[MSS 1.6] Rozrząd i wymiany części eksploatacyjnych |
Autor |
Wiadomość |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2009, 11:18 [MSS 1.6] Rozrząd i wymiany części eksploatacyjnych
|
|
|
Witam.
Jestem nowym (od wczoraj) posiadaczem MSS 1.6. Natomiast nie mam do niego instrukji.
Auto jest '03 (poczatek) i ma 50 kkm.
Chciałbym zapytać co ile wymienia sie rozrząd (w kilometrach i w latach), co ile olej + filtry, płyn w chłodnicy, płyn hamulcowy, swiece oraz olej w skrzyni biegów (manual). do tej pory jeździłem astrą i tam miałem wszystko obcykane. MSS to dla mnie nowość. Aczkolwiek bardzo miła nowość. Auto jest bardzo zadbane i jest w wersji komfoert. Silnik 1.6 16V. Z góry dziekiza pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gabriel68
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2009, 12:10
|
|
|
Dzieki. Juz wszystko wiem. A autko super. No i dynamika jazdy w porównaniu z astra 1.6 8v rewelacyjna. wciska w fotel.
[ Dodano: 31-01-2009, 16:28 ]
Chciałem jeszcze zapytać czy w 6 latku ('03) pomimo tego ze ma przjechane dopiero 50 kkm trzeba wymienić juz rozrząd?
Wiem, że wymienia sie po 90 kkm ale co zrobic kiedy przebieg jest niski a auto ma 6 lat.
Nie wiem jak jest w Mitkach ale nieraz w innych autach podaje sie ze np., wymiana rozrzadu po 90 kkm LUB np. 5 latach |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2009, 01:41
|
|
|
To jest normalne, ze po 5 latach trzeba wymienić, guma nie jest już pierwszej świeżości i to sie tyczy każdego samochodu. Druga sprawa na ile autentyczne jest Twoje 50 tys. km - jeżeli jesteś pewny na 1000% to owszem, mozna czekać, ale jezeli ksiazki serwisowej albo stosownych faktur brak... odpowiedź jest prosta |
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2009, 11:35
|
|
|
xjacobs napisał/a: | To jest normalne, ze po 5 latach trzeba wymienić, guma nie jest już pierwszej świeżości i to sie tyczy każdego samochodu. Druga sprawa na ile autentyczne jest Twoje 50 tys. km - jeżeli jesteś pewny na 1000% to owszem, mozna czekać, ale jezeli ksiazki serwisowej albo stosownych faktur brak... odpowiedź jest prosta |
Jestem pewny przebiegu. Autko jest mi dobrze znane. W serwisie powiedzieli, zeby jeździć ale jakoś im nie ufam. Chyba wymienie. |
|
|
|
 |
Rajmund_J
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DI-D Comfort
|
Wysłany: 20-03-2009, 15:39
|
|
|
Ja niedawno kupiłem 1.9 DI-D z 2002 r. Miał przebieg 143.000. Rozrząd miał wymieniony w ASO w Niemczech przy 90.000. Po zakupie wymieniłem rozrząd, napinacz, pasek wielorowkowy, olej, filtr, filtr paliwa i pompę wody - razem z robocizną 950 zł. Oczywiście nie w ASO, ale u mechaników specjalizujących się w Japończykach. Po wymianie stwierdził, że spokojnie mogłem poczekać do 180.000, bo brak śladów zużycia na pasku rozrządu, ale lepiej to zrobić, niż mieć problem |
|
|
|
 |
NygusUK
Forumowicz

Auto: 2006/7 Lancer 2.0 (4G94) + LPG
|
Wysłany: 02-11-2009, 01:04
|
|
|
xjacobs napisał/a: | To jest normalne, ze po 5 latach trzeba wymienić... |
Ja tu mam w papierach z serwisu wpisane co 90kkm lub 6 lat, więc jak to jest? Czy ktoś mógłby potwierdzić? |
_________________ Lancer - jego mać!
 |
|
|
|
 |
SJ
Nowy Forumowicz Jarek
Auto: Space Star 2003 1.6 Sport
|
Wysłany: 02-11-2009, 10:33
|
|
|
Mam ten sam rocznik oraz pojemność, mój w chwili zakupu (lipiec) miał przebieg 32 000, mimo wszystko wymieniłem pasek rozrządu - okazało się po wyjęciu, że nie był powycierany, ale guma była wyrażnie sparciała. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 02-11-2009, 13:03
|
|
|
SJ napisał/a: | Mam ten sam rocznik oraz pojemność, mój w chwili zakupu (lipiec) miał przebieg 32 000, mimo wszystko wymieniłem pasek rozrządu - okazało się po wyjęciu, że nie był powycierany, ale guma była wyrażnie sparciała. | tutaj dochodzi też fakt, że jeżeli przebieg jest prawdziwy, to auto duuużo więcej stało niż jezdzilo, a wiadomo, że jak samochód stoi, to też się psuje Jednak wg mnie 5 lat to dla paska taki optymalny okres. |
|
 |
NygusUK
Forumowicz

|
Wysłany: 10-12-2009, 23:32
|
|
|
Witam,
Czy ktoś może orientuje się ile stoi wymiana paska rozrządu + pompy + napinacza w serwisie w P.U.H. Grafix B-ku? Albo jeszcze lepiej w Suwałkach - może jakiś zaufany warsztat czy ASO ktoś będzie w stanie polecić? Będę w PL i zbliża się czas wymiany, więc może warto skorzystać z okazji, gdyż tu nie mam zaufanego warsztatu...
Pozdrowienia z Krainy Deszczowców. |
 |
|
|
|
 |
Misiek79
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
|
Wysłany: 21-12-2009, 21:45
|
|
|
Witam.
Jestem od dzisiaj zalogowany, ale moge tylko zgodzic sie z dodanymi komentarzami odnosnie rozrzadu. Nalezy wymieniac co 90tys km lub co 5 lat zaleznie od tego co bedzie pierwsze (czy przebieg czy czas). Jak wiadomo paski wyciagaja sie lub starzeja (guma robi sie sparciala). Ja przy swoim wymienilem przy 80tys km. Jesli chodzi o pompe wody to z tego co wiem nie jest ona napedzana paskiem rozrzadu tylko klinowym takze jesli nie halasuje mozna sobie podarowac (ale jak juz wymieniac to wszystkie - alternatora tez). Koszt wymiany rozrzadu do 300PLN (FV lub paragon)- rozrzad jest prosty tylko rolka i pasek. W Szczecinie mam warsztat godny polecenia - zalatwia czesci, szybko i fachowo zrobia nie tylko rozrzad, ale i zawieszenie, hamulce i serwis opon. |
_________________ Misiek79 |
|
|
|
 |
NygusUK
Forumowicz

|
Wysłany: 21-12-2009, 23:02
|
|
|
Dzięki za konkretne info Misiek79. To co piszesz pokrywałoby się z info uzyskaną od ASO, tj. powiedzieli mi, że nie trzeba wymieniać ani napinacza ani pompy wodnej - wydało mi się to dziwne (koszt GBP250). W sieci serwisowej wycenili na GBP350, ale z pompą i napinaczem.
PS U mnie w notatkach od ASO stoi, że wymiana co 6 lat lub 90k km - więc nie wiem jaki masz silnik? |
 |
|
|
|
 |
Misiek79
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
|
Wysłany: 22-12-2009, 23:19
|
|
|
Nie wiem jak jest w ASO Mitsubishi bo nigdy tam nie bylem:) (w wiekszosci serwisach jest podobnie). Sam sobie srwisuje albo koledzy z pracy to robia:) (ja tylko raz wymienilem rozrzad do tego wymieniam plyny, filtry i klocki ham). Raz tylko wymienilem łączniki stabilizatora z przodu i przyznam szczerze, ze poszedlem na tanizne-byly to 4max'a, a poza tym nic wiecej przy tym aucie nie zrobilem bo to bardzo dobre samochody(mam tego 1,6 z 2003r). Nie skrzypi mi tapicerka jak niektorzy tutaj pisza (wyrazam swoja opinie nie neguje tego co pisza inni-moze i mi tez zacznie). Nie serwisuje w ASO bo sam pracuje w ASO ale innej marki:) Mam zaprzyjazniony warsztat w Szczecinie (nie ASO)- jesli ktos chce kontakt to moge wyslac namiary na maila (mechanika i kompletny serwis opon).
PS. Ostatnio mialem pecha i ukradli mi kierunkowskazy z blotnikow, moze ktos wie gdzie mozna tanio dostac albo czy nie pasuja od jakiegos innego modelu typu Carisma itp. Acha i padła mi pompka spryskiwaczy (przod i tył) gdzies tutaj ktos pisal,ze pasuja od jakiegos daewoo czy cos podobnego. Wybaczcie jesli pisze cos nie tak ale jeszcze gubie sie tutaj i nie wiem jeszcze gdzie co i jak.
W takim razie koncze i zycze Wszystkim Zdrowych, pogodnych i Wesolych Swiat oraz Szczesliwego Nowego Jorku:) |
_________________ Misiek79 |
|
|
|
 |
|