Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:56 |
[Carisma 1.8 GDI] Pomoc przy kupnie |
Autor |
Wiadomość |
master2591
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-02-2011, 10:56 [Carisma 1.8 GDI] Pomoc przy kupnie
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników
http://otomoto.pl/mitsubi...C16488819.html- ogłoszenie zostało niestety skasowane ale mam jeszcze zdjęcia tutaj
https://picasaweb.google.com/master25911/Carisma?feat=directlink#
Znalazłem ostatnio taką oto carismę i chciałbym prosić was o jakieś wskazówki i opinie, co sądzicie o tym modelu?? Na tym forum i wielu innych dowiedziałem się że ten silnik nie ma dobrych opinii u ekspertów za to użytkownicy mówią że wystarczy dobre paliwo i czasowe przeglądy oraz raz na jakiś czas przeczyścić przepustnice bo obroty falują i gdyby to faktyczne było wszystko to nie jest aż tak źle bo przecież o każde auto trzeba dbać jeśli ono ma zadbać o nas.
Oglądałem ją w niedziele i z tego co zauważyłem w środku jest dość dobrze utrzymana poza radiem którego nie było i właściciel dorzucił takie jak na zdjęciu i jedna szyba nie działała ale ma to naprawić i przełącznik do szyby ma przenieść z innej carismy ale nie zapytałem sie po co trzyma drugą carismę bo to trochę dziwne.
Zewnątrz nic takiego nie zauważyłem z tył bębny czyste nie zardzewiałe, podnośniki tylnej klapy są za słabe bo jej nie utrzymują ale podobno w tym aucie to powszechne bo klapa jest naprawdę bardzo ciężka, po za tym nic nie zauważyłem, pod maską również wygląda w porządku.
Silnik zaraz po uruchomieniu delikatnie zafalowały obroty ale zaraz się uspokoiły może to dlatego że bak był prawie pusty poza charakterystycznym cykaniem chodzi raczej normalnie ale nie wiem jak głośno dokładnie ma być to słychać bo w środku słychać tylko delikatny basowy dźwięk a po dodaniu gazu cykanie znika. Silnik ma zrobione 99 000 km, jest książka serwisowa niestety po niemiecku data następnego przeglądu 105000 km, gdybym go kupił to nie wiem czy wymienić od razu olej i rozrząd czy poczekać do przeglądu chociaż z tego co wiem przy 90000 km powinni wymienić rozrząd podczas poprzedniego przeglądu, właściciel mówi że wszystko jest w porządku ale nie jestem w 100% przekonany bo w końcu chce zarobić a potem martw się sam.
Auto stoi w komisie a właściciel szczycił się tym że wszystkie auta są sprowadzone przez niego i są pewne bo zależy mu na dobrym imieniu dlatego nie przyjmuje auto od kogoś żeby się nie tłumaczyć za czyjeś auto, zapewniał mnie też że po następne auto też do niego przyjadę. Umówiłem się z nim na sobotę i wtedy zdecyduje o kupnie.
To chyba było by na tyle teraz proszę o kilka słów od was
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 07-02-2011, 13:42
|
|
|
wygląda całkiem dobrze
przebieg (po kierownicy, pedałach i drążku zmiany biegów) też wydaje się być realny |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 07-02-2011, 14:11
|
|
|
na klapie wersja LS. a w środku co innego
antenę automatyczną też gdzieś wcięło :O
Toż to bardziej wygląda na werjse EXE niż LS, albo jakiś mieszaniec bez rodowodu |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2011, 14:16
|
|
|
Saqu napisał/a: | Toż to bardziej wygląda na werjse EXE niż LS, albo jakiś mieszaniec bez rodowodu |
I z cudzą książką serwisową. |
|
|
|
 |
master2591
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 07-02-2011, 14:28
|
|
|
antena jest zaraz nad drzwiami od kierowcy tylko jest złożona, a co do wersji to szukałem trochę informacji na ten temat ale nic nie znalazłem. Ja ktoś wie co dokładnie powinno się znajdować w tej wersji a tego nie ma to proszę o podpowiedź albo jakiś link do odpowiedniej strony sam też poszukam i jeszcze w sobotę wypytam gościa jak to z tym autem jest i na pewno obejrzę jeszcze raz tą książkę serwisową
już wiem o co ci chodzi z tą wersją, prawdopodobnie chodzi o okleinę którą został oklejony kokpit można taką znaleźć na allegro ta z tego auta jest carbonowa i prawdopodobnie to się nie zgadza |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2011, 15:47
|
|
|
Rzeczywiście na klapie oznaczenie LS, a w środku jak EXE. Gdzieś na forum jest opisana wersja Special (ktoś ma). Spróbuj poszukać i porównać. |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2011, 17:08
|
|
|
Wersja LS posiada praktycznie maks wyposażenie:
-climatronic
-elektryczne szyby x4
-poduszki x4
-ele lusterka,
-automatyczna antena (przede wszystkim dla wersji LS!)
-podgrzewane siedzenia,
-podłokietnik z tyłu
-itp
z halogenami to różnie bywa...
I nie chodziło mi o okleine... |
|
|
|
 |
master2591
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 07-02-2011, 18:47
|
|
|
Wersji special nie znalazłem na forum z resztą jestem tu nowy i jeszcze nie doszedłem do tego jak szukać właściciela na forum
faktyczne coś tu nie pasuje
-elektryczne szyby są tylko w przednich drzwiach w tylnich są ręczne
-o poduszki ani podgrzewane siedzenia nie pytałem jakoś nie przyszło mi do głowy podobnie jak o lusterkach w ogłoszeniu pisze ze są elektryczne a są ręczne dopiero teraz zauważyłem
-automatyczne antena to znaczy że wysuwa się gdy włączę radio(???) jeśli tak to radio nie było zamontowane tylko wsadzone tak o dla oka ale ma być zamontowane do soboty
może jest taka opcja że auto było np. bite z tył i jest inna klapa albo to po prostu naklejka bo jeśli klapa jest oryginalna to znaczy że auto było by dość mocno naprawiane skoro nie ma tylu elementów wyposażenia i to by wyjaśniało dlaczego trzyma drugą carismę po to żeby z 2 zrobić jedną
co do kierownicy to wydaje mi się że środek kierownicy jest bardziej błyszczący a obwód właśnie trochę przytarty może nie aż tak jak na zdjęciu bo sprzedawca zrobił zdjęcie z fleszem i w rzeczywistości jest lepiej ale i tak trochę podejrzanie wygląda fakt
Widzę ze trochę dużo rzeczy mi umknęło mimo że nie są to rzeczy specjalne ukrywane ale pewnie to przez to że pierwszy raz kupuje samochód |
Ostatnio zmieniony przez master2591 07-02-2011, 19:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2011, 18:50
|
|
|
Sprawdź dokładnie tył. Weź jedną i drugą na kanał i porównaj tył od spodu.
U mnie kierownica przy tym przebiegu wyglądała podobnie. |
|
|
|
 |
master2591
Nowy Forumowicz

|
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2011, 21:24
|
|
|
Jeszcze dla wyjaśnienia, automatyczna antena umiejscowiona jest na tylnim prawym błotniku, taki dydek wystający wysuwa się po włączeniu radia. To jest cecha typowa dla wersji LS. brak anteny sugeruje, że nie jest to LS
Nie musisz wszystkiego wiedzieć wkońcu od czego masz nas |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 185 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 07-02-2011, 22:01
|
|
|
Cezar napisał/a: | brak podgrzewania siedzen i reczne lusterka - wiec prawie jak w EXE Brak przednich przeciwmgielnych. | oprócz tego wersja EXE ma inny gril (czarny + chromowane obwódki) i pod radiem jest mały zamykany schowek tutaj tego nie widzę. Coś jest kombinowane z tą aukcją: opis innej wersji auta, zdjęcia innej wersji Najlepiej podjechać i osobiście obejrzeć tą Carismę, najlepiej z tym opisem z aukcji |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
master2591
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 08-02-2011, 00:46
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=specjal
odpowiedź na temat tej wersji jest w tym temacie, okazuje się że to nie jest wersja LS tylko uboższa więc albo klapa jest inna i coś było naprawiane albo po prostu ktoś nakleił sobie naklejkę z wersji LS tak czy siak muszę to wyjaśnić.
A skoro to nie jest LS to jaka jest to wersja EXE czy może L czy LX bo ja nie wiem dokładnie co ma być w której ale napewno automatyczna antena jest zaraz nad drzwiami od kierowcy tylko jest schowana ale ją widać na zdjęciu może to pomoże ustalić wersje
http://suchen.mobile.de/f...ber=2&picture=2
Nie wydaje mi się żeby klapa byłą wymieniana bo jak zaglądałem do środka to wszystko wyglądało ok, zdziwiło mnie tylko to że nie ma trójkąty ostrzegawczego i kluczy ani podnośnika oraz to że jak podniosłem klapę od bagażnika to poczułem taki zapach świeżości tak jak bym otwierał nowe auto(może po prostu były nowe dywaniki) ale nie chce się specjalnie czepiać a teraz na pewno zwrócę na to uwagę.
Macie może jeszcze jakieś wskazówki albo spostrzeżenia które by mi pomogły sprawdzić to auto, nie ukrywam że mi się spodobało i w pewnym sensie jest to okazja, żadko spotyka sie auto które ma 13 lat i ma tak mały przebieg udokumentowany ale to też może być tylko przekręt sprzedającego i pewnie nigdy nie będę pewien |
|
|
|
 |
|