Z motyka na Slonce? |
Autor |
Wiadomość |
michałnataliya
Forumowicz
Auto: sigma kombi 93, 12V
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Mar 2009 Posty: 70 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-08-2010, 19:32 Z motyka na Slonce?
|
|
|
Witam. Tradycyjnie przepraszam za brak polskich literek. Bardzo chcialbym dowiedziec sie o roznicach miedzy 12v a 24v. Czy np. osprzet tzn. pompa wody, sprezarka zimna, alternator, rozrusznik itd. sa rozne? Pytam dalej- czy instalacja elektryczna 24v bardzo sie rozni od 12v? Chodzi mi dokladnie oto, czy wystarczy tylko przerobic wiazke 12v czy jednak tak sie rozni, ze lepiej zrobic ja od nowa? Zapytam jeszcze dalej- komputer i inne ustrojstwa rowniez sa inne? Pytam poniewaz jestem milimetry od kupna 24v i jak na ta chwile nie wiem na co sie porywam. Za wszelkie pomocne informacje chyle czola... Pozdrawiam!
[ Dodano: 17-08-2010, 20:40 ]
Jej no... Czytacie wiec pomozcie..! Plisiu... |
|
|
|
 |
Rech
Nowy Forumowicz MituSake
Auto: Sigma :D
|
Wysłany: 17-08-2010, 20:47
|
|
|
POmpka paliwa, pompa wody, klima oraz rozrusznik sa takie same dalej nie wiem ;] ale wydaje mi sie ze 85% czesci jest tych samych |
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2010, 20:50
|
|
|
kurcze dziekuje! To juz dla mnie duzo znaczy! |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3559 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 17-08-2010, 20:58
|
|
|
Pompa płynu chlodniczego, i sprężarka klimatyzacj, jest inna i tak samo komp. Instalację elektryczną,trzeba tylko przerobić.
[ Dodano: 17-08-2010, 21:02 ]
Do tego potrzebujesz kogoś kto ma dużą wiedzę i dokumentację by móc zrobić to jak należy. |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 17-08-2010, 21:45
|
|
|
ja właśnie ogarniam kolejny swap , oto co musisz zrobić (o ile wszystko spamiętam)
1. węże od klimy przy kompresorze (nie koniecznie kompresor - mój z 12v pasuje)
2. cała wiązka silnika i część z pod maski , wszystko co idzie do ECU no i samo ECU.
3. wszystko co musisz wymienić w silniku 24v - to oczywiste
4. alternator pasuje , pompa wspomagania pasuje
5. jeśli masz automat , to trochę więcej kabelkowania w wiązkach ale generalnie jak przełożysz wiązkę z automatu to nie ma problemu o ile ma ten sam komputer.(ta sama ilość wtyczek)
6. duuużo chęci i minimum 4 dni w pełnym rynsztunku narzędzi.
7. na wyjmowanie i wkładanie silnika powinna być druga osoba. |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2010, 23:09
|
|
|
Kto nie ryzykuje ten nie ma. Chyba... Jutro jade po v24 i najpierw remont itd. Najwyzej bede plakal... Nie pali mi sie. Wszystkich czytajacych zapraszam do moich poprzednich wypocin i moze wtedy zrozumiecie moj poryw. Przez ok. 15-17 m-cy gdy posiadam Sigme wydalem juz ponad dwa razy x gdzie iks jest wartoscia ktora zaplacilem za auto i... ...i tak jestem uparty... Nie ma doktora na moje 12v. A moze zle trafialem..? Prawdopodobnie nikt nie chce ryc w starym aucie (oldskolowym youngtimer'ze) jesli ma do wyboru proste wymiany, naprawy itd. i pewne pieniadze. I tak kocham to auto. Jesli sie myle prosze o weryfikacje- Ilosc Sigm (produkcja) oscyluje miedzy 60 a 70 tys. przez te kilka lat? Pytam poniewaz nie wiem kompletnie. No i jeszcze tylko to- ostatnio na ul. Kraszewszkiego w Poznaniu skonczyl mi sie wachacz. Normalnie rozpadl sie. Kolo sie otworzylo na swiat. A tez mial byc SET ( zainteresowani wiedza o kogo chodzi). I juz nie mial byc ze wspawanym sworzniem. Mial byc prawdziwy. Po kilku m-cach po wymianie, a chwile przed zablokowaniem polowy dzielnicy, dowiedzialem sie, ze to pukanie to spaw puscil. Krew mi sie nie gotowala... Od razu parowala... Ale zyje nadzieja, ze kiedys spotkamy sie na ulicy... Niewazne... Zemsta Ukrainy... Tak to teraz tlumacze, przeciez wykonanie solidne, dziur nie bylo a jednak kolo sie otworzylo. Czekam jeszcze tylko na list od MPK z odszkodowaniem za wstrzymanie ruchu. Drobiazg... .I ta pomoc drogowa..., i ta Policja i Nadzor Ruchu Drogowego i pogotowie MPK i ci ludzie w tramwajach i autobusach, ktorzy wysiadali ze srodkow komunikacji miejskiej i kamienowali mnie wzrokiem bo "zle stanal i przez niego sie spoznie do pracy"'... I prawdopodobnie dlatego uwazam ze gdy zrobie przeszczep serducha w aucie moje zycie sie odmieni... Nadzieja Matka mniej madrych... Rozpisalem sie, ale przypuszczam, iz tylko dlatego, ze dzieki temu otrzymam potrzebne mi informacje... Badzcie ciut wyrozumiali. Nie negujcie mnie z gory. Mam Sigme jak Wy, dbam o Nia jak o wszysko co posiadam. Chucham, pieszcze i masuje. Za kazdym razem gdy wsiadam do tego niby starego auta, zawsze mam pewnosc, ze gdziekolwiek jade- dojade. Co mi po srodkach jesli i tak te srodki wiedzy nie kupia... Podzielcie sie wiedza... Dzieki. Czesc. |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-08-2010, 02:37
|
|
|
Cytat: | (nie koniecznie kompresor - mój z 12v pasuje) |
Bartek w kombi są inne kompresory niż w sedanach. Pozatym kompresory od 12 ma inne koło pasowe ( mniejsza liczba rowków ) tak samo jest z alternatorem. Więc niewiem jak ci to wszystko pasuje. |
_________________ ..
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 18-08-2010, 09:24
|
|
|
koło pasowe siedzi na 6 śrubkach i można je przełożyć w ciagu 15 minut :] a alternator mam 110a od 3000 gt , poza tym też można przełożyć koło pasowe
w ostateczności można założyć węższy pasek.. jak ktoś musi - dam fotki dziś
ps. kompresor w sedanie rzeczywiście jest inny - jakby ktoś chciał mam dobry kompresor na r12 do 24v |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-08-2010, 14:56
|
|
|
Cytat: | koło pasowe siedzi na 6 śrubkach i można je przełożyć w ciagu 15 minut :] |
Bartek rozumiem że mówisz o kole od kompreaora. Życzę powodzenia, koła te różnią się od siebie nie tylko szrekością paska. Jak byś dobrze popatrzył, zorientował byś się, że mają różne srednice |
_________________ ..
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 18-08-2010, 15:36
|
|
|
Tak - mówiliśmy o kompresorze. Przykładałem zdjęte koło z kompresora 24v do mojego - nie chciało mi się demontować mojego , ale na oko wygląda ze jest średnica identyczna - przynajmniej osadzenia - pasek rzeczywiście jest nieco mniejszy. Całość pasuje jak na moje oko. zapodam zdjęcia |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-08-2010, 16:40
|
|
|
Bartek. Odkręcić, przymierz i dopiero się wypowiadaj. Bo na oko to pies zdechł. |
_________________ ..
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2010, 21:47
|
|
|
JEST!!!!! Kupiony komplet tylko bez rozrusznika. A teraz minusy... Nie ma wlasnie tego rozrusznika ale moze od 12v jest ten sam. Wiazka ucieta przy komputerze...........Komputera bede szukal. Glupie pytanie- ECU to to nad prawa stopa mojej zony? Tylko, ze kiedys to widzialem u siebie w 12v, a porownujac z ofertami KUP JUZ troche sie zdziwilem widzac dwie wtyczki. Ja mam trzy i milion kabelkow. Przypuszczam, ze dla Was moze to niemadre pytanie, ale czy dobrze kojarze? A, no i prawdopodobnie bede mial rowniez ekranik w m-cu gdzie te pokretla, tylko czekam na kompletna wiazke. Niestety prawdopodobnie obecnemu wlascicielowi nie bedzie chcialo sie calej wiazki wyciagac i wiem, ze ja utnie i powie nie dalo rady i bede musial kombinowac. A teraz troche humoru... Zawiozlem silnik do agtuning i pytam- zrobicie mi remont i przekladke? I ta panika w oczach!!! Wiec mowie, ze to taki sam jak od 3000gt i moze zastanowimy sie nad jakimis turbinkami? I pytania czy mocowania te same itd.? Gdy ostatnio tam bylem uslyszlalem wprost, ze to jest samochod ktorego nikt w tej firmie nie chce robic. Wiadomix- stare auto, pojecia zero i zarobek taki sam jak zero. Ale podjeli sie. Oczywiscie o postepach bede informowal. Dziekuje Wam za wszelkie porady odkad jestem na forum. Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 20-08-2010, 22:39
|
|
|
...dla mnie bzdury - zostawiasz silnik w firmie która się nie zna ? 12v jak i 24v jest stosunkowo prostym silnikiem - jezeli miałes problemy zwiazane z obsługą silnika 12 zaworowego w który 3/4 sigm jest wyposażona to wkładając 24v / w dodatku po jakimś tuningu/ to myslisz że skończą się twoje problemy.Problemy się nie skończą a powiększą . co do silnika sigma /3000Gt owszem z wyglądu jest taki sam ale różnice są w szczegółach , uturbianie wolnossaka nie ma sensu ,lepiej załozyć ori bi-turbo .
Dla mnie to sam prosisz się o kłopoty ...związane z mechaniką silnika. cyt.
stare auto, pojecia zero i zarobek taki sam jak zero. Ale podjeli sie.
Widzisz - róznice są w tym że na forum są ludzie których prosisz o wskazówki itd ...są osoby które mają wiedzę techniczną na temat 6g72 , mieli te auta w kilku egzemplarzach itd ...robili przekładki silnika z 12v na 24 v , niektórzy rozkręcali silniki w przysłowiowy mak ...myślę ze za te pieniadze co zapłacisz firmie tuningowej miałbyś naprawdę dobrze zrobiony silniczek przez chłopaków z forum ... |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2010, 23:14
|
|
|
Napisalem Zbyszku monolog ale go skasowalem i pisze od nowa. Naprawde doceniam chlopakow z forum za ich wiedze. Ja takiej nie mam i dlatego pytam. Wydaje mi sie ze rowniez po to jest to forum. I wiem , ze na pewno daliby rade mi pomoc fizycznie. Ale niestety kazdego ogranicza czas i inne,mniej wazne wartosci. Piszesz, ze uturbianianie nie ma sensu. Wszystko ma swoje za i przeciw. Ech... A po trzecie nie stanowi dla mnie najmniejszego problemu rozebranie silnika z lat 90-tych i jego zlozenie. Problemem dla mnie sa tylko te kabelki i cala reszta szczegolow. Zbyszek- absolutnie nie mam nic przeciwko Twojej wypowiedzi, wiedzy i daleki jestem od spierania sie z Toba. Wiem, ze Ty rowniez. Potrafie kulturalnie zachwalac czarne i tolerancyjnie wysluchac wartosci rzeczy bialych. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2010, 23:51
|
|
|
Zgodzę się że Zbyszkiem, uturbienie wolno sala mija się z celem. Szczerze mówiąc niewiem czy jest to wykonalne na tym bloku. |
_________________ ..
|
|
|
 |
|