|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[C53A 1.6] Chcę pozbyć się sprawnego ECU do 1.6GTI 4G61 |
Autor |
Wiadomość |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-01-2011, 14:36 [C53A 1.6] Chcę pozbyć się sprawnego ECU do 1.6GTI 4G61
|
|
|
Witam, z tej strony mod działu Eclipse, przepraszam, że piszę tu, a nie w dziale sprzedam, ale sądzę, że nie będzie to aż takim problemem... Bardzo proszę modów o nie usuwanie tego tematu...
Jeden z klubowiczów miał problem ze swoim Ecli, brak mocy, złe wolne obroty itp, przede wszystkim odczytał błąd 31 Knock Sensor, gdy przesłał mi dane z dataloggera okazało się, że Knock Sum przy próbie przyspieszania wpisuje wartość 9, jednak auto jest z 90' wersja USA, kazałem sprawdzić mu tłoki, okazało się, że to silnik w wer. USA tłoki CR9.0 i moc 100kW, a w tych silnikach nie było Knock Sensora i ECU nie miało jego obsługi (wer, Euro. 110kW tłoki CR10.4 i knock sensor). Poprosiłem go o numery ECU, okazało się, że to komputer Colt/Galant 1.6GTI 91kW. Tak że jest szukam nowego właściciela dla tego komputera, jest sprawny, jego numery:
MD132954
2954
E2T34377
Jak by ktoś miał ECU do Eclipse jakieś proszę też dać znać, po numerach sprawdzę czy będzie pasować (D21 FWD N/T najlepiej, może być D22 FWD N/T). |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 29-01-2011, 17:59
|
|
|
nie bo tam silnik 1.8 ma a nie 1.6
szukam dalej ... |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-01-2011, 13:41
|
|
|
Te silniki powinny miec podobne jeżeli nie identyczne ECU. Nie jestem tylko pewny odcinki, ale różnia się tylko kosmetycznie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 31-01-2011, 07:20
|
|
|
Hubeeert, niby kosmetycznie, ale te 200cm³ to 12% większa pojemność każdego cylindra, teoretycznie (nie znam czasów zaworowych, wypełnienia itp) ale każdy cylinder potrzebuje o 12% większego ładunku, inna charakterystyka (1.6 bez wałków z tego co wiem) więc niestety inna mapa paliwowa, inna mapa wtrysku i zapłonu, nie polecałbym tego kompa wsadzać do innego silnika, chyba że ktoś ma świnie i i tak silnik stroi z zewnątrz... albo DSMlinkiem bo to ECU ma EEPROM... |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 03-02-2011, 18:13
|
|
|
Na 100% nie podejdzie .Ktoś już próbował i nie poszło.No ale może są tacy któży dadzą radę... |
|
|
|
 |
|
|