Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS w mitsubishi sigma
Autor Wiadomość
jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 21:16   ABS w mitsubishi sigma

Witam!
Mam problem!!
Klika dni temu byla bardzo butelkowa pogoda( blotniscie i deszczowo)-duzo wtedy pojezdzilem. Postawilem autko na kilka dni na podworku( nie bylo ruszane). Dzisaj wybralem sie w trase i sie wystraszylem jak przy 100km/h zadrzal mi pedal hamulca. Ponizej 100-wki to sie nie dzieje. nastepnie zapalila sie lampka abs-u. Gasilem silnik i odpalalem od nowa, lampka po odpaleniu po kilku sekundach gasnie ( czyli jak zawsze). gdy nie przekrocze 100-tki nic zlego sie nie dzieje. natomiast jak przekrocze to po jakims czasnie zapala sie abs i wczesniej jest te drzenie pedala jak na sliskiej nawiezchni...

Panowie pomocy!!! Czujnik padl???? Czy moze to byc jakis syf na czujniku?????

Jak sprawdzic ktory to czujnik?????
PS.
Rzecz jasna, ze nie zczytuje on obrotow przy wyzszych predkosciach, ale dlaczego?? czy padajacy czujnik moze miec takie objawy?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-12-2005, 11:18   

Najprawdopodobniej brudny czyjnik albo zębatki z których czyta - nie wyrabia się przy wyższych prędkościach i ma błędne odczyty z których wynika że jedno koło kręci się wolniej lub szybciej - dla komputera ABS-u to poślizg więc przy próbie hamowania popuszcza ciśnienie (drżenie hamulca). Ja bym przez diagnozą i naprawą wyłączył wogóle ABS bo może bigosu narobić niesprawny.

mitsu-fan
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2006, 18:16   

ja mam inny problem z abs w sigmie - abs działa już poniżej prędkości 20 km/h, praktycznie w przedziale 5 - 20 km/h, potem w czasie jazdy włącza się kontrolka abs. Po wygaszeniu silnika i ponownym zapaleniu, kontrolka gaśnie i temat powtarza się od nowa.
W czasie jazdy, gdy nie używam od startu hamulca, przy większej prędkości włącza się również kontrolka abs i gaśnie po ponownym odpaleniu. Co to może być? Wcześniej było ok.

[ Dodano: 13-08-2006, 18:31 ]
zapomniałem dodać, że czyściłem z pyłu czujniki, wyczyściłem także koła zębate, ale to nie pomogło. :( :( :(

[ Dodano: 13-08-2006, 19:10 ]
zrobiłem kolejną próbę - po starcie od zera, po minięciu prędkości 60 km/h włącza się kontrolka abs-u, jeżeli wcześniej nie hamowałem.
Reasumując - gdy ruszam i nie używam hamulca, kontrolka abs włącza się po minięciu prędkości 60 km/h, gdy użyję hamulca przed osiągnięciem prędkości 60 km/h po zadziałaniu abs po chwili zaświeca się kontrolka abs. Co dziwne, gdy ruszam i nie używam abs-u /hamulca/ to przez moment słychac jak coś plumka w pompie abs, coś zabrzęczy tak jak gdybym trzymał naciśnięty pedał hamulca. Próbowałem także zresetować kompa abs-u odłączeniem na 0,5 godziny akumulatora, ponownym podłączeniem, odpaleniem i pracą na wolnych obrotach ok. 15 minut, ale bez rezultatu. Temat powraca. Na moje to padł któryś czujnik abs-u ALE JAK USTALIĆ - KTÓRY? :( :( :(

[ Dodano: 13-08-2006, 19:33 ]
i jeszcze jedno - jeżeli już abs zadziała to samochodem lekko ciągnie w prawo przy hamowaniu /podczas działania abs-u/

grzess81
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2006, 11:13   

Ja mam jeszcze inny problem z abs-em nie działa wogle tylko pali sie na desce rozdzielczej kontrolka. POZDRAWIAM wszystkich mitsu a w szczególności włascicieli SIGMY

mitsu-fan
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2006, 11:35   

ja już uporałem się z abs-em, okazało się, że winny był zły styk mas z karoserią - przy pompie abs-u, właściwie nad nią na blasze przykręcone są dwa przekaźniki oraz 3 przewody masowe. Poodkręcałem je, wyczyściłem, dałem spray-contact i zadziałało. Dla pewności jeszcze porozłączałem czujniki abs-u /złączki przednich kół umiejscowione nad nadkolem, tylnych kół na wewnętrznej części progów/

old
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2006, 13:25   

czyli prawy czujnik poleciał jeżeli ściąga w prawo

Odpowiedz do tematu