|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Różnica w olejach |
Autor |
Wiadomość |
lancerjaro
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1.3 GLX
|
Wysłany: 04-06-2010, 12:30 Różnica w olejach
|
|
|
Witam,chciałbym sie podzielić swoim spostrzeżeniem.Nie dawno wymieniłem olej w swoim lancerku,do tej pory miałem wlany mineralny castrol.Na 1500 kilometrów brał mi cały litr oleju,po zmianie na mobil super M branie ustało.Mam przejechane ponad 1100 i na bagnecie nie zauważyłem ubytku oleju.Czy to możliwe ,że może być aż taka różnica w olejach,mi to pasuje bo najwięcej mnie denerwowało częste zaglądanie na bagnet i robienie dolewek. |
_________________ JARO |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 04-06-2010, 17:40
|
|
|
Litr na 1000km to strasznie dużo - pewnie masz 400 000 - 500 000km?
Ja też widziałem różnicę w ilości branego oleju. Mobila 15w40 pije mniej niż Castrola 15W40. |
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2010, 17:53
|
|
|
Spróbuj Valvoline MaxLife 15w40. |
|
|
|
 |
lancerjaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2010, 19:44
|
|
|
przebieg mam 240 000 |
_________________ JARO |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2010, 22:03
|
|
|
Więc tak jak mówię - Valvoline produkuje oleje z najwyższej półki. Biją na głowę produkty Castrola, Shella, Mobil i wiele innych bardzo popularnych na świecie. |
|
|
|
 |
Pexu
Mitsumaniak
Auto: Colt 1.3 | 1997
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 1267 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-06-2010, 10:45
|
|
|
enanthate napisał/a: | Valvoline |
bardzo dobre oleje. na początku Colcika zalałem Mobilem 10W 40. lubił sobie trochę chlapnąć, natomiast po zalaniu Miśka MaxLifem 10W 40 w zasadzie bierze tyle co nic |
_________________ 7,60/100
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-06-2010, 11:17
|
|
|
lancerjaro napisał/a: | Czy to możliwe ,że może być aż taka różnica w olejach | Tak ogromne są różnice. Brat miał to samo w Colcie CJ0 z tym samym silnikiem co Twój Lancer, a teraz ma podobną sytuację w Toyocie RAV4. Toyota "połykała" dość znaczne ilości Mobil'a Super M 10W 40, a teraz ma Lotos'a 10W 40 i nie pali ani kropli. Czary... |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 115 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 06-06-2010, 11:41
|
|
|
Hugo napisał/a: | lancerjaro napisał/a: | Czy to możliwe ,że może być aż taka różnica w olejach | Tak ogromne są różnice. Brat miał to samo w Colcie CJ0 z tym samym silnikiem co Twój Lancer, a teraz ma podobną sytuację w Toyocie RAV4. Toyota "połykała" dość znaczne ilości Mobil'a Super M 10W 40, a teraz ma Lotos'a 10W 40 i nie pali ani kropli. Czary... |
myślę że to jest sprawa dodatków do oleju. jedne oleje mają więcej lub bardziej zaawansowane drugie nie.
również miałem podobną sytuację. auto jak kupiłem jeździło na shellu 10W40 i dolewałem ok. 0,5l/1000km. potem zamieniłem na mobila i 0,5l/15000km więc różnica ogromna |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 06-06-2010, 13:10
|
|
|
enanthate napisał/a: | Więc tak jak mówię - Valvoline produkuje oleje z najwyższej półki. Biją na głowę produkty Castrola, Shella, Mobil i wiele innych bardzo popularnych na świecie. |
Ciekawe są Twoje obserwacje. Jeśli można wiedzieć co wpłynęło na Twoją opinie na temat Castrola, Mobila i Shella. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 06-06-2010, 13:51
|
|
|
Castrol to sprzedawca a nie producent chociażby z tego powodu. Reszta nie jest zła ale tylko te wiodące produkty Mobil1 i Shell Helix Ultra...
Valvoline, Liqiu Moly, Motul tych producentów się wymienia jako tych dobrych, Shell i Mobil też mają dobre produkty. |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2010, 14:05
|
|
|
To ja dodam jeszcze coś od siebie. Matka w swoim MSS 1.8GDI używala Motorexa Profile GDI 10W30. Niby olej dostosowany do tego silnika. Szkoda tylko, że przez 8.000km trzeba było dolać prawie 1,5 litra. Po przejściu na Valvoline SynPower XL-III 5W30 przez 5.000km nie ubyło ani kropli. Aż dziwne jak na silnik GDI.
Artii napisał/a: | enanthate napisał/a: | Więc tak jak mówię - Valvoline produkuje oleje z najwyższej półki. Biją na głowę produkty Castrola, Shella, Mobil i wiele innych bardzo popularnych na świecie. |
Ciekawe są Twoje obserwacje. Jeśli można wiedzieć co wpłynęło na Twoją opinie na temat Castrola, Mobila i Shella. |
Oleje takie jak Castrol, Mobil, Shell to oleje rozlewane w różnych krajach. Castrol niemiecki różni się od Castrola polskiego. Zupełnie jak z proszkiem Persil. Do tego radzę poszukać NIEZALEŻNYCH testów olejów na zagranicznych stronach, kilka nawet wrzuciłem tutaj na forum. Z moich obserwacji wynika, że najlepszym olejem dostępnym na polskim rynku jest Royal Purple, lecz dostępność tego oleju jest mocno ograniczona. W każdym niezależnym teście te oleje znajdowały się w pierwszej trójce. W pierwszej dziesiątce natomiast znajdują się oleje Valvoline, szczególnie doceniane są SynPower'y MXL i MaxLife'y. Co ciekawe - to USA wytwarza najlepsze oleje silnikowe, ale godne uwagi są jedynie te, które faktycznie są produkowane w USA, a nie tylko marka jest amerykańska... |
|
|
|
 |
lancerjaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-09-2010, 19:48
|
|
|
Na dzień dzisiejszy pękło mi 5000 tysięcy i sparawdziłem spapał równiutke pół literka |
_________________ JARO |
|
|
|
 |
Croom
Forumowicz
Auto: Diesel klekot
|
Wysłany: 10-09-2010, 21:14
|
|
|
enanthate napisał/a: | Więc tak jak mówię - Valvoline produkuje oleje z najwyższej półki. Biją na głowę produkty Castrola, Shella, Mobil i wiele innych bardzo popularnych na świecie. |
Tak nie są złe, bodajże wtych samych blendowniach leją Agipy tez niezłe oleje.
Niestety u nas Castrole mobile i Shelle mają gorszą jakość niz za oceanem, byc może to kwestia nie tylko baz olejowych, ciężko ocenić.
enanthate napisał/a: | Oleje takie jak Castrol, Mobil, Shell to oleje rozlewane w różnych krajach. Castrol niemiecki różni się od Castrola polskiego. Zupełnie jak z proszkiem Persil. |
Tak dokładnie i to nie tylo Castrol ...
enanthate napisał/a: | Z moich obserwacji wynika, że najlepszym olejem dostępnym na polskim rynku jest Royal Purple, lecz dostępność tego oleju jest mocno ograniczona. |
Nie jest zły ale palmę pierwszeństwa i tak musi oddać Amsoil-owi którego leje do swoich samochodów.
Niestety się zraziłem do naszych produkcji i długo szukałem czegoś co spełni moje wysokie oczekiwania, i znalazłem w USA.
Wiele znajomych i notabene rodzina u mnie na tym jeździ, różnica bardzo duża zarówno po zalaniu do skrzyń, silników czy napędów (ostatnio RAV4 kolegi w której tylny dyfer sie praktycznie przestał grzać ).
Rozmawiałem juz wielokrotnie z wieloma osobami i podstawa to dobra baza olejowa, ta z Texasu , Pensylwanii z dodatkami od Lubrizola itp. to światowa czołówka.
Ja do diesla z corolli i znajomego Pajero 2.8TD leje 10W-40 taki:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2212.pdf
Różnica naprawdę duża, poprzednio był motul w sumie dobry olej synergie + którego pobór był na poziomie ok. 0.7L/7500km teraz 0.8L starczyło na 11 000km, wentylatory się załaczają sporadycznie, silnik nagrzewa ok. 3 razy szybciej niż na dobrym oleju HC, widać że zdolności dyspergujące sadzy ma wyśmienite bo nic się nie osadza na koncówce rury wydechowej.
Mam wielu kolegów z toyoty im tez się podoba to co jest po zmianie oleju na Amsoil
http://forum.corollaclub....22561&start=140
Notabene wszyscy mówią aby nie przechodzić z półsyntetyka na pełny po iluś tam latach, co ja zrobiłem ?
Zalałem yariskę żony olejem A5/B5 GF-4 Amsoil 5W-30 po 10 latach funkcjonowania na castrolu 10W-40 i przeszło 120tyś km przebiegu, co sie stało ?
Silnik obecnie po ok. 7000km nie wzioł ani pół mm oleju , silnik wreszcie chodzi jak należy tam gdzie dawniej musiała wrzucac 3 bieg teaz wyjeżdza na 5 biegu, silnik na zimno startuje o wiele ciszej ichodzi równiej no i przestał byc mułowaty.
Wlałem ten olej:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g335.pdf
Co do różnic w olejach sa popularne takie testy i porównania:
Nawiązując do Royalpurple:
http://sinwal.com/data/Am...urple%20PDF.pdf
Porównanie z konkurencją:
http://www.amsoil.com/lit/g1971.pdf
http://www.amsoil.com/com...il-3f-test.aspx
Tloki i ich czystość jest kontrolowana pod kątem osadów i depozytów, jest to test który ukazuje kontrolę nad zużyciem rozrzadu.
Amsoil vs Mobil:
http://sinwal.com/data/Am...l%201%20PDF.pdf
http://sinwal.com/data/Tr...API%20Test1.pdf
Wiecej testów:
http://www.amsoil.com/performancetests.aspx
Uważam że znalazłem chyba najlepszy olej jaki mogłem znaleźć, choć zapewne są zwolennicy innych brandów, marek.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|