Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 18:08 |
Sigma - Amortyzatory |
Autor |
Wiadomość |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2006, 10:26 Sigma - Amortyzatory
|
|
|
Ten wóz nie przestanie mnie zadziwiać.
musze wymienić macphersona z przodu. po wstępnym wywiadzie ustaliłem że tu będzie KYB nr kat. 335017, i nikgdzie (oprócz jednego zamiennika innej firmy której nazwy nie pamietam, a i on nie spełniał niżej podpisanych warunków) nie znalazłem nic innego, ale myślę sobie: "do JAPANEZE zadzwonie..." a człowiek mnie pyta czy chce regulowane elektronicznie, czy nie. I ćwiek w głowę.
Czy patrząc na wózek stojący na asfalcie można od razu poznać który typ mam u siebie?
no nie wiem co kupić...
No i pewni nie mała różnica w cenie...
Czy w ywypadku sterowanych elektroniką, nie powinna się w przypadku uszkodzenia amorka pokazywać jakaś kontrolka? Bo jest 40% sprawności i żadnych ostrzeżeń ze strony auta brak.
każda podpowiedz będzie mile widziana...
[ Dodano: 21-09-2006, 11:20 ]
Zmiana koncepcji. Po prostu kupie 2 bez regulacji, bo 1 wymienić, to raczej bedzie lipa..
Dobra. Sorry za zaśmiecanie forum. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-09-2006, 18:54
|
|
|
Czarcik napisał/a: | regulowane elektronicznie |
Masz ECS? Znaczy kontrolę twardości amortyzatorów z kabiny? Jak nie to bierz zwykłe.
I masz rację - zawsze wymieniamy parami. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 21-09-2006, 21:07
|
|
|
Że się podczepie pod pytanie. Mam sobie sigme z ECS. Po kilku minutach swieci sie kontrolka ALARM. Mniemam że jest coś nie tak z regulacją zawieszenia. Samochód siedzi dość nisko. Od czego zacząć sprawdzanie systemu? Gdzie siedzi kompresor ? Czy ktoś obeznany z tematem może mi ewentualnie dać wskazówki co i jak. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-09-2006, 21:17
|
|
|
Gdzieś była opisana procedura testu zawieszenia ECS dla 3000GT - chyba w serwisówce - jak masz chwilę to ją sobie ściągnij i sprawdź. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 22-09-2006, 19:51
|
|
|
kupiłem.
420 sztuka (JAPANEZE, respect to You. gdzie indziej chcieli 620,jeszcze gdzie indziej przy zniżce 500 z przesyłką...) + 70 za wymiane x 2,(CARMAN)
z dojazdami, telefonem i resztą właściwie 1000 PLN
jak kto ciekaw, to z ECS-em to koszt ok 2000 za sztuke |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 22-09-2006, 21:38
|
|
|
Oppsss Sponsor poszukiwany od zaraz... |
|
|
|
 |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 23-09-2006, 10:22
|
|
|
noooooo....
teraz to jakbym concordem leciał...
ale wyciek z silnika to już gruby nietakt...
i tak od wypłaty do wypłaty... |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2006, 00:38
|
|
|
lukasz12 napisał/a: | Że się podczepie pod pytanie. Mam sobie sigme z ECS. Po kilku minutach swieci sie kontrolka ALARM. Mniemam że jest coś nie tak z regulacją zawieszenia. Samochód siedzi dość nisko. Od czego zacząć sprawdzanie systemu? Gdzie siedzi kompresor ? Czy ktoś obeznany z tematem może mi ewentualnie dać wskazówki co i jak. Pozdrawiam serdecznie |
Cóż ECS diagnozuje się tak jak silnik czy automatyczną skrzynię - zczytując kody błędów. Błędy zczytuje się ze złącza diagnostycznego, podpiętego do skrzynki bezpieczników w nogach kierowcy - procedura jak na poniższym rysunku:
Kody błędów natomiast są następujące, znów rysunki - jestem leniwy
Choć w Twoim przypadku można "w ciemno" (nie lubię tego określenia) postawić na uszkodzone poduszki w amortyzatorach lub kompresor. Inne bowiem komponenty tejże zawiechy zużywają się wolniej. Należy też pamiętać iż poduszki odpowiedzialne są tylko za regulację wysokości auta i twardość. Za tłumienie drgań odpowiedzialna jest "tradycyjna część amortyzatora". Regeneracja poduszek jest na dzień dzisiejszy nieosiągalna i nieopłacalna. Najprostsza metoda to zmiana sprężyn na twardsze tj. od modelu bez ECS -u. Jeśli zamierzasz mimo wszystko zgłębić tajniki tegoż systemu, napisz podeślę Ci stosowne materiały. Z góry zaznaczam iż jest tego trochę...
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 31-03-2009, 05:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
Auto: Sigma'96
|
Wysłany: 24-09-2006, 03:21
|
|
|
Powyższe skany pochodzą z serwisówki Sigmy czy 3000? Jeśli to pierwsze to gdzie ją znaleźć? |
_________________ Sigma 24V'96r |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2006, 11:58
|
|
|
U mnie
Pozdrawiam.
ps: 3000GT ma zupełnie inną zawiechę, sterowaną elektromechanicznie a nie jak w sigmie pneumatycznie - taka dygresja ;P |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2006, 17:17
|
|
|
W sieci nie można gdzieś znaleźć? Do Marsa z Gdyni daleko..
3000 nie znam, nie miałem, nie będę miał, nie zmieszczę się |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2006, 22:09
|
|
|
Witam,
Można znaleźć w dziale DOWNLOAD "Mitsubishi Diamante Owners Club", to i wiele innych ciekawych rzeczy. Poza tym zdziwił byś się jak blisko masz z Gdyni do Marsa z którego pochodzę Oczywiście mogę znów próbować wysłać to e-mailem, ale znów musiał bym dzielić plik na kilka mniejszych i znów pewnie by się okazało iż któraś z nich nie doszła :/ Ale możemy spróbować, tylko w tym celu musisz mi podać swój e-mail.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2006, 22:26
|
|
|
Jak nie lubisz dzielić spróbuj wrzucić tu
Ps: Czy przypadkiem ten Mars nie znajduje się w Chwarznie? Jest tam chyba taka ulica.. tzn Jowisza była, więc może i Marsa jest |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2006, 02:54
|
|
|
Szczerze mówiąc, wolał bym wrzucić na forum ale to niestety przywilej Admina
Suma sumarum, pozwoliłem sobie utworzyć nowy post tylko i wyłącznie z linkami do manuali. Zapewne wszyscy posiadacze Sigmy/Diamante, chcieli by lepiej wiedzieć czym jeźdżą - teraz powinno być im łatwiej wszystko znaleźć. Szukaj w dziale głównym. |
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 27-09-2006, 00:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24337 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-09-2006, 08:51
|
|
|
Chi-Man napisał/a: | Szczerze mówiąc, wolał bym wrzucić na forum ale to niestety przywilej Admina |
Sebastian - dogadaj się z Wichurą (Wichura1) - to on właśnie wrzuca te manuale na swój serwer. |
|
|
|
 |
|