[MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Dziwny świst na 5-ce |
Autor |
Wiadomość |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-01-2010, 10:15 [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Dziwny świst na 5-ce
|
|
|
Witam.
Przede wszystkim wszystkiego naj w Nowym Roku!!!
A teraz do rzeczy. Jadąc wczoraj moim Miśkiem w pewnym momencie po wrzuceniu 5-ki i dodaniu gazy usłyszałem dziwny świst - auto przyspieszało normalnie. Po puszczeniu gazu świśt cichł. A potem to samo. Zredykowałem na 4 a potem z powrotem wrzuciłem 5 i juz było ok. Cały dzień jeździłem i sytuacja się już nie powtórzyła.
Spotkaliście się u siebie z czymś takim? |
Ostatnio zmieniony przez xjacobs 05-03-2010, 13:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 01-01-2010, 20:45
|
|
|
Jak się sytuacja nie powtórzyła to chyba nie ma co panikować? Skąd dobiegał ten świst? Może coś z wydechem na chwile się stało, lub szyba nie domknięta była i przy większych prędkościach świstało? |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
|
Wysłany: 01-01-2010, 23:19
|
|
|
djandrew napisał/a: | Jak się sytuacja nie powtórzyła to chyba nie ma co panikować? Skąd dobiegał ten świst? Może coś z wydechem na chwile się stało, lub szyba nie domknięta była i przy większych prędkościach świstało? |
Nie wiem skąd dobiegał ale szyby były zakmniete a wydech byłoby słychac chyba na wszystkich biegach. Więc obstawiam skrzynie. Nie powtórzyło sie na razie.
[ Dodano: 03-01-2010, 20:47 ]
djandrew napisał/a: | Jak się sytuacja nie powtórzyła to chyba nie ma co panikować? Skąd dobiegał ten świst? Może coś z wydechem na chwile się stało, lub szyba nie domknięta była i przy większych prędkościach świstało? |
Mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany łożyska 5 biegu. Czy da się je wymienić bez wyciagania skrzyni? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-01-2010, 19:16
|
|
|
osiem napisał/a: | Mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany łożyska 5 biegu. Czy da się je wymienić bez wyciagania skrzyni? |
Nie. |
|
|
|
 |
arrmi
Forumowicz
Auto: MSS 1,6i + gaz sekw.
|
Wysłany: 18-01-2010, 16:29
|
|
|
czeka mnie wymiana łożysk w skrzyni biegów, czy wymieniać wszystkie czy może tylko te wybite, a może całą skrzynię, słychać je na 1,2 i piątym biegu, co wy o tym myślicie?
Może ktoś miał podobny problem? Czekam na jakieś informacje. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 18-01-2010, 16:35
|
|
|
arrmi napisał/a: | czeka mnie wymiana łożysk w skrzyni biegów, czy wymieniać wszystkie czy może tylko te wybite |
wymien wszystkie, bedziesz mial przyszlosc bezproblemowa. Zawsze wymieniaj komplet!
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
arrmi
Forumowicz
|
Wysłany: 18-01-2010, 20:09
|
|
|
i tu powstaje dylemat, jeżeli łożyska to tylko oryginały innych nie ma a koszt 1600 zł, a więc jest to kwota na dobrą skrzynię biegów używaną oczywiście... hmmm |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 18-01-2010, 20:25
|
|
|
arrmi napisał/a: | jeżeli łożyska to tylko oryginały innych nie ma a koszt 1600 zł |
eee jesli dobrze pamietam to ktos z forum mowil ze koszt jednego łożyska w dobrej jakości zamienniku to 30-50PLN (tak jest w przypadku Carismy 1,6)
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-01-2010, 21:10
|
|
|
Cytat: | jeżeli łożyska to tylko oryginały innych nie ma a koszt 1600 zł, a więc jest to kwota na dobrą skrzynię biegów używaną oczywiście | jak kupisz używana skrzynie to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy ona bedzie prawidłowo działała, oraz czy łozyska w niej nie rozsypia sie po krótkim czasie uzytkowania, oraz w jakim stanie sa synchronizatory, oczywiscie moze tez byc tak ze ta skrzynia przezyje auto, jednak jakby nie bylo jest to zagadka. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
arrmi
Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2010, 07:49
|
|
|
Skoro jest to skrzynia francuska i pakowana była do volva to może u dilerów renaulta lub volvo te łożyska będą tańsze. Ma ktoś może taki katalog zamienników, słyszałem że jest taki dostępny. Moja skrzynia to F5MR1. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-01-2010, 16:20
|
|
|
arrmi, jak podasz numer VIN to moge Ci podać numery katalogowe ori łożysk |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
arrmi
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2010, 10:26
|
|
|
robertdg napisał/a: | arrmi, jak podasz numer VIN to moge Ci podać numery katalogowe ori łożysk |
a więc dobrze, VIN XMCLNDG3A3F011107, jeżeli była by możliwość podania wymiarów tych łożysk, ułatwiło by mi to sprawę niesamowicie. Mam pewien plan i jeżeli to wypali to opiszę wszystko na forum. Dzięki serdeczne.
P.S. A może ktoś ma jakiś katalog części do miśków, taki z wymiarami?
właśnie znalazłem http://forum.mitsumaniaki...=627345#627345, całe szczęście że uczyłem się rosyjskiego w szkole, strona jest bomba, polecam
[ Dodano: 21-01-2010, 21:55 ]
no i wszystko jasne, mam pękniętą obudowę skrzyni, jeszcze jej nie widziałem ale zobaczę. Zastanawiam się jak to się mogło stać, skoro nie miałem żadnych zdarzeń, które mogły na to wpłynąć. Podejrzewam czy przypadkiem przy wymianie sprzęgła, które miałem 3 miesiące temu chłopakom na warsztacie nie spadła przypadkiem. Jutro idę ją oglądać, mechanik przez telefon mówił że ratuje mnie wymiana, a więc zostałem poszukiwaczem skrzyni biegów do MSS 1,6 16V comfort 2001, skrzynia o symbolu JB3 (to z Renault-a) lub F5MR1 (to z Mitsubishi). |
|
|
|
 |
|