|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: cns80 30-03-2010, 12:34 |
[MSS 1.3] [ELEKTRYKA] Dziwna sprawa - CE itp. |
Autor |
Wiadomość |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 29-03-2010, 11:40 [MSS 1.3] [ELEKTRYKA] Dziwna sprawa - CE itp.
|
|
|
Taki dziwny problem.
Po odpaleniu, gdy samochód jest zimny, po postoju, zapala się CE na dosłownie kilka sekund.
Jeśli samochód rozgrzany - wsio OK.
Gdy już mam to CE, to auto, przy wyhamowywaniu jakby nierówno pracuje, wibruje. Po zatrzymaniu się po chwili wszystko się normuje.
Nie mam obrotomierza, więc ciężko mi powiedzieć co się z obrotami dzieje.
Macie jakieś pomysły o co biega?
O kurcze, najmocniej przepraszam, nie wiem czemu napisałem nie w tym dziale co trzeba
Poproszę moda o przeniesienie do MSS/tech. |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
Ostatnio zmieniony przez cns80 21-05-2010, 10:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 29-03-2010, 12:10
|
|
|
na początek - chyba trochę pomyliłeś działy, ale myślę, że moderatorzy się tym zajmą
co do lampki kontroli silnika - to chyba normalne, że po odpaleniu świeci się kilka sekund, ważne, żeby się nie świeciła w trakcie jazdy. jeśli gaśnie to wszystko jest ok.
natomiast co do nierównych obrotów TUTAJ znajdziesz kilka info na ten temat. zacząłbym od czyszczenia przepustnicy, nie jest to trudne, mi trochę pomogło. przy okazji czyszczenia odłącz akumulator, to spowoduje reset komputera, potem procedura 'nauki' kompa, o tym też było kilka tematów. |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 29-03-2010, 12:26
|
|
|
lapass, Przekręcam kluczyk, zapala się CE, gaśnie - odpalam auto...CE znowu się zapala na kilka/kilkanaście sekund. To raczej nie jest normalne.
A moderatorów oczywiście, tak jak już pisałem, proszę o przerzucenie tematu. Przepraszam za kłopot. |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-03-2010, 13:41
|
|
|
Fragu, odczytaj błedy jeżeli to mozliwe, napewno nas to naprowadzi na trop, byc moze wina lezy w przepustnicy albo w silniczku krokowym |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 29-03-2010, 14:20
|
|
|
robertdg, oki, zobaczę co da się zrobić |
|
 |
lapass
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-03-2010, 12:32
|
|
|
no to nie zrozumiałem do końca objawów. w sumie to muszę sprawdzić, jak to jest u mnie. wiem, że jak się świeci kilka (kilkanaście to może przesada) sekund po odpaleniu, to nie musi nic oznaczać. dziwne jest to, że Ci w końcu gaśnie. z lampką CE (czyli z błędem) miałem do czynienia w MSS raz - padła sonda, ale to wyglądało tak, że jak się już zaświeciła to świeciła się cały czas (po odłączeniu aku gasła na jakieś 15 minut jazdy i znowu się zapalała na stałe). odczytanie błędów może pomóc, ale jest też możliwość, że jak lampka gaśnie, to błędy się nie zapisują. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 30-03-2010, 12:58
|
|
|
lapass, Zdaje się że MSS ma tzw. KAM czyli Keep Alive Memory czyli błędy będą pokazywane do zczytania lub kasowania pamięci ale mogę się mylić w tym temacie. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-03-2010, 10:58
|
|
|
no mi się też tak wydaje, że będą w pamięci do sczytania albo skasowania (nie wiem co się stanie, jak się usunie przyczynę błędu). ale czy mogą być zapisane błędy, jeśli ona w końcu gaśnie? Fragu, mógłbyś opowiedzieć jak rozwiążesz problem, bo nierówne obroty mnie też denerwują, czyszczenie przepustnicy tylko trochę mi pomogło. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 31-03-2010, 12:47
|
|
|
lapass, hmmm teoretycznie po ustaniu przyczyny błędu pozostaje on w pamięci powiedzmy długotrwałej jednak nie ma wpływu na obecną pracę kompa, czyli powinien chodzić normalnie. Tyle w teorii - mi ostatnio w DID wyskoczył CE - komp przestawił się w tryb awaryjny i mimo że CE zgasło trwał w tym trybie do kasacji błędów przez elektryka przez podłączony komputer. Tak, że najlepiej wymrugać błędy i wtedy jest gwarancja, że wszystko zacznie działać. No chyba że pojawi się jakiś nowy ale wtedy bez usunięcia przyczyny się nie obejdzie. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 31-03-2010, 14:40
|
|
|
lapass, postaram się zczytać błędy, to tak na początek. Co dalej to się pomyśli.
[ Dodano: 07-04-2010, 08:26 ]
Problem rozwiązany - aku już był bardzo słaby, no i padł. Po wymianie jak ręką odjął |
|
 |
|
|