Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Radio się resetuje przy każdorazowym odpaleniu silnika.
Autor Wiadomość
mpazera 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 SportEdition 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-04-2009, 19:59   Radio się resetuje przy każdorazowym odpaleniu silnika.

Witam,
Nowłaśnie, jak w temacie. Radyjko każdorazowo mi sie restartuję, kasują się ustawienia equalizera itp. Trochę to irytujące. Czytajac forum natknałem się na temat w którym jeden z urzytkowników sugeruję, że nie ma stałęgo +12. Czy to prawda czy może mam coś nie tak i muszę pokombinować ?

Pozdrawiam
MPazera

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 05-04-2009, 20:05   

Generalnie radyjko ma zawsze dwa kabelki do zasilania. Z reguły czerwony i żółty. Ten żółty odpowiada m.in. za podtrzymanie pamięci. Pobiera mały prąd... Możesz pokombinować i poszukać w kostce kabelka na którym nie będzie spadku napięcia podczas odpalania. Poza tym czy radio resetuje się odrazu po wyłączeniu i włączeniu zapłonu czy tylko po odpaleniu silnika?

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 05-04-2009, 20:07   

Na nic innego to raczej nie wskazuje...

http://elektron.pol.lubli...able/dolkab.htm

Jak masz podłączone przewody? Czy przy odpaleniu (pewnie zanika napięcie, ale to i tak się sprowadza do złego podłączenia przewodów), czy po przekręceniu kluczyka w ACC i wyjęciu go później też?

mpazera 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-04-2009, 20:50   

Jak wyjmę kluczyk wtedy radio wyłącza się całkowicie - wogóle nie da się go odpalić. Jeżeli włożę kluczyk , przekręce ale nie odpalę jeszcze silnika, radio włącza się w trybie standby. Cos poustawiam naprzyklad, odpale muzyke to przy odpalaniu silnika radyjko resetuje się ponownie. Nie wiem dokładnie jak sa kabelki podpięte (nie znam sie na tym i moze bede musial sie poznac) Podlaczylem tylko wtyczkę plastikową(do niej schodzi się kilka kabelków) i zasilanie.

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Wysłany: 05-04-2009, 21:28   

zrób zdjęcie wtyczek i wstaw, jaki model radia? Czy wtyczka w samochodzie pasowała bezpośrednio do gniazda w radiu, czy też wychodzi jakaś wiązka z niego i przechodzi w ISO?

Lisek 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 05-04-2009, 22:13   

A jaki jest stan akumulatora? Może jest tak słaby że cała jego moc jest pochłaniana przez rozrusznik podczas kręcenia i na inne podzespoly już nie starcza? Myślę ,że radio będzie podłączone prawidłowo bo gdyby było zamienione zasilanie (stałe ze stacyjką) to radio zawsze by się resetowało - ewentualnie można podłączyć oba pod stałe +12.

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Wysłany: 05-04-2009, 22:33   

Ja właśnie tak to zrozumiałem, że zawsze się resetuje...

pan_slonik 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 EA2
Wysłany: 05-04-2009, 22:45   

sprawa banalnie prosta. zamien czerwony i zólty miejscami. np wiele rodzajow radii ma taka mozliwosc ze ma wtyczki do tego przystosowane.

Lisek 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 06-04-2009, 16:58   

lub najprościej podłącz oba po stałym napięciu i nie będzie się na pewno resetować (no i będzie można słuchać bez stacyjki)

mpazera 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2009, 18:55   

Witam, wielkie dzięki za podpowiedzi udało mi sie z tym uporać. Troche tam jest nagrzebane i poklejone przy radiu. Generalnie do kostki wszystko było ok. Problem był pomiędzy kostka a wtyczką do radia. Ktoś się widocznie pomylił i oba kable - czerwony i zółty podpiął pod przewód czerwony a żółty wisiał sobie bezsensownie zaizolowany. Więc odłączyłem żółty od czerwonego i połączyłem z żółtym. No i gra. Jeżeli całkiem wyjmę kluczyk ze stacyjki radio wyłącza się. Po pojedynczym przekręceniu radio się włącza, pamięta ostatnie ustawienie i wszystko gra. Po odpaleniu radio chwilowo traci power(to normalne) i nadal pamięta ustawienia :) W sumie banalna sprawa ale dla mnie nowość ;) Dołączam fotke na której widnieje błąd.

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Wysłany: 06-04-2009, 20:31   

polecam kupić kostki, koszt kilku(nastu) zł, a od razu ładniej będzie... A jak nie to chociaż polutuj i ładnie zaizoluj. Dobrze, że się udało!

mpazera 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2009, 20:54   

Zaizolowalem takze zwarcia byc nie powinno. Kostki kupie, to chyba najlepsze rozwiązanie :)
pozdr

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 07-11-2010, 20:51   

Mam pytanie odnośnie podłączenia radia - otóż... miałem kilka problemów z kupionym ostatnio Galantem (paliło mi bezpiecznik od prawej strony postojówek i nie świeciły halogeny) :arrow: zdemontowałem radio, które było w Galancie i... jak ręką odjął... wymieniłem bezpiecznik i działa.

Problem w tym, że chciałbym podłączyć inne radio do Galanta, ale... coś mi "nie gra" z kostką ISO, otóż:
W Galancie jest taka kostka:
KOSTKA ISO

Niby nic trudnego, podłączyć i ok - radio nawet gra, ale - kiedy włączę światła, to radio się wyłącza. Do tego nie zapamiętuje stacji.
Myślę sobie... coś z kostką, więc kupiłem nową kostkę (bez tego białego przejścia, które jest w aukcji) w sklepie elektronicznym... tylko jak tu się wlutować w te kabelki - z głośnikami nie mam problemów, ale...

-Kostka kupiona w sklepie ma 13 kabelków (8 do głośników i 5 do zasilania)
-Kostka z Galanta ma 12 kabelków (8 do głośników, 4 do zasilania :? )

Chciałbym to jakoś fajnie wlutować, ale nie zgadzają mi się te kable, tak jakby nie było masy (kostka na podanej aukcji ma przewód masowy, moja nie ma - albo ja go nie widzę :| )

KOSTKA, którą kupiłem ma taki schemat:

Natomiast kostka, która była w Galancie wygląda tak:

Na czarno jest to, za co odpowiada dany kabel (to ściągnąłem z internetu), na brązowo są rzeczywiste opisy kabelków, jakie mam u siebie wychodzące z kostek. Zaznaczyłem też kolory.
Najbardziej mnie zastanawia, gdzie jest masa - w samochodzie obok białego wtyku, do którego wpina się ową fabryczną kostkę jest osobna kosteczka, ale nie jest opisana - może to jest masa :?:

Radio, które chcę podłaczyć: JVC KD-G311.

Także - czy z mojego opisu da się coś wywnioskować? Które kabelki ze sobą zlutować w tej nowej kostce? :biggrin:

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 07-11-2010, 21:09   

W starszych mitsu, nie wiem jak w nowszych, w wiązce do radia nie ma masy, trzeba ją podłączyć do jakiegoś metalowego elementu gdzie jest zamontowane radio. Być może wykożystywana jest masa z kabla antenowego. Jeśli chodzi o palący się bezpiecznik to ktoś masę radia podłączył pod kabel sterujący ściemnianiem radia po włączeniu świateł. Przy wyłączonych światłach funkcjonuje on jak masa ale po włączeniu świateł pojawia się na nim napięcie.
Być może ten pojedyńczy kabel z kostką jest właśnie masą.
Może nie odcinaj wszystkich kabli i nie montuj nowej kostki a tylko odetnij przewód który ktoś wykorzystał jako masę i zamontuj w to miejsce masę jeśli pozostałe przewody się zgadzają.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-11-2010, 21:33   

Arturro-86, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42896
Arturro-86 napisał/a:
Niby nic trudnego, podłączyć i ok - radio nawet gra, ale - kiedy włączę światła, to radio się wyłącza.
brak masy, w przejsciowce ISO trzeba podlaczyc mase do stalowego stelaza, tak jak napisał kolega plecho1, potrzebna jest osobna masa, gdyż w instalacji EA radio nie jest w stanie pobrac masy z anteny, ze wzgledu na to ze jest automatyczna, a masa jaka masz obecnie podpieta jest masa oswietlenia, dlatego wlaczenie swiatel powoduje wylaczenie radia (sciemnianie oryginalnego radia).
Arturro-86 napisał/a:
Także - czy z mojego opisu da się coś wywnioskować? Które kabelki ze sobą zlutować w tej nowej kostce? :biggrin:
skorzystaj z linka na poczatku tego posta.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu