|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
bagażnik dachowy do MSW |
Autor |
Wiadomość |
tyr
Nowy Forumowicz

Auto: MSW GLXi 2,0i '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-07-2010, 00:45 bagażnik dachowy do MSW
|
|
|
witam!
w związku z brakiem miejsca w bagażniku przy rozłożonych 3 rzędach siedzeń stoję przed koniecznością zakupu powyższego.
jako, że nie chcę wyważać otwartych (zapewne) drzwi mam pytanie: czy ktoś z Was kupował może niedawno bagażnik (belki podstawowe i box) na dach swego MSW i może polecić. jeśli można to bez bajerów, raczej wersja economic, w granicach rozsądku
belki alu czy stal? jakiej firmy, jaki model? sprzedawca? jaki box - firma, model, litraż, sprzedawca?
za jednym zamachem jak ktoś może jest "w temacie" bagażnik dachowy na rower kryteria jak wyżej.
istnieje prawdopodobieństwo, że jeśli u kogoś jakiś patent się sprawdził to sprawdzi się i u mnie
dziekuję i pozdrawiam |
_________________ moje biedne maleństwo
 |
|
|
|
 |
bladerunner
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-07-2010, 01:55 Re: bagażnik dachowy do MSW
|
|
|
tyr napisał/a: | w temacie" bagażnik dachowy na rower kryteria jak wyżej.
|
Co do tego czuję się kompetentny, bo z rowerami na dachu śmigam parę lat, różnymi autami, a ostatnio msr.
Najbardziej polecam mocowanie do belek, w którym z przodu mocujemy widelec roweru bez przedniego koła zaciskiem (typu jak w kole, albo konkretnie od koła), a tył paskiem przypinamy do króciutkiej rynienki.
Coś jak tu:
http://allegro.pl/item108...iona_wrocl.html
żadna reklama, można sobie pewnie u ślusarza zamówić/zrobić samemu
Cenowo porównywalnie do klasycznych rynienek niedroga opcja, jeśli ma się belki. Zalety:
-dopuszczalna szybkość jazdy- spokojnie 120-rower trzyma się; dużo lepiej niż przy mocowaniu za ramę; przy tym drugim bałbym się przekraczać 90tkę.
-wygodniej zamocować, zwłaszcza w autach z wysokim dachem, jak msw/msr
-mniejsza waga bagażnika, mała ilość miejsca w piwnicy/garażu po demontażu
-wysokość pojazdu niższa (po obniżeniu siodełka), niż w bagażniku tradycyjnym, a więc bramy, niskie przejazdy są bardziej dostępne plus lepsza aerodynamika
Wady:
-przednie koła rowerów muszą znaleźć swoje miejsce gdzieś w samochodzie
-być może dłuższy demontaż (moim zdaniem nie)
-jeśli masz b. stary rower lub z marketu, w którym jest zamiast zacisku śruba, to musisz ją wymienić na zacisk, żeby nie używać klucza przy każdym montażu
Rower powinien być tak zamocowany, że chwytając za ramę i ruszając ręką bujasz całym samochodem, a nie rowerem na bagażniku.
Jeśli inne rozwiązania, to szukałbym dobrej używki. kiepski bagażnik może oznaczać rowery na asfalcie.
co do belek, to alu/stal kwestia odwrotnie proporcjonalnie ceny i wagi, ale sprawdziłbym przede wszystkim max. obciążenie belek (są na 45, a są i na 90 kg)
Udanych wakacji,
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
tyr
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 15-07-2010, 03:37
|
|
|
dziękuję!
ten patent zdecydowanie mi się podoba!
tak by the way to bardzo chciałem kupić space runnera właśnie tego starego nie znalazłem jednak dobrego egzemplarza i może na dobre wyszło bo przy modelu rodziny 2+3 byłoby za ciasno...
pozdrawiam |
_________________ moje biedne maleństwo
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 15-07-2010, 09:19
|
|
|
Ja rowery (3 szt.) na dachu wiozłem 2 razy (pierwszy i ostatni ).....Powyźej 80 km/h wyją jak potępieńcy, aerodynamika takiego rozwiązania jest marna, a przy wysokości MSW jak nie masz 200 cm wzrostu założenie nawet lekkiego roweru na środek dachu to duże wyzwanie..... A próbę przeprowadziłem jeszcze na Galancie kombi i tam też było ciężko.....
Jedynym na prawdę wygodnym rozwiązaniem jest platforma na hak. Ma jedno ograniczenie - nie spotkałem platformy na 4 rowery, więc muszę się męczyć z "wieszakowym" bagażnikiem, który ma tylko jedną wadę - dłużej się pakuje/rozpakowuje. Rowerów z tyłu nie czujesz w czasie jazdy wcale - prędkości autostradowe nie wywołują pękania głowy od świstów.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
tyr
Nowy Forumowicz

|
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 19-07-2010, 09:45
|
|
|
Bramka nr 1 jest rewelacyjna , ale jest to 3 + 1, więc mocowanie 4 roweru może być kłopotliwe
Bramka nr 2 jest to wieszak - ma wady w postaci długotrwałego załadunku i rozładunku, jak również kłopot w przewozie damki - trzeba dokupić dodatkowy drążek, a jego położenie (przynajmniej w przypadku roweru mojej żony pozostawia dużo do życzenia - rower wisi jakieś 10 cm nad glebą)
Bramka nr 3 - hmm 4 rowery i 45 kg, to musiałyby być wyczynówki
Bramka nr 4 jest to platforma na 3 z jakąś opcją 4 szt.
Ale jakbyś wybierał bramkę nr 2, chętnie sprzedam Ci mojego Thula i kupię platformę z bramki nr 1 |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
bladerunner
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 19-07-2010, 22:22
|
|
|
Wg. mnie 2ka odpada-ze względu na jednopunktowe mocowanie nie wydaje się solidna. pozostałe wyglądają bezpieczniej, ale ceny rzeczywiście wysokie.
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem haka to jest to niegłupie rozwiązanie, chociaż ja wciąż uważam, że patent na dachu bez przedniego koła jest najlepszy. Tak się na ogół wozi rowery na wyścigi kolarskie.
A co do świstów w czasie jazdy: u mnie przy 3ech rowerach tak założonych na msr nie zauważyłem (dosłyszałem) różnicy. Przy 120km/h ten samochód świszczy tak czy siak. Może to być kwestia innego ułożenia bike'ów niż u Bartka, albo równie dobrze gorszego słuchu u mnie.. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 20-07-2010, 10:11
|
|
|
Wieszak jest OK - zawieszasz rowery a następnie spinasz je dołem do bagażnika - bezpieczeństwo jest takie samo jak przy platformie tylko czas założenia rowerów jest dłuższy.
Przy 120 Space Wagon 3g szumi tylko wiatr w lusterkach, założenie czegokolwiek na dach daje szum od 80, przy 100 jest to głośny szum a ponad 120 jest na prawdę źle..... No i dochodzi "wygoda" mocowania środkowych rowerów - przy wysokości Wagona trzeba ze 2 m wzrostu i sporo siły, żeby na środek dachu włożyć rower...... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
|
|