretyczną i większość co tu przeczytasz to tylko wskazówki, szczególnie jeśli chodzi o zdiagnozowanie usterek.
Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie dotyczące poduszek, pod swoim samochodem byłem tylko ze dwa razy i jeszcze się na pamięć wszystkiego nie nauczyłem.
Poszukaj, w sieci można znaleźć katalogi części z rysunkami dzięki którym możesz zorientować się jak to jest z tymi poduszkami.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 13-06-2011, 09:51   

michoł napisał/a:
Może to być to, takie rzeczy są dostępne w sklepach czy tylko serwis ? Myślisz że da się to zdiagnozować bez rozbierania ?

Jeśli wymienisz u siebie daj znać w tym temacie, czy pomogło i ewentualnie ile forsy wydałeś :)

Dodam jeszcze, że po kościele :) pojechałem na łąkę, wlazłem na chwilę pod auto. Wydaje mi się że jest strasznie luźna poduszka od skrzyni albo to może jest reduktor :) , ta najbardziej skrajna przy progu kierowcy, naciskając jednym palcem wszystko się rusza dość sporo tak ma być ?? ile jest wogóle poduszek przy skrzyni ?? wszystkie takie same ??

d skrzynia (na łączniku) jest jedna poduszka. Na reduktorze z lewej strony z boku jest jedna poduszka. Poduszka na reduktorze ma mieć nie wielki luz, ważne bay nie były zerwane gumy na których zamocowana jest środkowa tuleja.

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 14-06-2011, 12:25   

ok, dzięki za podpowiedzi, w takim razie poduszka jest dobra a podejrzane to łożysko.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy to chodzi o to łożysko ?? : http://www.e-pajero.pl/in...hp?z=1&m=&id=96

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 14-06-2011, 13:07   

michoł napisał/a:
ok, dzięki za podpowiedzi, w takim razie poduszka jest dobra a podejrzane to łożysko.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy to chodzi o to łożysko ?? : http://www.e-pajero.pl/in...hp?z=1&m=&id=96

Dokładnie takie

Besiek 
Forumowicz

Wysłany: 14-06-2011, 22:49   

Bardzo możliwe że to hałasuje łożysko oporowe, ale ja miałem na myśli łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni. U mnie hałasuje a przy zakupie samochodu dostałem od sprzedającego fakturę na wymianę kpl. sprzęgła jakieś 3-4 tyś km wcześniej. Więc jeśli już będziesz miał skrzynię zdjętą to warto by było sprawdzić też skrzynię, żeby nie czuć się "lekko" zawiedzionym że po wymianie łożyska oporowego ten dźwięk nadal się pojawia.

Odpowiedz do tematu