Banalne pytanie na temat wskaźnika oleju |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 24-05-2011, 20:59 Banalne pytanie na temat wskaźnika oleju
|
|
|
Witam
Ostatnio mój colt chyba wziął trochę oleju sam już nie wiem
bo sprawdzałem po ok 9godzinach od zgaszenia a z tego co zauważyłem później
to nawet dłużej trzeba poczekać ...dokładnie sprawdzę poziom spisze licznik i zobaczymy ...
Od zgaszenia silnika minie z 15godzin mam pewność że już wszystko spłyneło - poziom ma być żeby było max na bagnecie czy w połowie między min. a max ?
Ojciec mówi że ma być w połowie a jeździłem na max .
Raz przypiłowałem go na 5k obrotów ale na moment i na moment coś lekko zaśmierdziało
coś się mogło stać ? |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
|
Wysłany: 24-05-2011, 21:56
|
|
|
Ja słyszałem, że poziom oleju sprawdza się co najmniej 5min ale ja czekam 10-15min po zgaszeniu. Jak odczekasz kilkanaście godzin to Ci cały olej spłynie i teoretycznie zawyży poziom. 5tys to dla japończyka niezbyt wygórowane obroty, czasami warto przegonić, ale nie polecam zbyt często. Zaśmierdzieć mogło sprzęgło, jeśli zapach nie utrzymuję się w trakcie jazdy to teoretycznie nie ma co się martwić na zapas. |
|
|
|
 |
KlaudiuszBdg
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2010 Posty: 200 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 24-05-2011, 22:09
|
|
|
IMO najwazniejsze jest aby sprawdzac zawsze tak samo, wtedy jest dobre porownanie. Ja sprawdzam np zawsze po nocy - mam gwarancje ze caly olej zawsze splynie i jest jego maksymalna ilosc
Ile oleju ? 2/3 do polowy bagnetu to chyba optimum
Zasmierdziec moglo tez jezeli auto pali olej - bylyby widoczne niebieskie spaliny
Jezeli chcesz pojsc w tym kierunku to sprawdz cisnienie kompresji + proba olejowa |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 25-05-2011, 17:01
|
|
|
Cytat: | Ja słyszałem, że poziom oleju sprawdza się co najmniej 5min ale ja czekam 10-15min po zgaszeniu. Jak odczekasz kilkanaście godzin to Ci cały olej spłynie i teoretycznie zawyży poziom |
To tak jak byś w ogóle nie czekał i tak silnik będzie gorący ,jak wtedy dolejesz oleju żeby było
w połowie lub więcej od górnej do dolnej kreski to po całkowitym ostygnięciu będzie ci przekraczać maximum .
Jak był zmieniany olej to trzeba było zrobić płukankę bo jak zaciągnołem tego nowego oleju strzykawką z wężykiem to chyba były resztki starego bo raz był ciemno żółty a raz czarny . |
|
|
|
 |
|