[3.2 DID] wysokie obroty ( ok 4 tys )po odpaleniu pajero III |
Autor |
Wiadomość |
alexs6
Forumowicz alexs6
Auto: pajero 3.2 DID 2003r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-07-2019, 10:41 [3.2 DID] wysokie obroty ( ok 4 tys )po odpaleniu pajero III
|
|
|
witam
wczoraj pojawił mi się problem
odpaliłem auto a tu z miejsca 4 tys obrotów i nie spadały przez 3-4 sekundy to zgasiłem i tak ze 3 razy , w międzyczasie poruszałem kablami przy pompie i nic nie pomogło , w okolicy pompy przy włączonym zapłonie słychać było taki dziwne jakby strzelanie przekaźnika / zgrzytanie więc odpiąłem akumulator na chwilkę , po podłączeniu akumulatora odpaliłem auto normalnie i drogę do domu ponad 30 km zrobiłem normalnie , pod domem jeszcze kilka razy odpalałem też normalnie
pytanie co to mogło być i czy mozna jakoś ustalić co tam mogło tak brzęczeć - dodam że w tym momencie zapalały się kontrolki trakcji ( świeciły się cały czas ) i mrugał chek jakoś tak nierównomiernie się zapalał i gasł
silnik był już ciepły po przejechaniu 30 km i po czasie około 4h |
_________________ alexs6 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 27-07-2019, 11:29
|
|
|
alexs6 napisał/a: | mrugał chek jakoś tak nierównomiernie się zapalał i gasł
silnik był już ciepły po przejechaniu 30 km i po czasie około 4h |
Skoro zapalał się CE to błąd powinien zostać zapisany w sterowniku, no chyba że ponownie odpiąłeś aku to go skasowałeś.
Najlepiej podpiąć się komputerem i sprawdzić co za błąd wywalił to może trochę nakieruje.
A czasem przed tym problemem nie odpinałeś akumulatora |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
|
Wysłany: 27-07-2019, 11:38
|
|
|
akumulator nie był już dawno odpinany a wczoraj po tym incydencie odpiąłem tylko minusa raz - podpiąłem i już nie ruszałem więcej skoro działa
może uda mi się w poniedziałek podpiąć pod kompa choć ja w te komputery nie wierzę bo misiek ma to coś że za każdym razem jak coś się dzieje to wyskakuje jakiś błąd a fakty są zupełnie inne
[ Dodano: 29-07-2019, 20:59 ]
dziś podpiąłem pod kompa i wyszło
46 zawór korekty wtrysku - obecny
51 czujnik pozycji zaworu EGR - obecny
dodam , że od ok 2 lat mam zaslepiony egr
[ Dodano: 31-07-2019, 12:32 ]
czy ktoś się orientuje z tym błędem 46 bo coś szukam całe forum i jakieś omijające wypowiedzi tylko znalazłem |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 31-07-2019, 18:26
|
|
|
alexs6 napisał/a: | czy ktoś się orientuje z tym błędem 46 bo coś szukam całe forum i jakieś omijające wypowiedzi tylko znalazłem |
Upewnij się kilka razy, czy kasowany błąd powraca. Jednokrotny zapis usterki, to za mało na rzeczową diagnozę. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
|
Wysłany: 31-07-2019, 19:28
|
|
|
Czyli mam jeździć zepsutym i czekać na wyjeździe aż już nie odjadę ???? Raczej chodzi o jakąś sugestię a nie wyjechać za granicę z sercem w żołądku |
|
|
|
 |
|