Czujniki parkowania |
Autor |
Wiadomość |
DarioFo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2011, 20:16 Czujniki parkowania
|
|
|
Hejka
Czy ktoś wymieniał lub próbował wymienić w Outku II czujniki parkowania z tyłu? Zrypały mi się 2 szt. po zimie. Przy wstecznym ciągle piszczy, nawet bez obiektu z tyłu. Nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy przecinać kable przy czujnikach i dolutować nowe? Jakie? wybór jest duży. Czy może doprowadzić całe kable do centrali. Jakie wejscia? Gdzie centrala? Czy ktoś miał jakieś doświadczenia? |
_________________ Dario |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-03-2011, 21:36
|
|
|
Myślę że można spokojnie przeciąć kabel i nowe dolutować, słyszałem że panowie od tirów przedłużają kable od czujników od osobówek i spokojnie montują. A jeśli chodzi o rodzaj czujników to nie wszystkie muszą działać ale w centralce powinna być możliwość dostrojenia chociaż to podobno nie takie proste. Ja kiedyś wymieniałem u siebie 2 czujniki, kupiłem na allegro najtańszy zestaw i nawet pasowały wtyczki więc wymieniłem wszystkie 4 i jest ok. |
|
|
|
 |
DarioFo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 14-03-2011, 21:54
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Myślę że można spokojnie przeciąć kabel i nowe dolutować, słyszałem że panowie od tirów przedłużają kable od czujników od osobówek i spokojnie montują. A jeśli chodzi o rodzaj czujników to nie wszystkie muszą działać ale w centralce powinna być możliwość dostrojenia chociaż to podobno nie takie proste. Ja kiedyś wymieniałem u siebie 2 czujniki, kupiłem na allegro najtańszy zestaw i nawet pasowały wtyczki więc wymieniłem wszystkie 4 i jest ok. |
Dzięki. Nie wiesz gdzie może być centralka? Chętnie wymienię czujniki z kablami i wepnę do centralki, ale muszę znać jej miejsce. Nie chciałbym próć całego auta w poszukiwaniu... |
_________________ Dario |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-03-2011, 22:08
|
|
|
Z oryginalnymi czujnikami nigdy się nie bawiłem i nie znam jej lokalizacji, a przy dokładanych centralkę najczęściej montuje się gdzieś w bagażniku, u ciebie może być gdzieś pod tapicerką. |
|
|
|
 |
joachim69
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2, M3 E36 Estoril
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sty 2011 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-03-2011, 16:00
|
|
|
a czy Wam tez te czujniki działają z opóźnieniem i sa bardzo ciche ? |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 16-03-2011, 16:07
|
|
|
Działają z opóźnieniem, ale głośność jest OK - nawet w czołgowozie |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Muciek
Mitsumaniak Amnetyst Black
Auto: O2 FL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2010 Posty: 896 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 16-03-2011, 16:59
|
|
|
joachim69 napisał/a: | a czy Wam tez te czujniki działają z opóźnieniem i sa bardzo ciche ? |
No jak się szybciej cofa to działają nawet z dużym opóźnieniem, a ciche jak dla mnie to były na początku, a teraz są można powiedzieć nawet dość głośne |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 17-03-2011, 07:39
|
|
|
Przed cofaniem najlepiej ściszyć radio (muzę)
Głośne słuchanie muzyki powoduje zanik słuchu. |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-03-2011, 08:05
|
|
|
DJ Fazi napisał/a: | Przed cofaniem najlepiej ściszyć radio (muzę) | przecież radio samo to robi - przynajmniej chińczyk |
|
|
|
 |
Muciek
Mitsumaniak Amnetyst Black
Auto: O2 FL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2010 Posty: 896 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17-03-2011, 11:33
|
|
|
rezon napisał/a: | DJ Fazi napisał/a: | Przed cofaniem najlepiej ściszyć radio (muzę) | przecież radio samo to robi - przynajmniej chińczyk |
I nie tylko. Ori też |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 17-03-2011, 11:39
|
|
|
Muciek napisał/a: | rezon napisał/a: | DJ Fazi napisał/a: | Przed cofaniem najlepiej ściszyć radio (muzę) | przecież radio samo to robi - przynajmniej chińczyk |
I nie tylko. Ori też | Ori radio nie ścisza muzyki podczas cofania. Chińczyk tez tego nie robi, za wyjątkiem kiedy mamy zamontowaną kamerę cofania. Wtedy przy włączeniu biegu wstecznego, muzyka zanika całkowicie. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 18-03-2011, 10:07
|
|
|
DarioFo napisał/a: | Czy ktoś wymieniał lub próbował wymienić w Outku II czujniki parkowania z tyłu? Zrypały mi się 2 szt. po zimie. Przy wstecznym ciągle piszczy, nawet bez obiektu z tyłu. Nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy przecinać kable przy czujnikach i dolutować nowe? Jakie? wybór jest duży. Czy może doprowadzić całe kable do centrali. Jakie wejscia? Gdzie centrala? Czy ktoś miał jakieś doświadczenia? | .TO nie muszą być czujniki tylko centralka,miałem coś takiego i wymienili na nową .U mnie centralka jest za subbuferem ,prosty dostęp..Możesz sprawdzić co padło odłączjąc dwa czujniki od centralki z tej strony co piszczy |
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 18-03-2011, 10:29
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Ori radio nie ścisza muzyki podczas cofania. Chińczyk tez tego nie robi, za wyjątkiem kiedy mamy zamontowaną kamerę cofania. Wtedy przy włączeniu biegu wstecznego, muzyka zanika całkowicie. |
Wlasnie A tak wysmiewana skoda octavia ma te funkcje,,,ehhhhhhhhhhh
joachim69 napisał/a: | a czy Wam tez te czujniki działają z opóźnieniem i sa bardzo ciche ? |
z opoznieniem to moze nie ale zauwazylem ze maja znacznie krotszy zasieg dzialania od innych ktore wczesniej udawalo mi sie testowac w innych autach i wlasnie dzieki temu zrobilem sobie male kuku w zderzaku o betonowy pacholek - wystarczy tylko nieco energiczniej cofnac i jesli ma sie pecha i jest z tylu przeszkoda - kuku murowane |
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 18-03-2011, 10:46
|
|
|
dab napisał/a: | z opoznieniem to moze nie ale zauwazylem ze maja znacznie krotszy zasieg dzialania od innych ktore wczesniej udawalo mi sie testowac w innych autach i wlasnie dzieki temu zrobilem sobie male kuku w zderzaku o betonowy pacholek - wystarczy tylko nieco energiczniej cofnac i jesli ma sie pecha i jest z tylu przeszkoda - kuku murowane | Zasięg czujników można prosto w ASO wyregulować i dopasować do własnych preferencji. Trzeba jednak auto podłączyć do MUT III. |
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-03-2011, 11:18
|
|
|
dab napisał/a: | A tak wysmiewana skoda octavia ma te funkcje,,,ehhhhhhhhhhh | tak wyśmiewana Skoda nawet wyświetla wskazania czujników na firmowych i niektórych nie firmowych radyjkach, a co lepsze wersje mają nawet fabryczne czujniki również z przodu. O asystencie parkowania już nie wspominam. Outek nie ma nawet w opcjach. dab napisał/a: | wlasnie dzieki temu zrobilem sobie male kuku w zderzaku o betonowy pacholek | też niestety raz za szybko cofałem i mam porysowany czarny plastik o kwietnik |
|
|
|
 |
|