|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nie ma prądu - nie palą kontrolki -aku sprawny -misiu marty |
Autor |
Wiadomość |
piotrekdm1983
Forumowicz
Auto: COLT CJ0 GLX 1.3 12V 1997
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-05-2011, 20:16 Nie ma prądu - nie palą kontrolki -aku sprawny -misiu marty
|
|
|
Witam , dzisiaj o dziwo dziwna sytuacja , rano do pracy bez problemu odpalił wszystko dżi , dojechałem . Po południu chcę wracać , wsiadam a tu zaskoczenie .
wkładam kluczyk do stacyjki i martwy , żadnej reakcji , zero kontrolek . otworzyłem silnik , posprawdzałem wszystko OK , bezpieczniki też OK.
Przyjechał kolega , podłączamy na kable i hura kontrolki się palą ale chwila , nie odpala zero reakcji . W ogóle rozrusznik nie działa . Podpięliśmy mój aku do jego auta , odpala od razu bez problemu . Co mam walnięte ? Rozrusznik , alternator , regulator napięcia ? czy jakieś kable się uwaliły pomiędzy aku a alternatorem ?
Z góry dzięki . |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 19-05-2011, 20:42 Nie ma prądu
|
|
|
Pewnie kostka stacyjki. |
|
|
|
 |
piotrekdm1983
Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2011, 21:28
|
|
|
jaki koszt ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-05-2011, 22:06
|
|
|
Raczej posprawdzaj grube kable i połączenia pomiędzy akumulatorem a autem. Najprawdopodobniej nie łączy ci albo masa albo +, stawiam na masę. |
|
|
|
 |
piotrekdm1983
Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2011, 09:33
|
|
|
napięcie na aku - 7.5 V sprawdziłem , wiem że powinno być z 13,5 , 14 ale na samym 7,5 powinny zapalać się kontrolki i generalnie powinien być prąd a u mnie nie palą kontrolki i zero reakcji . Zimą jak mi się rozładował aku to też było 5 , 6 do 7 V ale był prąd słaby ale był .Kostka stacyjki raczej jest sprawna bo jak napisałem wcześniej jak podłączamy na kable to wszystko się zaczyna świecić i jest prąd , przekręcam kluczykiem na zapłon i słychać tylko cyk ale rozrusznik nie startuje . Trzymaliśmy 20 minut na kablach ale nic nie pomogło , tylko cyk .Dzisiaj zaholuję go do serwisu i niech chłopaki sprawdzą co jest albo faktycznie masa gdzieś uwalona albo alternator albo nie wiem co
Misie mają to do siebie że potrafią w najbardziej nieodpowiednim momencie odmówić posłuszeństwa
[ Dodano: 20-05-2011, 14:39 ]
jednak aku - poszła cela :/ , oddaję do reklamacji kilkumiesięczny aku VARTA AMPERMAX , masakra .
Powinni dopisać Aku na zimę potem kup nowy |
|
|
|
 |
|
|