Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Banalne pytanie na temat wskaźnika oleju
Autor Wiadomość
krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2011, 20:59   Banalne pytanie na temat wskaźnika oleju

Witam

Ostatnio mój colt chyba wziął trochę oleju sam już nie wiem
bo sprawdzałem po ok 9godzinach od zgaszenia a z tego co zauważyłem później
to nawet dłużej trzeba poczekać ...dokładnie sprawdzę poziom spisze licznik i zobaczymy ...

Od zgaszenia silnika minie z 15godzin mam pewność że już wszystko spłyneło - poziom ma być żeby było max na bagnecie czy w połowie między min. a max ?
Ojciec mówi że ma być w połowie a jeździłem na max .

Raz przypiłowałem go na 5k obrotów ale na moment i na moment coś lekko zaśmierdziało
coś się mogło stać ?

herr_flick 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
Wysłany: 24-05-2011, 21:56   

Ja słyszałem, że poziom oleju sprawdza się co najmniej 5min ale ja czekam 10-15min po zgaszeniu. Jak odczekasz kilkanaście godzin to Ci cały olej spłynie i teoretycznie zawyży poziom. 5tys to dla japończyka niezbyt wygórowane obroty, czasami warto przegonić, ale nie polecam zbyt często. Zaśmierdzieć mogło sprzęgło, jeśli zapach nie utrzymuję się w trakcie jazdy to teoretycznie nie ma co się martwić na zapas.

KlaudiuszBdg 
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Wysłany: 24-05-2011, 22:09   

IMO najwazniejsze jest aby sprawdzac zawsze tak samo, wtedy jest dobre porownanie. Ja sprawdzam np zawsze po nocy - mam gwarancje ze caly olej zawsze splynie i jest jego maksymalna ilosc

Ile oleju ? 2/3 do polowy bagnetu to chyba optimum

Zasmierdziec moglo tez jezeli auto pali olej - bylyby widoczne niebieskie spaliny

Jezeli chcesz pojsc w tym kierunku to sprawdz cisnienie kompresji + proba olejowa

krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Wysłany: 25-05-2011, 17:01   

Cytat:
Ja słyszałem, że poziom oleju sprawdza się co najmniej 5min ale ja czekam 10-15min po zgaszeniu. Jak odczekasz kilkanaście godzin to Ci cały olej spłynie i teoretycznie zawyży poziom

To tak jak byś w ogóle nie czekał i tak silnik będzie gorący ,jak wtedy dolejesz oleju żeby było
w połowie lub więcej od górnej do dolnej kreski to po całkowitym ostygnięciu będzie ci przekraczać maximum .

Jak był zmieniany olej to trzeba było zrobić płukankę bo jak zaciągnołem tego nowego oleju strzykawką z wężykiem :D to chyba były resztki starego bo raz był ciemno żółty a raz czarny .

Odpowiedz do tematu