Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Kopcenie na czarno przy 4000 obr (120-130 km/h)
Autor Wiadomość
rcislaw 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport Dakar 2005 2,5TD
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-09-2010, 09:22   [2.5 TD] Kopcenie na czarno przy 4000 obr (120-130 km/h)

Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z moim sportem, a dokładnie przy prędkości około 120-130 km\h ( 4000 obr.) misiek kopci na czarno jak lokomotywa. Udałem się do mechanika, który od lat zajmuje się dieslami i po kolei zaczął od wtrysków, potem świece, przy okazji turbina bo okazało się były luzy na wirniku, olej, filtr oleju i powietrza. Myślałem, że wszystko wróciło do normy, ale niestety autko dalej kopci : ( Zauważyłem jeszcze, że jak na postoju przegazuje go to wypluwa czarną chmurę i potem jest ok, ale jak jadę to sytuacja jest taka sama jak wyżej opisałem. Może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem i może podsunie mi jakieś rozwiązanie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
cislaw

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 22-09-2010, 12:58   

rcislaw napisał/a:
zaczął od wtrysków

Tez bym zaczal od tego, wymienil na nowe i jest to samo?

Jedyne co moge powiedziec to to, ze moj od nowisci kopcil przy duzym nacisku na "gaz". :D
Moze nie przy 120 km/h ale im wyzsze obroty tym czarna chmura robila sie wieksza.

Jesli mechanik zna sie na rzeczy to nie wymysle nic wiecej poza sprawdzeniem chipa. Moze tam cos sie dzieje.

gildor 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Wysłany: 22-09-2010, 14:31   

heh
takie kłęby dymu miałem, jak walczyłem z chip boxem (rapid) w celu wyciągnięcia odrobinę lepszych osiągów. jak przesadziłem z dawka paliwa, to przy mocniejszym depnięciu aż dziób wyrywało, ale zadyma była jak na fotce :) udało mi się chyba jednak uzyskać odpowiednie parametry, a dymu już nie mam. zmniejszyłem dawkę paliwa odrobinę.
najwyraźniej za duża dawka paliwa leje się w jego wtryski :) niech go podepną do kompa na początek. no, dalszy początek :)

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 22-09-2010, 22:07   

gildor napisał/a:
heh
takie kłęby dymu miałem, jak walczyłem z chip boxem (rapid) w celu wyciągnięcia odrobinę lepszych osiągów. jak przesadziłem z dawka paliwa, to przy mocniejszym depnięciu aż dziób wyrywało, ale zadyma była jak na fotce :) udało mi się chyba jednak uzyskać odpowiednie parametry, a dymu już nie mam. zmniejszyłem dawkę paliwa odrobinę.
najwyraźniej za duża dawka paliwa leje się w jego wtryski :) niech go podepną do kompa na początek. no, dalszy początek :)
Na oko leją wtryski-za duża dawka paliwa i nie przepala tego co dostaje. Chyba ze jeszcze można spojrzeć z drugiej strony...za mało powietrza do zaprogramowanej dawki. Moze by tak przyjrzeć się turbinie czy rozkręca się i doładowuje silnik odpowiednia ilością powierza...podciśnienia, kierownica(bo tak to się chyba nazywa) czy nie zacięta, no i może najgłupsza rzecz czy zainstalowane tłumiki mają odpowiednią średnicę i nie dławią turbinki- o takich przypadłościach też kiedyś słyszałem. Druga myśl jaka przyszłą mi do głowy to zapłon, lub jak kto woli kąt wyprzedzenia wtrysku. Nie wiem czy jest możliwość ingerencji w ten parametr przy tym silniku ale zbyt wczesny zapłon również będzie powodował czarne dymienie z rury. Jeżeli do tego dymienia dochodzi twarda praca silnika i cięższy niż zwykle rozruch to wówczas takie objawy będą wskazywały na nieprawidłowe ustawienie pompy paliowej i można spróbować lekko opóźnić wtrysk paliwa.
Zawór EGR nie szwankuje przypadkiem o ile masz ten wynalazek oczywiście... :arrow:

Odpowiedz do tematu