Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Kołem Pasowym
Autor Wiadomość
emce
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2006, 17:44   Problem z Kołem Pasowym

Witam
Ostatnio chciałem z kumplem w warsztacie zmienic rozrząd w colcie 93 1.6 16v wszystko szło gładko do puki nie doszlismy do koła pasowego. Otóż problem tkwi w tym że sróba nie dała sie odkrecic :( , próbowalismy pneumatem ale lipa, doszlismy wtedy do brutalniejszej motetody założulismy klucz z przedłużka i zaparlismy o wachacz i próbowalismy odpalić na krótko ale niestyeny jedyne co sie stało to silnik sie podnosił :P

Nie wiem co robić HELP !!!

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2006, 18:00   

emce napisał/a:
doszlismy wtedy do brutalniejszej motetody założulismy klucz z przedłużka i zaparlismy o wachacz i próbowalismy odpalić na krótko ale niestyeny jedyne co sie stało to silnik sie podnosił

To jest jedyna metoda jak inne nie skutkują.
Ale nie pisz "odpalić na krótko" bo mi ciarki chodzą. Z rozrusznika się "strzela" (nie kręci) jak klucz jest już zaparty. I wyjmuje się bezpiecznik od ECU żeby samochód nie odpalił

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 19-11-2006, 18:37   

No to pewnie pozostaje jakiś dobry penetrator w sprayu do zapieczonych śrub, może coś Wurtha bo imho WD40 to do takich rzeczy za cienki jest.

emce
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2006, 18:46   

josie napisał/a:

To jest jedyna metoda jak inne nie skutkują.
Ale nie pisz "odpalić na krótko" bo mi ciarki chodzą. Z rozrusznika się "strzela" (nie kręci) jak klucz jest już zaparty. I wyjmuje się bezpiecznik od ECU żeby samochód nie odpalił

Dzieki za rade Zapamietam :)
A co do tego strzelania to poprosu mi sie pomyliło :oops:
Mam jeszcze jedno pytanko w którą strone sie odkreca śróba ? Bo sie załamie jesli tak naprawde ją zakrecalismy :twisted:
Ostatnio zmieniony przez tomusn 19-11-2006, 19:52, w całości zmieniany 1 raz  

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2006, 19:12   

ona śruba ma wąski gwintek i jest na jakieś 5cm i odkręca się jak wszystkie inne w lewo tyle że przy łubie ma coś ale mały stożek - i to na tym ala stożku jest kłopot -na ten gwintek to naprawdę dobry środek ( ja używam miedzianego smaru w spreju w takich przypadkach i mam święty spokój)
acha w śrubach nie stosujcie tzw wolnego ciągu bo można tylko kuku sobie zrobić - najważniejszy jest moment odkręcania - założyć jak nie dają rady inne metody klucz oczkowy lub nasadkę ( może być z przedłużką) zostawić mu jakieś 1/4 obrotu luzu ( do zaparcia) i dopiero wtedy kręcić rozrusznikiem ( nie trzymać klucza bo łapki oberwie) - musi puścić :lol:
ostatecznie można (ale trzeba mieć drugi uszczelniacz wału podgrzać oną śrubę palnikiem i próbować ale uwaga na wszystko co łatwo palne!!!!!! :lol: :lol: :lol:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-11-2006, 20:27   

jeśli była skręcona na klej, to tylko strzał z rozrusznika (jak radzi Josie) albo klucz udarowy i to taki z 400 Nm
odkręca się normalnie - w lewo

emce
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2006, 21:47   

próbowalismy pneumatem o mocy 950 Nm spreżarka na 10 Atm na wyjsciu i nie szło ;/ strzelanie z rozruznika też nie wiele dało ;/ wiec jak macie jakies inne rade to prosze o pomoc :)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 21-11-2006, 08:19   

http://firmy.pkt.pl/firma...9fYmFzZQ==.html
Mają extra chemię. Zadzwoń i dowiedz się kto tym handluje w twojej okolicy. Jak pracowałem w Citroenie to nie było śróby, która by się nie odkręciła :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-11-2006, 09:30   

emce napisał/a:
próbowalismy pneumatem o mocy 950 Nm spreżarka na 10 Atm na wyjsciu i nie szło ;/ strzelanie z rozruznika też nie wiele dało ;/ wiec jak macie jakies inne rade to prosze o pomoc :)

:shock: - myślałem, że 400 Nm spokojnie wystarczy...
ostatnie co mi przychodzi do głowy - zapiąć 1 bieg, ręczny i ktoś dodatkowo na hamulec naciska a w tym czasie kluczem na przedłużce można próbówać odkręcać; też mi się tak odkręcać zdarzało - pomogło dopiero walenie młotem w klucz (panewki przeżyły)

tu pewnie ktoś przykleił śrubę...

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2006, 11:31   

a może jakiś dowcipniś ją przyspawał ( zdjąć koło i wyjąć zaślepkę z nadkola dobrze sobie to obejżeć )coś jest w tym wszystkim nie chalo :) wszystkie metody zostały ci podane ...
nie ma to tamto :lol: - ciekawy jestem co wreszcie pomoże - napisz koniecznie :)

Odpowiedz do tematu