|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Blokująca się klapka wlewu paliwa |
Autor |
Wiadomość |
bladerunner
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 12-06-2010, 17:16 Blokująca się klapka wlewu paliwa
|
|
|
Witam,
Mam problem z nieotwierającym się wlewem paliwa. Poprzedni właściciel-pan Niemiec używał śrubokrętu płaskiego do podważenia klapki i drugiej osoby do ciągnięcia za cyngiel w tym samym czasie. Mimo, ze dostałem od niego śrubokręt gratis, to po kilku tankowaniach i inspekcji lakieru przy wlewie postanowiłem coś na to zaradzić. Zamieszczam link do obrazka poglądowego, a poniżej to, co ustaliłem:
obrazek:
http://img820.imageshack..../wlewpbmini.jpg
Element 1 (a konkretnie biały wystający ząbek) reaguje na pociągnięcie dźwigni przy fotelu przesuwając się w lewo o jakieś 0,5cm (ale nie chowa się całkiem). Element 2 po naciśnięciu (zamknięciu klapki) powoduje przesunięcie się elementu 1 w prawo (blokuje możliwość otworzenia).
Element 3 to blaszka, która powinna sprężynować, ale nie trzyma się dobrze części karoserii, a element 4 wypadł kiedyś (chyba z okolic el. 3) i nie mam pomysłu jak powinien być ułożony.
Przyczyna problemu na moje oko tkwi w braku siły sprężynowania przy zawiasie i być może przy jakimś blokowaniu się przy elemencie 1. Popsikałem wd40, linka chodzi ładnie, ale może się rozciągnęła i dlatego ząbek 1 nie chowa się całkiem ??
Prośba do Was - aktualnych lub byłych posiadaczy aut z tego typu wlewem - czy możecie zerknąć i opisać jak działa to u Was, może jesteście w stanie zrobić nawet fotkę. Wiem, że kiedyś była na forum obszerna instr. serwisowa z cyrylicą-może tam to jest. ma ktoś?
Z góry dziękuję za wysiłek intelektualny i inny w kwestii rozwiązania problemu.
Pozdrowienia. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 12-06-2010, 21:39
|
|
|
Identyczny problem
W moim przypadku pomogło odgięcie blaszki(brak jej na zdęciu), tej która "zaskakuje" za element nr.1 w ten sposób aby minimalnie zaskakiwała za ten biały ząbek. |
_________________  |
|
|
|
 |
bladerunner
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 13-06-2010, 13:37
|
|
|
Dzięki lipa,
Też o tym myślałem i to chyba najprostsze rozwiązanie. W wolnej chwili przetestuję.
Działa! Po lekkim odgięciu klapaka się otwiera i zamyka bez problemów, temat też może się zamknąć. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 13-06-2010, 21:26
|
|
|
bladerunner napisał/a: | a element 4 wypadł kiedyś (chyba z okolic el. 3) |
dokładnie tak , powinny być dwa
siedzą na tej blaszce do której mocowana jest klapka, to takie dwa "skrzydełka" z przetłoczeniami skierowane jedno w dół drugie w górę |
_________________  |
|
|
|
 |
|
|