Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
opony zimowe do lancera
Autor Wiadomość
puntspusy 
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2009, 13:19   opony zimowe do lancera

Powoli rozgladam sie za oponami zimowymi, oryginalnie mam 195/50 R16. Ale nie chce sie ograniczac tylko do tych gabarytow opony. Jesli znajde cos taniej o wyzszym profilu to tez bede zadowolony.

Zastanawiam sie jakie opony wejda na felgi stalowe 16" jesli chodzi o szerokosc, czy mozna dac wezsze lub szersze jesli tak to jakie,

i jak z wysokoscia opony czy moge wrzucic 55 lub 60 czy beda za wysokie
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-06-2009, 13:28   

Wypada mieć ten sam obwód opony więc przy 16-stce opona powinna mieć 195/50/16. Na zimę raczej 16-stek bym nie polecał... Co do szerokości to zmieniając szerokość powinieneś policzyć też profil (profil to nie jest wysokość w cm czy mm tylko % szerokości opony).

Co do zakładania opon o większej średnicy to w instrukcji pisze że przy oponach 195/60/15 nie można stosować łańcuchów śnieżnych (aby je stosować trzeba założyć 195/55/15 wtedy można łańcuchy 12mm max zakładać).

puntspusy 
Forumowicz

Wysłany: 29-06-2009, 13:47   

tz ja mam felgi 16 i na nie potrzebuje cos wrzucic
czy 195/55 R16 wejda ?
zaznaczam, ze to ze bedzie jakies tam przeklamanie na predkosciomierzu to akurat nie jest dla mnie problemem
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2009, 13:58   

Powinno wejść. Ale jeśli myślisz o zimówkach to polecam zakup 15-calowych stalówek lub alusów i opon 195/60/15 ponieważ będzie większy komfort, większy wybór zimówek w tym rozmiarze, bezpieczniej, nie trzeba zmieniać opon na felgach tylko od razu całe koła po sezonie, a cena (szczególnie jeśli by dopaść używane salówki w dobrym stanie) nie będzie wiele większa od zakupu samych zimówek o rozmiarze 195/50 czy 55/16 bo tylko niewiele firm takie ma i to przeważnie dość drogie są zimówki w tym rozmiarze chodź możesz zobaczyć może się coś zmieniło w temacie. Mam rozumieć masz 1,6 czy 2.0?

puntspusy 
Forumowicz

Wysłany: 29-06-2009, 14:13   

mam 2,0 sport kombi
letnie mam na felgach alu 16"
zimowe na stalowkach 16"
stad moje pytanie, wolalbym nie kupowac 15stek i do nich opon tylko zostac przy tym co mam, czyli felga 16 i jakas tam do niej opona, puki daleko do poczatku sezonu to cena dla 16 jest nadal atrakcyjna, chce miec tylko wiekszy wybor stad pytanie o rozne wysokosci ew szerokosci opony

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 29-06-2009, 15:31   

ja mam letnie r16 205 profil 55 i nic nie obciera tylko mam 1.6 wiec jest 3 cm wyzszy od 2.0.

rszturo 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport Kombi
Wysłany: 30-06-2009, 11:44   

Ja jeżdżę latem na Dunlop Sport 3000 195/55 R16 i nie ma żadnych problemów z obcieraniem. Na zimę ma felgi stalowe 15" żeby było bardziej komfortowo.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 30-06-2009, 11:51   Re: opony zimowe do lancera

puntspusy napisał/a:

Zastanawiam sie jakie opony wejda na felgi stalowe 16" jesli chodzi o szerokosc, czy mozna dac wezsze lub szersze jesli tak to jakie,

Wszystko zalezy jakiej szerokosci sa te felgi.

puntspusy 
Forumowicz

Wysłany: 30-06-2009, 14:24   

masz racje , mnie sie wydawalo ze oryginalne stalowki to wlasnie 16stki dlatego bez sprawdzania szerokosci napisalem temat,

any way teraz lancer jest na letnich 195/55 R16 i mysle ze moze 60 jeszcze wejdzie

glowix
[Usunięty]

Wysłany: 03-07-2009, 18:45   

Witamy w milionowym już wątku nt. rozmiaru opon.... Trzymać zdrową serię i nie kombinować jest najlepiej. Zamienników szukać używając dowolnego sklepu internetowego z oponami --> kalkulator rozmiarow...

Jezeli juz musisz profanowac piekne felgi to kup zestaw z 1.6, felga 15" i chyba 195/60/15.

krzychu napisał/a:
Wypada mieć ten sam obwód opony więc przy 16-stce opona powinna mieć 195/50/16. Na zimę raczej 16-stek bym nie polecał... Co do szerokości to zmieniając szerokość powinieneś policzyć też profil (profil to nie jest wysokość w cm czy mm tylko % szerokości opony).

A to niby dlaczego? Ja mam 16" na zimę i nie widzę ŻADNYCH wad. Może oprócz ceny ;-)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2009, 19:19   

glowix napisał/a:

A to niby dlaczego? Ja mam 16" na zimę i nie widzę ŻADNYCH wad. Może oprócz ceny ;-)

Cena to pierwszy minus

U mnie zdarza się na drodze że jest ubity śnieg i ludzie jeżdżą na łańcuchach (np. BMW M Power 1,6 bo nie ruszyli by pod górę) a one zostawiają potem taką tarkę na drodze. To jak by drugi problem komfort jazdy na utwardzonym zawieszeniu i profilu 195/50/16. A jak jakiś drogowiec wpadnie na pomysł posypania tego solą i zrobią się miejscowe wżery w skrajności o głębokości 5cm to ja podziękuje za 16-stki (wolę mieć je psorte i w całości na lato szczególnie że tanie nie są wiem urwiesz możesz iść do ubezpieczyciela drogi itd...)... Zawias na pewno też mniej oberwie jak będzie cal mniejsza felga na zimę. Dziur po pługach oraz od przejściowych temperatur plusowo-ujemnych w nocy na wiosnę jest za trzęsienie jak się jeździ codziennie to przeważnie już pamiętasz gdzie są wyrwy ale tak pojedź parę razy busem do pracy wyjdzie parę nowych rowów tektonicznych i potem jedź autem z jakaś "przelotową" prędkością..... Ogólnie ja tego nie widzę w swoich warunkach drogowych.

Ps. Już utarła się taka anegdota że ze względu na turystów drogi mają być w zimie utrzymane na biało... Ja tam w sumie nic do białej drogi nie mam, fajnie się jeździ do czasu jak nie pojeżdżą łańcuchami albo potem na taki ubity sypną solą :axe:

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 03-07-2009, 20:13   

krzychu napisał/a:
Ps. Już utarła się taka anegdota że ze względu na turystów drogi mają być w zimie utrzymane na biało... Ja tam w sumie nic do białej drogi nie mam, fajnie się jeździ do czasu jak nie pojeżdżą łańcuchami albo potem na taki ubity sypną solą

W tym zdaniu widzę sprzeczność. A ja tam lubię drogi utrzymane na biało - najlepsze rozwiązanie. Swego czasu się wygłupiłem i na całorocznych się przez Salmopol wybrałem. Super było, i stres minimalny bo po bokach białe bandy ponad metrowej wysokości tak że nie było gdzie wylecieć...

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2009, 20:30   

Ale to tylko anegdota... Są białe bo za rzadko jeździ ciężki sprzęt i przeważnie za późno. A śniegu u mnie w zimie niekiedy jest TROCHĘ.... Błoto pośniegowe też norma. Jest jeszcze jedna niebezpieczna rzecz u mnie. Jak już zaniedbają drogę i parę razy roztopi się i przymarznie to powstaje coś jak czarny lód pierońsko twardy pług tego nie zbierze, sól też nic nie robi. Przeważnie takie coś dopiero przy wiośnie schodzi albo przyjeżdża kopara i zrywa to coś przeważnie uszkadzając asfalt....

puntspusy 
Forumowicz

Wysłany: 27-08-2009, 11:38   

takie male odswiezenie
czy myslicie ze na felge 16 x 6JJ wejdzie mi opona 205/55 R16 ?

glowix
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2009, 12:04   

pewnie sie zmiesci, ale to bez sensu, za szeroka (co jeszcze by sie dalo przezyc), za wysoka, 205/50 to juz za duzo wiec 55 bedzie duzo za duzo i stracisz efekt pieknej japonskiej felgi :D

Odpowiedz do tematu