|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czy to katalizatror? |
Autor |
Wiadomość |
jarro33
Nowy Forumowicz

Auto: MSW 2.4 GDI 1999
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sie 2009 Posty: 15 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 24-01-2010, 13:55 Czy to katalizatror?
|
|
|
Witam. Mam problem, a mianowicie w moim MSW mam dziuę w części wydechu przez którą obecnie przy minusowych temperaturach widać jak idzie para. Nie wiem czy to katalizator, czy pierwszy tłumik. Chodzi mi o tą część na wysokości przednich foteli, umieszczona pomiędzy czujnikami i mocowana na kołnierze, płaska i szeroka. Czy to jest katalizator? Może ktoś z Was miał taki problem i jak sobie poradził? Czy muszę tą część wymienić i ew. jakie to są koszty. Pozdrawiam. |
_________________ jarro33
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-01-2010, 14:04
|
|
|
Tak to katalizator, jezeli nie jest rozsypany to ja bym go na Twoim miejscy zespawał, nowy ceramiczny oryginalny katalizator kosztuje w granicach 1400zł, nowy uniwersalny katalizator (z tym ze w wiekszosci tych katalizatorów wkład nie jest ceramiczny) dobrany do pojemnosci auta w okolicach 200 - 400zł, polecam udac sie do spawacza zeby obejrzal i zalatal dziurke. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jarro33
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 24-01-2010, 21:21
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię. Pozdro. |
 |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceWagon 99 2.4 gdi
|
Wysłany: 01-02-2010, 18:29
|
|
|
Witam, ja bym nie wydawal tyle pln. na kupno nowego katalizatora, a w jego miejsce wsadził bym strumienicę ( do 100 zł spokojnie) , stary katalizator natomiast bym sprzedał, i wyszła by prawie za darmo:) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-02-2010, 18:55
|
|
|
szewa21 napisał/a: | Witam, ja bym nie wydawal tyle pln. na kupno nowego katalizatora, a w jego miejsce wsadził bym strumienicę ( do 100 zł spokojnie) , stary katalizator natomiast bym sprzedał, i wyszła by prawie za darmo:) |
Zrobił bys bardzo mądrze, a póżniej wyciąłbyś ponownie strumienice i na gwałt szukał drugiego katalizatora bo na układzie wydechowym 2.4 GDI są 2 sondy lambda, jedna przed, druga za katalizatorem, na swoim aucie możesz eksperymentować ale jeżeli nie jesteś czegoś pewny to nie wypisuj głupot, takie druciarstwo mozna wykonywać na wszelkiej maści autach które nie posiadaja sondy za katem, uprzedzając Twojego przyszłego posta można założyć emulator sondy, jednak mija się to z celem jeżeli kierujesz się tylko zyskiem ze sprzedaży katalizatora, emulowanie ma sens wyłacznie w przypadku kiedy modernizujesz cały układ wydechowy. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
jarro33
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-02-2010, 20:57
|
|
|
Byłem u mechanika i pospawał katalizatror migomatem. Dodatkowo wymienił giętkie łącze. Koszt naprawy z materiałami 300 pln, uczciwie. |
 |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceWagon 99 2.4 gdi
|
Wysłany: 01-02-2010, 21:17
|
|
|
Więc jeśli ktoś chciałby zrobić sobie całkowity przelot w Wagonie, np. aby trochę silnik powiedzmy " ożywić" nie mógł by??? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-02-2010, 22:42
|
|
|
jarro33 napisał/a: | Koszt naprawy z materiałami 300 pln, uczciwie. | złacz elastyczny to średnio cena ok 70zł za długi o średnicy 55mm, no i cena za spawanie niech by wynisła za złacze ok 40zł i za katalizator w zalezności od pęknięć max 100zł, ale to naprawde już tak z wysokiej półki, z grubej rury, ze szok, także cena troche wysoka jak za sam złacz i katalizator ze spawaniem
szewa21 napisał/a: | Więc jeśli ktoś chciałby zrobić sobie całkowity przelot w Wagonie, np. aby trochę silnik powiedzmy " ożywić" nie mógł by???
| Można, ale trzeba umiejętnie przeliczyć pojemność układu wydechowego oraz wiele innych czynników, to nie jest takie proste jak się wydaje, no i nalepiej zostawić to profesjonalistom, oni będą wiedzieć jak zrobić aby wydech był przyjemny dla ucha i nie mieć problemów, nawet z sondami |
 |
|
|
|
 |
|
|