[Cari 1.8 GDI] piszczace drzwi |
Autor |
Wiadomość |
daron64
Mitsumaniak
Auto: S40 2.0 bez T
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 275 Skąd: szerokopojete okolice Elblaga/Braniewa
|
Wysłany: 28-04-2011, 09:19 [Cari 1.8 GDI] piszczace drzwi
|
|
|
Witam
Tak jak w tytule tematu mam problem z piszczacymi drzwiami. Dzwiek jest MASAKRYCZNY, az siara jak sie gdzies wysiada skrzypia jak stara brama od stodoly. Dzwiek dobiega od ogranicznikow drzwi. Piszcza wszystkie drzwi(klapa tez ale tu pomoglo smarowanie mocowania silownikow). Drzwi jak do tej pory potraktowalem takim pierdolnikiem do smarowania w plynie(nie pamietam nazwy) i pomogla ale na bardzo krotko-za 1szym razem na jakies 2dni a teraz jak jest cieplo to przez dzien jest tylko spokoj. Piszczec/skrzypiec zaczyna przy szerszym otwariu drzwi dopiero. Nie chcialem tam zadnego oleju czy smaru dawac, bo balem sie, ze zaraz naczepia sie tam wszelkiego rodzaju pylu brudu itp i bedzie jeszcze gorzej. Pytalem znajomego fachmana to najpierw sugerowal smar grafitowy, ale pozniej jak rzucil okiem, ze metal styka sie z tworzywem to powiedzial, zeby poszukac jakiegos kremu albo wazeliny zeby nie zrzarlo tej uszczelki(czy jak to nazwac). Ktos mial podobny problem? Na forum nie znalazlem nic podobnego(jade na necie w tel i cos szukajka mi wariuje, wiec jesli cos podobnego bylo wybaczcie) |
|
|
|
 |
Kamilofone
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 157 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-04-2011, 15:46
|
|
|
Heyka u siebie ten skrzypiący problem potraktowałem jak już wspomniałeś wazeliną techniczną i jak uchem odjął Dobry też jest tzw. silikon w sprayu, jest dość rzadki i szybciej problem daje znać o sobie więc obstawiam wazelinę na pierwszy rzut ! |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 30-04-2011, 10:19
|
|
|
Wszelkie smarowidła pomogą tylko na krótki czas. Musisz wykręcić ograniczniki otwarcia drzwi, rozebrać na części pierwsze, wymyć w benzynie lub wymoczyć w nafcie, wtedy nasmarować w środku i będzie spokój na długo. |
|
|
|
 |
daron64
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-05-2011, 21:13
|
|
|
Hugo
to, ze najlepiej byloby zrobic tak jak napisales to wiem, tylko nie bardzo mam teraz czas zeby dobierac sie do wszystkich drzwi po kolei i pewnie dopiero za jakis blizej nieokreslony czas sie za to wezme. Chodzilo mi bardziej o dorazne zalatwienie problemu, ale oczywiscie dziekuje za rade.
Kamilofone
masakra-w 3sklepach nie mieli wazeliny..ale kumpel ze sklepu z czesciami dal wyprobowac miedzian, nie mam pojecia czy sie nadaje, ale od kilku dni jest spokoj. |
|
|
|
 |
Kamilofone
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-05-2011, 09:29
|
|
|
daron widzisz nie ma jak dobrze zaopatrzony sklep najlepiej z chemią tam można dostać
ogólnie czym gęstszy smar to na dłużej jest spokój z piszczeniem przy otwieraniu drzwi. Ja jeszcze stosuje silikon w spray'u na ten element elastyczny w drzwiach do której ogranicznik się chowa. |
|
|
|
 |
daron64
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-05-2011, 10:42
|
|
|
Pytalem i osilikon, ale u mnie w okolicy to niestety wiecej nie maja rzeczy niz maja. Juz pomijam mine kumpla jak sie spytalem czy ma wyzeline..i oczywiscie pytanie "a co ty chcesz nia smarowac?" i do tego usmieszek..narazie jest spokoj jak sie znow odezwa bede wtedy kombinowal i szukal |
|
|
|
 |
Kamilofone
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-05-2011, 11:03
|
|
|
Hehe dlatego warto używać pełnej nazwy czyli "wazelina techniczna" |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-05-2011, 23:10
|
|
|
daron64 napisał/a: | Hugo
to, ze najlepiej byloby zrobic tak jak napisales to wiem, tylko nie bardzo mam teraz czas zeby dobierac sie do wszystkich drzwi | No to pomożesz tylko doraźnie. |
|
|
|
 |
daron64
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-05-2011, 20:48
|
|
|
heh powiedzialem zeby sie tak glupio nie smial, ze o techniczna mi chodzi to tylko sie smial..
Wiem, ze to tylko doraznie no, ale narazie jest cisza i spokoj. |
|
|
|
 |
|