Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer kombi z kratką - przerobienie na ososbowy
Autor Wiadomość
AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2010, 18:29   Lancer kombi z kratką - przerobienie na ososbowy

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa przerobienia Lancera ciężarowego z kratką 4 osobowego na 5 osobowy. Ja już jakiś czas jeżdżę bez kratki no i zastanawiam się nad sprzedaniem kratki i zmianą na osobowy.

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2010, 14:59   Re: Lancer kombi z kratką - przerobienie na ososbowy

AdamColt napisał/a:
Ja już jakiś czas jeżdżę bez kratki no i zastanawiam się nad sprzedaniem kratki i zmianą na osobowy.

Teoretycznie policjant powinien ci natychmiast wlepić mandat, zabrać dowód i wysłać na badania techniczne. Poza tym powinien powiadomić Urząd Skarbowy o wykroczeniu. Masz ciężarówkę, to masz wymogi. Co powie ubezpieczyciel OC nie wiem ale nie zdziwił bym się gdyby się wykręcał od pokrycia ew kosztów kolizji.

Kratki nie można zdemontować osobiście, ale tylko w warsztacie. Nie musi to być ASO. Warsztat musi wystawić potwierdzenie wykonania usługi i być "uprawniony do zmian konstrukcyjnych pojazdów". Jeśli takiego nie ma to dojdzie jeszcze koszt zamontowania środkowego pasa bezpieczeństwa na kanapie - tu jest lekki zonk bo prawo zakazuje obrotu używanymi pasami bezpieczeństwa. Jeśli tylko trzeba taki pas odblokować to kosztu nie ma.

Gotowym samochodem jedziesz na przegląd do stacji kontroli pojazdów. Diagnosta robi przegląd za 180 zł, potwierdza prawidłowość wykonanej przeróbki i w zamian daje dokument, z którym idziesz do wydziału komunikacji, gdzie w dowodzie rejestracyjnym pojazdu zostanie ponownie wpisane: „auto osobowe”.

Powinieneś się zmieścić w 400-500zł - choć z pasem jak go nie ma to pewnie nie.

AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2010, 23:46   Lancer bez kratki

hehehhehehe, z tym mandatem to żeś pojechał.....
po za tym co ma Urząd Skarbowy do osoby fizycznej, która kupiła autko polisingowe??
po trzecie: co ma ubezpieczenie OC do kratki? w polisie którą zawarłem mam zaznaczone że autko to ciężarówka, w razie draki kratkę zamontuje :)
po za tym ja mam wszystkie 5 pasów bezpieczeństwa, mimo że autko 4 osobowe...
Szczerze to liczyłem na bardziej przemyślane i konkretne odpowiedzi.

Edit:
Jesteś już na tyle długo na Forum, że powinieneś wiedzieć, że wulgaryzmy nie są tu tolerowane.
Ostatnio zmieniony przez mkm 23-12-2010, 00:45, w całości zmieniany 1 raz  

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 23-12-2010, 09:06   Re: Lancer bez kratki

AdamColt napisał/a:

Racja - żałuje że napisałem coś tak oczywistego że nawet przedszkolak może to znależć w pięć minut używając google. Mam nadzieję że nikt tu więcej nie da się nabrać na Twoje skrajne lenistwo.
Chłopie, co chcesz wiedzieć konkretniej? Mamy Ci może znaleźć zakład i wszystko załatwić!!!!

Przeczytaj też sobie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Przeczytaj też sobie ustawę z 22 sierpnia 2005 r. o nowych przepisach dotyczących odliczania VAT od zakupu pojazdów. A dowiesz się dlaczego policjant powinien zawiadomić US.
Przeczytaj też umowę OC: Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący: 1) wyrządził szkodę umyślnie.
A ty umyślnie zdemontowałeś kratkę i jak ktoś dostanie bagażem w łeb to masz pozamiatane jak trafisz na wredne towarzystwo ubezpieczeniowe.

Poczytaj i dopiero wtedy opluwaj innych!!!! Póki co nie chcę mieć z Tobą nic wspólnego. Za miłą współpracę dziękuję. Zrobiłem to po raz ostatni.

AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2010, 20:52   kratka

1) Chłopie, co chcesz wiedzieć konkretniej? Mamy Ci może znaleźć zakład i wszystko załatwić!!!!

- chciałem aby ktoś kot przerabiał z ciężarowego się wypowiedział, a konkretnie czy wystarczy zrobić sam przegląd rozszerzony czy tak jak kilka lat temu potrzebna jest faktura od zakładu który to niby przerobił. Kilka lat temu przerabiałem z ciężarowego i takowa faktura była potrzebna.

2) Przeczytaj też sobie ustawę z 22 sierpnia 2005 r. o nowych przepisach dotyczących odliczania VAT od zakupu pojazdów. A dowiesz się dlaczego policjant powinien zawiadomić US.

- ja jestem osobą fizyczną, nie prowadzę działalności gospodarczej, nie odliczałem VAT'u

3) Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący: wyrządził szkodę umyślnie.

- chyba pomyliłeś chłopie pojęcia, zdjęcie kratki a wyrządzenie szkody umyślnie

4) JA NIKOGO NIE OPLUŁEM, wystarczyło napisać na temat a nie własne przemyślenia z mandatami i urzędami skarbowymi... po co to?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 27-12-2010, 04:12   

cefaloid, nie irytuj się. Jedni zrozumieją Twój post bez problemu inni wymagają tłumaczeń od podstaw.

AdamColt, Ciebie proszę o spokojne reakcje. Nikt tu Ci nie chce zaszkodzić, a tylko pomóc. Z tą policją niestety prawda. Czasem bardzo małe głupstwo może nas wpędzić w niemałe kłopoty…
Może te dwa linki Ci pomogą, ale najprościej będzie zadzwonić do Twojego Wydziału Komunikacji i uzyskać informacje „u źródła”, ponieważ jak masz mieć kłopoty z przehomologowaniem auta to właśnie tam.

http://www.auto-swiat.pl/...k-sie-je-pozbyc
http://www.fordclubpolska...ezarowienie.pdf

Jak już formalnie pozbędziesz się kratki zrób dla nas taki opis jak ten z Ford Klub Polska.

Odpowiedz do tematu