Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[I 2.0] szerokości wewnętrzne tyłu i kanapy
Autor Wiadomość
gildor 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2010, 14:17   [I 2.0] szerokości wewnętrzne tyłu i kanapy

witajcie
zamierzam zmienić autko i na razie padło na Outlandera I 2.0 (możliwe, że z LPG).
ale... czy ktoś mógłby zmierzyć szerokość tylnej kanapy (siedziska) oraz szerokość od uchwytu drzwi do uchwytu drzwi z tyłu?

po co? ano po to, że mam trójkę dzieci i szukam auta, w którym zmieszczą się 3 foteliki dziecięce. nie wymagam zbyt dużo, ale nie chce kupowac "autobusu". potrzebuje autka "dla siebie", a VANy mi nie pasują. SUV znowu nie wlezie mi wygodnie do garażu, a i to rozważałem (choć i nie zrezygnowałem jeszcze całkowicie, Pajero Sport). a że wyniosłem się na wieś, to zimą wygodniej mi będzie na czyms z odrobinę wyższym prześwitem niż mój fokus i z czymś AWD. no i padło na Outka. mało jest jednak tego w warszawskich komisach, zebym mógł podjechać tylko po to, żeby wsadzić mu 3 foteliki :) a w necie info jest takie, że jedni mieszczą inni nie. mi 2 foteliki maxi cossi 15-35 i jeden 9-18 wchodzą do fokusa MK1, ale zapinanie pasów to już wyższa gimnastyka i strata kilku minut. dlatego kilka centymetrów w szerz mogą dać mi satysfakcję :)

i jeszcze jedno, bo znajduje różne parametry bagażnika. jaki litraż ma Outek z zamknięta kurtyną? tu i ówdzie czytam, że 770, a w innym miejscu znalazłem 440. Foka ma 520, wiec 440, to marny wynik jak na auto szersze. mam boxa, więc to wielki problem nie jest, ale zmniejszać bagażnika, to nie planuje :)

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 05-02-2010, 21:25   

Zmierz te foteliki i podaj wymiar. Maxi cossi są ogólnie dość szerokie, żona znalazła jakieś wąskie Chico być może będziesz musiał sprzedać obecne foteliki i kupić coś nowego. Wspólnik twierdzi że do Captivy chodzą mu do tyłu 3 foteliki. Dzieci w wieku 10, 7 i 4 lata.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2010, 22:50   

sylb napisał/a:
Zmierz te foteliki i podaj wymiar. Maxi cossi są ogólnie dość szerokie, żona znalazła jakieś wąskie Chico być może będziesz musiał sprzedać obecne foteliki i kupić coś nowego.

byłem dziś w świecie dziecka. one wszystkie są dość szerokie, te które są bezpieczne, a to jest ważniejsze niż rodzaj auta. mierzenie ich nie ma sensu, bo istotne jest jak sie mieszczą. tez mam chico jakies w drugim aucie, ale one nie nadaja sie na podróże. ja przynajmniej bym z nimi nigdzie nie pojechał na dalszy wyjazd.
dziś do swoich maxi cossi rodi xr dobrałem maxi cossi priori xp w środek zestawu. zmieściły się do fokusa, który ma kanape szer. 126cm i 128cm od uchwytu drzwi do uchytu drzwi. wiekszym problemem jest to, ze od slupka do slupka tylnego jest 118cm tam, gdzie fotelik się z nim styka. jednak drzwi sie zamkneły, a foteliki, choć bardzo ciasno, to byly stabilnie zamontowane. niemniej, zapiecie pasa to masakra.

sylb napisał/a:
Wspólnik twierdzi że do Captivy chodzą mu do tyłu 3 foteliki. Dzieci w wieku 10, 7 i 4 lata.

captiva ma 185cm szetrokosći :) ale jest poza budżetem
http://www.autocentrum.pl...vrolet/captiva/
outlander 175cm
http://www.autocentrum.pl...utlander/i.html
a fokus 170cm
http://www.autocentrum.pl...rd/focus/i.html
ale te dane niestety tu i ówdzie są różne a wewnątrz brak danych, choć kanapa Outlandera ma podany wymiar 134cm, więc 8cm więcej niż w fokusie, mimo, że auta są tylko 5cm różne. więc sam widzisz. a captivy wymiar podali np z lusterkami. moze fokusa tez :)
dlatego pytam, bo na tych danych oprzeć się nie mogę. i nie mam danych od drzwi do drzwi.

i jeszcze jedno. kanapa Pajero Sport ma szerokość 132cm wg autocentrum.pl
http://www.autocentrum.pl...pajero/iii.html
więc węzsza niż w Outlanderze, a tu piszą, że "od biedy" w Pajero się zmieszczą
http://www.motogazeta.moj...ki,a,25666.html
artykuł jest z 2007 więc chyba w I i II buda wewnątrz się nie zmieniła. nie wiem też jakie Pajero mieli na testach.

Bart007 
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Wysłany: 07-02-2010, 19:29   Re: szerokości wewnętrzne tyłu i kanapy

Outek I faktycznie ma za dużej szerokości (175 lub 178 z poszerzonymi błotnikami) ale drzwi nie są grube i nie ma w nich pokaźnych schowków, dlatego szerokość wewnątrz jest całkiem spora.

Co do pojemności bagażnika - jest to niby 400 litrów przy zamkniętej kurtynie, ale to wynika z tego, że kurtyna jest bardzo nisko. Jeśli ją zwiniesz to zmieści się naprawdę sporo rzeczy, bo rozmiar "po podłodze" jest już całkiem przyzwoity. W praktyce przy każdych większych zakupach musisz zwijać :?

Jak z fotelikami to nie wiem, ja wożę na razie malutkie dziecko w nosidełku przypięte z tyłu na środkowym miejscu. Wówczas po bokach pasażerowie mają trochę miejsca.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2010, 19:39   

dzięki. pojawił się w okolicach niedalekich do kupienia, więc umówie się i zobacze organoleptycznie.
kurcze, wolałbym jednak coś z gatunku Outka, a coraz bardziej skłaniam się ku Pajero...

Odpowiedz do tematu