Lancer Sedan 1.6. Jaki kolor wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
Mosquito
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2011, 14:29 Lancer Sedan 1.6. Jaki kolor wybrać?
|
|
|
Jako nowy witam serdecznie wszystkich na forum!
Przymierzam się do zakupu nowego lancerka - i cały czas biję się z myślami.
Który u lich kolor wybrać? Biorę pod uwagę trzy opcje: czarny, czerwony albo srebrny?
Wszystkie kolory podobno są dość liche pod względem jakości (ze szczególnym wskazaniem na czarny) - jak wygląda sprawa z czerwonym lub srebrnym? Trochę bardziej trwałe czy nie mam się co naiwnie łudzić? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-01-2011, 14:36
|
|
|
Na srebrnym najmniej widać odpryski, ryski itd itp. Do tego woskiem dość skutecznie się maskuje już to co widać. |
|
|
|
 |
Muciek
Mitsumaniak Amnetyst Black
Auto: O2 FL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2010 Posty: 896 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25-01-2011, 18:55
|
|
|
Powiem tak, pod względem praktyczności - z tych trzech bezapelacyjnie srebrny. Jednak jeśli auto ma wyglądać (bo nie mówcie, że kolor nie ma znaczenia), a na myjnie ile razy się jeździ nie robi większej różnicy, to czarny. Wbrew pozorom Lancerów czarnych jest bardzo mało, a czerwonych, oklepanych już bardzo dużo. Ja osobiście zdecydowałbym się na czarny, tak jak zresztą mój tata przy wyborze swojego auta |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 26-01-2011, 00:16
|
|
|
Muciek napisał/a: | Lancerów czarnych jest bardzo mało, a czerwonych, oklepanych już bardzo dużo. |
No nie wydaje mi się. Ostatnio na parkingu u dilera było może ze 40 nieodpakowanych aut w tym dosłownie: 1 czerwony Colt, ze 3 srebrne ASX, 2 srebrne L200 w tym 1 policyjna, pozostałe Lancery, ASX, Colty, L200 i Outlandery czarne.
Zamawiaj czerwony albo czarny. Na srebrnym możesz czegoś nie zauważyć, a ruda zacznie szamać furkę i dopiero wtedy zobaczysz gdzie to jest. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-01-2011, 08:11
|
|
|
Mosquito, Czerwony pod 3 lata użytkowania - są odpryski ale nierzucające się w oczy. Widać tylko przy myciu ręcznym gdy go suszysz irchą.
Najwięcej odprysków pojawia się przez pierwsze pół roku. Powodów może być kilka od najprostszego że lakier musi stwardnieć przez psychologiczne bo nowemu się najwięcej przyglądasz, po percepcyjne łatwiej zobaczyć pierwszy czy trzeci odprysk niż sto pierwszy |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 26-01-2011, 08:43
|
|
|
I teraz to już kolega Mosquito - wie który kolor wybrać |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-01-2011, 08:51
|
|
|
Uwex, A żonę też my mamy mu wybierać?
Ja tylko mogę opisać jak się sprawuje czerwony. Jak wygląda nie mogę bo jeżdżę takimi drogami że w zimie po jednym dniu od umycia jest beżowy a tylna tablica rejestracyjna nieczytelna. W lecie tak się dzieje po pierwszym deszczu, a do pierwszego deszczu jest szary od tego co leci w Krakowie z góry
Ale zaraz po pucowaniu czerwony wygląda jak landrynek/landrynka znaczy cukiereczek (nie darmo w większości reklam jest ten właśnie kolor) co nie każdemu musi się podobać. Czarny zaś, dla mnie jest zbyt ponury co nie znaczy że brzydki, a srebrny - ja nie lubię jasnych samochodów, chyba że biały. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-01-2011, 10:08
|
|
|
Mosquito napisał/a: | czarny, czerwony albo srebrny? |
Może sobie pan zażyczyć samochód w każdym kolorze, byle by był to czarny. H. Ford
Miałem srebrne auto, w życiu nie wybiore ponowie srebrnego auta, no chyba, że będe w akcie desperacji, osobiście ubierałbym pomiędzy czarnym a czerwonym, ale bardziej kierując się w strone czarnego, ale niech teraz sie wypowiedzą userzy Lancera w danych barwach. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 26-01-2011, 11:28
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Uwex, A żonę też my mamy mu wybierać? |
i coś właśnie w tym stylu miałem na myśli pisząc to , co napisałem
a co do żony - tu jest o wiele łatwiej , bo tylko kwestia czasu kiedy się przefarbuje |
|
 |
Muciek
|
Wysłany: 26-01-2011, 20:10
|
|
|
Trik napisał/a: | Muciek napisał/a: | Lancerów czarnych jest bardzo mało, a czerwonych, oklepanych już bardzo dużo. |
No nie wydaje mi się. Ostatnio na parkingu u dilera było może ze 40 nieodpakowanych aut w tym dosłownie: 1 czerwony Colt, ze 3 srebrne ASX, 2 srebrne L200 w tym 1 policyjna, pozostałe Lancery, ASX, Colty, L200 i Outlandery czarne.
Zamawiaj czerwony albo czarny. Na srebrnym możesz czegoś nie zauważyć, a ruda zacznie szamać furkę i dopiero wtedy zobaczysz gdzie to jest. |
Ja mówiłem o terytorium na którym mieszkam czyli w Bydgoszczy, wiadomo, że zawsze znajdzie się coś innego
Ja osobiście nadal skłaniałbym się ku czarnemu, chociaż zależy kto co woli.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-01-2011, 21:30 Re: Lancer Sedan 1.6. Jaki kolor wybrać?
|
|
|
Mosquito napisał/a: | Jako nowy witam serdecznie wszystkich na forum!
Przymierzam się do zakupu nowego lancerka - i cały czas biję się z myślami.
Który u lich kolor wybrać? Biorę pod uwagę trzy opcje: czarny, czerwony albo srebrny?
Wszystkie kolory podobno są dość liche pod względem jakości (ze szczególnym wskazaniem na czarny) - jak wygląda sprawa z czerwonym lub srebrnym? Trochę bardziej trwałe czy nie mam się co naiwnie łudzić? |
Na czarnym zdecydowanie szybciej widać kurz i brud jak na srebrnym. Żeby jako tako wyglądało trzeba czarnym autem kilkakrotnie częściej jeździć na myjnię. Do tego czarne auto latem... Dużo szybciej w środku robi się sauna (na parkingu).
Z praktyki najlepszy kolor maskujący brud to +/- taki: - w porównaniu z czarnym to praktycznie nie wymagał mycia A srebrnemu do niego niedaleko.
No i na czarnym widać nawet najdrobniejsze ryski - te naturalne wynikające z eksploatacji.
Czerwonego nie miałem to się nie wypowiem. |
Ostatnio zmieniony przez cefaloid 26-01-2011, 21:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Muciek
|
Wysłany: 26-01-2011, 21:40
|
|
|
Tylko, że srebrny pasuje do każdego, czarny do prawie każdego. Czerwony hmmm taki topowy kolor ostatnimi czasy. A ten, który podałeś wyżej to na pewno nie pasuje do każdego auta i słabo sobie wyobrażam Lancera w takim właśnie kolorze. Poza tym autor tematu jasno sprecyzował cel: Czerń, Czerwień, Srebro |
|
|
|
 |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 26-01-2011, 23:27
|
|
|
Czarny (czysty) wygląda pięknie i zaręczam,że ludziska się gapią... ale znać każdą ryskę... Srebrny ginie w tłumie ale jest praktyczny i ryski nie rzucają się w oczy... Akurat w nowy lancerku czerwień jest taka sobie w poprzedniej generacji była ładniejsza... (rzecz gustu) a taki złotawy gwarantuje niepowtarzalność... (widziałem go jeden jedyny raz na trasie - kierowca dziadek kapelusznik) |
_________________ ... |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-01-2011, 11:55
|
|
|
ten zlotawy z Lancerka naprawde fajnie wyglada... powiem tak ze pod wzgledem wygladu na 100% lepiej od srebnego a jest prawie rownie praktyczny... no i malo popularny...
EDIT: aha jakbys bral SB to w nim calkiem calkiem jest tez ten niebieski metalic... i taki kolor to widzialem raz na drodze i wygladal super, a przeciez przez 2 lata troche sie Lancerkow na ogladalem...
niestety w sedanie go nie ma... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 27-01-2011, 16:25
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | aha jakbys bral SB to w nim calkiem calkiem jest tez ten niebieski metalic... i taki kolor to widzialem raz na drodze i wygladal super, a przeciez przez 2 lata troche sie Lancerkow na ogladalem...
niestety w sedanie go nie ma... |
Jeden niebieski sedan chyba był w Suwałkach. A w czasie gdy brałem swego, miałem parcie na niebieski i jedyny dostępny egz. był gdzieś w kraju, ale diler nie miał ochoty go odstąpić kolegom z Grafix-u. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
|