Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Dziwny świst na 5-ce
Autor Wiadomość
osiem 
Forumowicz

Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-01-2010, 10:15   [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Dziwny świst na 5-ce

Witam.

Przede wszystkim wszystkiego naj w Nowym Roku!!!

A teraz do rzeczy. Jadąc wczoraj moim Miśkiem w pewnym momencie po wrzuceniu 5-ki i dodaniu gazy usłyszałem dziwny świst - auto przyspieszało normalnie. Po puszczeniu gazu świśt cichł. A potem to samo. Zredykowałem na 4 a potem z powrotem wrzuciłem 5 i juz było ok. Cały dzień jeździłem i sytuacja się już nie powtórzyła.

Spotkaliście się u siebie z czymś takim?
Ostatnio zmieniony przez xjacobs 05-03-2010, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2010, 20:45   

Jak się sytuacja nie powtórzyła to chyba nie ma co panikować? Skąd dobiegał ten świst? Może coś z wydechem na chwile się stało, lub szyba nie domknięta była i przy większych prędkościach świstało?

osiem 
Forumowicz

Auto: MSS '03 1.6
Wysłany: 01-01-2010, 23:19   

djandrew napisał/a:
Jak się sytuacja nie powtórzyła to chyba nie ma co panikować? Skąd dobiegał ten świst? Może coś z wydechem na chwile się stało, lub szyba nie domknięta była i przy większych prędkościach świstało?

Nie wiem skąd dobiegał ale szyby były zakmniete a wydech byłoby słychac chyba na wszystkich biegach. Więc obstawiam skrzynie. Nie powtórzyło sie na razie.

[ Dodano: 03-01-2010, 20:47 ]
djandrew napisał/a:

Mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany łożyska 5 biegu. Czy da się je wymienić bez wyciagania skrzyni?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 05-01-2010, 19:16   

osiem napisał/a:
Mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany łożyska 5 biegu. Czy da się je wymienić bez wyciagania skrzyni?

Nie.

arrmi 
Forumowicz

Auto: MSS 1,6i + gaz sekw.
Wysłany: 18-01-2010, 16:29   

czeka mnie wymiana łożysk w skrzyni biegów, czy wymieniać wszystkie czy może tylko te wybite, a może całą skrzynię, słychać je na 1,2 i piątym biegu, co wy o tym myślicie?
Może ktoś miał podobny problem? Czekam na jakieś informacje.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 18-01-2010, 16:35   

arrmi napisał/a:
czeka mnie wymiana łożysk w skrzyni biegów, czy wymieniać wszystkie czy może tylko te wybite

wymien wszystkie, bedziesz mial przyszlosc bezproblemowa. Zawsze wymieniaj komplet!
Pozdroo

arrmi 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 20:09   

i tu powstaje dylemat, jeżeli łożyska to tylko oryginały innych nie ma a koszt 1600 zł, a więc jest to kwota na dobrą skrzynię biegów używaną oczywiście... hmmm

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 18-01-2010, 20:25   

arrmi napisał/a:
jeżeli łożyska to tylko oryginały innych nie ma a koszt 1600 zł

eee jesli dobrze pamietam to ktos z forum mowil ze koszt jednego łożyska w dobrej jakości zamienniku to 30-50PLN (tak jest w przypadku Carismy 1,6)
Pozdroo

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-01-2010, 21:10   

Cytat:
jeżeli łożyska to tylko oryginały innych nie ma a koszt 1600 zł, a więc jest to kwota na dobrą skrzynię biegów używaną oczywiście
jak kupisz używana skrzynie to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy ona bedzie prawidłowo działała, oraz czy łozyska w niej nie rozsypia sie po krótkim czasie uzytkowania, oraz w jakim stanie sa synchronizatory, oczywiscie moze tez byc tak ze ta skrzynia przezyje auto, jednak jakby nie bylo jest to zagadka.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

arrmi 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2010, 07:49   

Skoro jest to skrzynia francuska i pakowana była do volva to może u dilerów renaulta lub volvo te łożyska będą tańsze. Ma ktoś może taki katalog zamienników, słyszałem że jest taki dostępny. Moja skrzynia to F5MR1.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-01-2010, 16:20   

arrmi, jak podasz numer VIN to moge Ci podać numery katalogowe ori łożysk ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

arrmi 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2010, 10:26   

robertdg napisał/a:
arrmi, jak podasz numer VIN to moge Ci podać numery katalogowe ori łożysk ;-)

a więc dobrze, VIN XMCLNDG3A3F011107, jeżeli była by możliwość podania wymiarów tych łożysk, ułatwiło by mi to sprawę niesamowicie. Mam pewien plan i jeżeli to wypali to opiszę wszystko na forum. Dzięki serdeczne.

P.S. A może ktoś ma jakiś katalog części do miśków, taki z wymiarami?

właśnie znalazłem http://forum.mitsumaniaki...=627345#627345, całe szczęście że uczyłem się rosyjskiego w szkole, strona jest bomba, polecam

[ Dodano: 21-01-2010, 21:55 ]
no i wszystko jasne, mam pękniętą obudowę skrzyni, jeszcze jej nie widziałem ale zobaczę. Zastanawiam się jak to się mogło stać, skoro nie miałem żadnych zdarzeń, które mogły na to wpłynąć. Podejrzewam czy przypadkiem przy wymianie sprzęgła, które miałem 3 miesiące temu chłopakom na warsztacie nie spadła przypadkiem. Jutro idę ją oglądać, mechanik przez telefon mówił że ratuje mnie wymiana, a więc zostałem poszukiwaczem skrzyni biegów do MSS 1,6 16V comfort 2001, skrzynia o symbolu JB3 (to z Renault-a) lub F5MR1 (to z Mitsubishi).

Odpowiedz do tematu