Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Space Wagon 2,4GDI 4G64 dohc kilka pytań swieżaka
Autor Wiadomość
sebeq 
Nowy Forumowicz

Auto: msw 2.4gdi , prelude 4g
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-04-2010, 22:37   Space Wagon 2,4GDI 4G64 dohc kilka pytań swieżaka

Witam serdecznie wszystkich mitsumaniaków :) , od jakiegoś czasu jestem posiadaczem msw 2,4gdi 99r ,oznaczenie silnika 4g64 wersja DOHC . Auto kupilem w celach rodzinnych .Przejdę odrazu do sedna , przeglądalem juz sporo tematów na forum lecz ciezko mi odnalezc odpowiedzi , moze dlatego ze nie znam jeszcze nazw i okreslen dot mitsubishi.
Moje auto jak kazde raczej w tym wieku wymaga jakiejs tam kosmetyki i naprawy ,jako ze az tak zielony w temacie nie jestem i dwóch lewych rąk nie mam podstawowe naprawy robię sam .
Na pierwszy ogień po zakupie poszła przepustnica z calym kolektorem ssacym ,tyle nagaru nie widzialem nawet w kominie warstwa 0,5cm !! Nastepnie zaślepiłem zawór EGR zeby silnik nie łykał własnych pierdów :) poza mitsu mam jeszcze honde wiec "glupota" egra jest mi znana,a zatykanie zaworu praktykowane .
Silnik mitsu ma przebieg 240tys km ,oczywiscie odzywają sie popychacze hydrauliczne, wymienilem olej i jest troszke ciszej ,czasem nawet cicho .

1.Gdzie mozna zakupic popychacze hydrauliczne zeby silnik tak nie klepał ?? czy ew wymiana na dluzszy czas pozwoli zapomniec o tym nieprzyjemnym dzwieku ??

2.Silnik posiada wyciek oleju z pod pokrywy zaworów ,z tym ze pokrywa sklada sie jakby z dwóch czesci gornej i dolnej i wlasnie z pod dolnej ucieka olej :( gdzie w dobrej cenie zakupie takie uszczelki ??

3. Czy przy wymianie ww uszczelek warto wymienic uszczelniacze zaworowe ? profilaktycznie ? silnik jakies ilosci oleju łyka ,lecz pewnie wiecej wycieka przez nieszczelnosc.

4.Czesci do zawieszenia ,czy wystepują zamienniki co brać a czego nie ?

5.Czy istnieje ksiązka serwisowa/instrukcja do mojego modelu mitsu ??odwiedzilem dzial download pobralem instrukcje wagon/runner ale nie ma tam zawartego mojego silnika

6. Do wymiany rozrządu pozostalo 20tys km , chcialbym sie juz rozejrzeć za kompletem ,ale ceny troszke odstraszają .

7.Czy i jak odpowietrza sie układ chlodzenia ??

8.Czy w 4G64 jest silnik krokowy ?? nie udało mi sie go znalezc :/

Z góry przepraszam jesli zadałem pytania na ktore odpowiedzi są na forum , niestety jeszcze nie moge sie odnalezc w oznaczeniach modelach i wersjach :)

Pozdrawiam
sebeq

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-04-2010, 23:25   

Cytat:
1.Gdzie mozna zakupic popychacze hydrauliczne zeby silnik tak nie klepał ?? czy ew wymiana na dluzszy czas pozwoli zapomniec o tym nieprzyjemnym dzwieku ??
Japaneze - Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
sebeq napisał/a:
2.Silnik posiada wyciek oleju z pod pokrywy zaworów ,z tym ze pokrywa sklada sie jakby z dwóch czesci gornej i dolnej i wlasnie z pod dolnej ucieka olej :( gdzie w dobrej cenie zakupie takie uszczelki ??
j.w.
sebeq napisał/a:
3. Czy przy wymianie ww uszczelek warto wymienic uszczelniacze zaworowe ? profilaktycznie ? silnik jakies ilosci oleju łyka ,lecz pewnie wiecej wycieka przez nieszczelnosc.
warto, mozna zakupić j.w.
sebeq napisał/a:
4.Czesci do zawieszenia ,czy wystepują zamienniki co brać a czego nie ?
j.w. rzetelny sprzedawca powie w co warto włożyć kase
sebeq napisał/a:
6. Do wymiany rozrządu pozostalo 20tys km , chcialbym sie juz rozejrzeć za kompletem ,ale ceny troszke odstraszają .
zapytaj j.w.
sebeq napisał/a:
7.Czy i jak odpowietrza sie układ chlodzenia ??
service manual powie Ci wszystko http://www.e-elektron.pl/...unner19919x.htm klikasz i pobierasz, Dział Engine cooling
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 16-04-2010, 15:43   

sebeq napisał/a:
z tym ze pokrywa sklada sie jakby z dwóch czesci gornej i dolnej i wlasnie z pod dolnej ucieka olej
Jeśli dobrze zrozumiałem...to potrzebujesz uszczelkę pod pokrywę zaworów i uszczelkę na tzw. pół-głowicę (na tą drugą - czas oczekiwania niezależnie od sprzedawcy: 3 do 7 dni). Przerabiałem wyciek z tego łączenia, tam stosuje się pastę uszczelniającą, dodatkowo wymieniłem simmeringi na wałkach rozrządu.

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 16-04-2010, 16:36   

siemanko witam nowego właściciela MSW.Tak mi się skojarzyło,czy przypadkiem nie byłeś w Kętrzynie oglądać Wagona :)

Odpowiedz do tematu