Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lakiernik Blacharz
Autor Wiadomość
stankiew
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 08:57   Lakiernik Blacharz

Niedawno odebrałem colta z lakierowania i małych przeróbkach. Robił to mój znajomy którego prace wczesniej widziałem i myslałem ze zostanie to zrobione profesjonalnie. Niestety pomyliłem sie.
Teraz mam problem. Tył jest spaprany było małe wgniecenie które miało byc wyklepane,zostało ale szpachli z rowków w tylnym pasie nie raczył wypolerować ,nie polakierował od środka klapy. Wymienić moge jeszcze kilka rzeczy ale nie chce sie denerwować. Były przyjaciel odstawił mi samochód pod moja nieobezność i zwiał z polski.Od lakierni w której pracował nie moge nic wyegzekwować. Więc musze szukać kogoś kto dobrze oszlifuje i ponownie polakieruje nadwozie.
Proszę o pomoc i o sprawdzony warsztat.

Pozdrawiam.

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2006, 19:15   

A tak z ciekawości się zapytam ile zapłaciłeś za lakierowanie i co robiłeś czy tylko tył czy całe autko?

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2006, 23:41   

Co Marek sprawdzasz Swoje ceny? :wink: :mrgreen:
Mówiłem Ci to już kilka razy, ale powtórzę raz jeszcze - jesteś najlepszym lakiernikiem jaki kiedykolwiek dotykał moich aut :D

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2006, 09:02   

Oj Mariusz nie zawstydzaj mnie :oops: ja robię tylko to, co lubię i co umiem a czym więcej będę słuchał takich komplementów to jeszcze zacznę ceny windować he he :mrgreen:
A zresztą jeszcze góra półtora roku i ceny za lakierowanie skoczą do góry o 100% i to bez wyjątku wszędzie.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 08:19   

M_Wiewiórek napisał/a:
A zresztą jeszcze góra półtora roku i ceny za lakierowanie skoczą do góry o 100% i to bez wyjątku wszędzie.

Dlaczego?

stankiew
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 11:38   

Sorka ze tak puźno odpisuje ale poraz kolejny zapomniałem hasło :)
No więc zapłaciłem część pieniędzy dokładnie 1000 pln - i uważam ze stanowczo za dużo( dałem część kasy w trakcie robienia samochodu)- był to dyżu błąd. Lakierowany był tylni błotnik klapa zedrzak przedni tylki i klapa na której był robiony bad look(udał sie ale oczywiście od spodu ni został dokończony :( Dwa dni temu zauważyłem ze zaczynaja robić sie bąbelki na tylnym pasie,mam nadzieje ze ni jest to rdza ,dlatego jak najszybciej musze doprowadzić to do porządku. Zależy mi na poprawie klapy i tylnego pasa,oraz klapy od silnika. zderzaki bede wymieniał wiec nie trzeba lakierować..

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 20:08   

slo_mo napisał/a:
M_Wiewiórek napisał/a:

Dlaczego?

Weszliśmy do uni no i teraz mamy, od początku 2007r zostają wycofane z produkcji lakiery rozcieńczalnikowe, wchodzą za to wodorozcieńczalne, są ciut droższe, więc nie było by problemu, ale razem z lakierami wycofują z produkcji tanie i pośrednie cenowo materiały, czyli podkłady, szpachle itd., które nie spełniają norm emisji rozpuszczalników do atmosfery, więc zostaną same najdroższe, które takie normy spełniają, na przykład, jeżeli podkład kosztował najtańszy dwadzieścia parę zł za litr jakiś lepszy czterdzieści parę zł. Tak teraz ten, który spełnia te normy kosztuje 180zł a że większość klientów naprawia elementy auta a nie kupuje nowych to trochę tego podkładu trzeba z użyć żeby ładnie i porządnie zrobić autko, więc sam widzisz, no chyba, że będą przemycać z za wschodu jakieś materiały to nie będzie tak źle cenowo, he he, Jedyne, co mi się podoba to to, że już nie każdy będzie sobie mógł polakierować autko tanio gdzieś w komórce albo w garażu, po prostu bazy wodorozcieńczalne nie wysychają jak nie ma odpowiednich warunków, czyli przepływu gorącego nie wilgotnego powietrza :lol:

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2006, 08:22   

No ładnie :?
Proponuję wygospodarować trochę miejsca na magazyn i zaopatrzyć się już teraz w zapasik szpachli, podkładów, itp. - chociaz nie wiem jak tam z trwałościa takich srodków (ile mogą leżeć do zepsucia?).
BTW: Marek, zmień podpisik bo Twój CJ0 już śmiga u innego właściciela :wink:

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2006, 19:26   

He z trwałością jest różnie, producenci dają gwarancje od pół roku do roku na takie materiały, jeżeli byłyby przechowywane w odpowiednich warunkach, czyli nie w mrozie i wilgoci myślę, że by ciut dłużej mogły poleżeć, zresztą to jest chemia i nigdy nie wiadomo czy coś się nie skisi, Podpisik miałem zmienić, ale jakoś to mi tylko z miśka zostało, więc ciężko :wink:

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2006, 19:46   

Czyli zaprawki sam sobie też nie zrobię - będę do komory jechał... bomba. Ale jak znam życie to skądś "stare" lakiery da się skombinować.
No i następny fajny szczegół - teraz jak komuś w zderzak wjadą i coś wygną w 5 letnim aucie to zaraz będzie szkoda całkowita...

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2006, 07:34   

Josie, zaprawkę morze sam i zrobisz, ale bazę będziesz musiał suszyć z pół godziny fenem, ja ostatnio malowałem sobie właśnie "wodą" tak, aby się trochę pouczyć, wziąłem jakiś błotnik i polakierowałem w komorze, w temperaturze 19stopni, bez włączonego palnika, na dworze popadywał deszcz, błotniczek sobie stał z 15min i nawet nie podsechł dopiero, gdy włączyłem palnik i ustawiłem temperaturę na 35 stopni to wysechł w ciągu kolejnych 15min i dopiero można było kłaść klar, a z tymi lakierami nie będzie tak różowo żeby skombinować, dany kolor powstaje z kilku podstawowych kolorów, wystarczy, że zabraknie jednego podstawowego koloru na mieszalniku i już żaden kolor nie wyjdzie :cry: a myślę, że mieszalnie w takie duże zapasy lakierów nie będą się obkupywać, bo te też mają bardzo krótki okres gwarancji a po jej upływie chyba już nie będą sprzedawać.
Tak czy inaczej w niedalekiej przyszłości zrobi się jak na zachodzie, czyli autka zadbane będą w cenie nawet te starsze.

Odpowiedz do tematu