Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1] Dziwne zachowanie samochodu - problem z elektryką (?)
Autor Wiadomość
mani4c 
Forumowicz

Auto: Sprzedane
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2011, 08:50   [CJ1] Dziwne zachowanie samochodu - problem z elektryką (?)

Witajcie,
Od kilku dni dotyka mnie dość niezwykły problem. Otóż tak:
- Przekręcam kluczyk pierwsza pozycja - OK
- Przekręcam kluczyk na "zapłon" - OK
- Uruchamiam silnik - OK
- Uruchamiam światła: dzieje się taki efekt, jakby ktoś odciął zasilanie - zegarek się resetuje, wyłącza się radio... dzieje się to w ułamkach sekundy, ale jednak... silnik się oczywiście kręci i nie robi to na nim żadnego wrażenia

Dalej po jeździe:
- Wyłączam silnik - kluczyk pozycja zapłon... i tutaj kaputt... wyłącza się radio i resetuje się zegar
- przekręcam kluczyk - pierwsza pozycja - od strony elektrycznej samochód jest kompletnym trupem
- pozycja zerowa... wiadomo, nic się nie będzie działo - brak zasilania
- po takiej dziwnej przypadłości w samochodzie jakby nie było prądu (odpięty akumulator)

Jest jednak na to lek. Wystarczy odpiąć na chwilę akumulator (klema minusowa) i wszystko wraca do normy, żeby znów po 1-2 jazdach sytuacja powyżej się powtórzyła.

Macie jakiś pomysł, co to może być?

piotrekdm1983 
Forumowicz

Auto: COLT CJ0 GLX 1.3 12V 1997
Wysłany: 27-05-2011, 09:07   

Sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i pod maską ? Ja miałem podobny przypadek ostatnio i aku okazał się walnięty poszła cela , wymieniłem na nowy i śmiga jak dawniej :) Pożycz aku od kogoś do sprawdzenia i będziesz pewny co poszło .

mani4c 
Forumowicz

Wysłany: 27-05-2011, 10:17   

Przeczyściłem klemy i jak się okazało, to był lek na całe zło. Póki co - no problemo. :)

piotrekdm1983 
Forumowicz

Auto: COLT CJ0 GLX 1.3 12V 1997
Wysłany: 27-05-2011, 17:26   

No i si mucho bueno :)

mani4c 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2011, 11:05   

No i niestety problem powrócił. Zauważyłem, że radio i zegar wyłączają się teraz nawet przy wciśnięciu hamulca, albo przy przydławieniu silnika poniżej 500 RPM, włączeniu świateł mijania... Jest źle, bo nawet nie wiem o co chodzi. Nie jest to może wina modułu zapłonowego? A może kwestia regulatora napięcia? A może gdzieś masa się "rozmasowała" i elektryka szaleje? A może to kondensatory w kompie dają się we znaki?
Ciekawe jest to, że po odłączeniu akumulatora na chwilę, wszystko wraca do normy. Samochód jeździ bez najmniejszych problemów itp. Naprawdę brakuje mi już pomysłów.

Bazz 
Mitsumaniak
Rzeźnik- kombinator

Auto: lancer C61(2)(6) :D
Wysłany: 06-06-2011, 13:08   

podmień akumulator na jakiś inny, tylko pewny, mi to wygląda jakby przy byle większym poborze prądu dość poważnie spadało napięcie...
- Colt C58A GTI swap na 4G63
- Colt CJ1A jedyny 100% fabryczny

Nie ma drogich części, są tylko duże marże...

Pomogłem? kliknij "POMÓGŁ". :)

mani4c 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2011, 13:27   

Bazz napisał/a:
podmień akumulator na jakiś inny, tylko pewny, mi to wygląda jakby przy byle większym poborze prądu dość poważnie spadało napięcie...

No tak, ale np. nie ma absolutnie żadnego problemu z zapłonem itp. A może to alternator daje niższy prąd ładowania i np. akumulator posiada z tego powodu niedobory? Ale przecież gdyby tak było samochód byłby uziemiony na amen.
Przed chwilą wróciłem z 10km trasy i przy gaszeniu auta, w momencie, kiedy zasilanie z alternatora powinno przełączyć się na akumulator, znów wszystko wysiadło i musiałem odłączyć na chwilę minusową klemę, co by przywrócić elektrykę do życia. Mogę podjechać i kupić pierwszy lepszy miernik, pytanie jest jak przeprowadzić pomiary i czy da się w ten sposób wyeliminować lub potwierdzić usterkę akumulatora?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-06-2011, 13:34   

A czy auto normalnie odpala a jak odpali to silnik normalnie pracuje czy może przerywa lub gaśnie?
Jeśli była by wina akumulatora to byłby problem z odpalaniem i na odpalonym aucie raczej nie powinno być problemów.
Przeczyść główne masy pomiędzy akumulatorem i karoserią oraz karoserią i silnikiem.
Sprawdź też ładowanie pomiędzy plusową klemą a masą auta - karoserią i plusową klemą a silnikiem, jeśli będą różnice w pomiarach jeśli po między plusem a karoserią będzie mniejsze niż 14V to też może sugerować słabą masę.

mani4c 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2011, 13:40   

Właśnie... ostatnio omyłkowo odkręciłem masę od silnika - zdaje się, że 3-4 przewody są przymasowane do tej śrubki... (przy reperowaniu masy od wycieraczek wykonałem taką czynność) i być może tutaj jest problem, w sensie, że się coś "odmasowało". Czeka mnie ciekawa zabawa.
Silnik działa idealnie.

Pytanie kolejne, a może w elektryce jest gdzieś jakieś zwarcie? Z drugiej jednak strony, jak można wytłumaczyć zatem, że po odłączeniu AKU wszystko wraca na chwilę do normy?

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 06-06-2011, 13:48   

Wypróbowany sposób.Wracać do tego co robiło się wcześniej.Powodzenia

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-06-2011, 13:55   

Jeśli miałbyś zwarcie to paliło by bezpieczniki lub przewody, u ciebie raczej coś nie łączy. + raczej nie bo nie było by zasilenia stacyjki i nie mógłbyś odpalić rozrusznikiem więc zostają jakieś masy.
Możesz też wziąć jakiś grubszy kabel, np. czwórkę i podłączyć nowe masy na próbę pomiędzy aku a karoserią i silnikiem i karoserią. Jeśli to pomorze to na pewno wina któregoś z tych połączeń.

mani4c 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2011, 13:55   

FTOrek napisał/a:
Wypróbowany sposób.Wracać do tego co robiło się wcześniej.Powodzenia

Zapowiada się zatem wieczorek na świeżym powietrzu z kluczem 10 i śrubokrętem-krzyżakiem.

[ Dodano: 06-06-2011, 13:58 ]
plecho1 napisał/a:
Jeśli miałbyś zwarcie to paliło by bezpieczniki lub przewody, u ciebie raczej coś nie łączy. + raczej nie bo nie było by zasilenia stacyjki i nie mógłbyś odpalić rozrusznikiem więc zostają jakieś masy.
Możesz też wziąć jakiś grubszy kabel, np. czwórkę i podłączyć nowe masy na próbę pomiędzy aku a karoserią i silnikiem i karoserią. Jeśli to pomorze to na pewno wina któregoś z tych połączeń.

Widzisz, jak już stracę elektrykę (poprzez wyłączenie silnika), to nie jestem w stanie odpalić auta, bo w całej elektryce prądu nie ma (nawet żarówki od oświetlenia się nie zapalają...).

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-06-2011, 14:34   

Jeśli tak to sprawdź najpierw akumulator w momencie jak brakuje zasilania, nawet jakąś samochodową żarówką, czy się zaświeci. Jeśli się zaświeci to aku ok i następnie podepnij te masy co ci pisałem jeśli to nie pomorze to problem z masami wyeliminujesz. Zostaje wtedy zasilanie (+) pomiędzy akumulatorem a skrzynką bezpiecznikową. Trzeba będzie po kolei prześledzić jego drogę.

mani4c 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2011, 14:43   

Rozumiem, że miernik zamiast żarówki też może być? :)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-06-2011, 14:46   

Tak, napięcie naładowanego akumulatora na zgaszonym silniku powinno być około 12,5V a na zapalonym i ze sprawnym ładowaniem około 14,4V.

Odpowiedz do tematu