Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
minimalny rozmiar felgi
Autor Wiadomość
marquis 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-05-2011, 17:06   minimalny rozmiar felgi

Witam. Czy jest szansa by alufelgi o średnicy otworu na pierścień 66,1 mmm założyć na galanta, czy jedyne wyjście to przetoczenie alusa? Zapewne opinie jest taka by się w to nie bawić. A jeśli tak to czy zna ktoś ewentualny koszt? Pozdrawiam

Zysiuu 
Mitsumaniak
02353/KMM

Auto: Galant E33A
Wysłany: 13-05-2011, 17:33   

Wymiarów nie znam więc się nie wypowiem czy wejdą;)
Ja u siebie powiększałem otwór centrujący. Można to robić, ale w granicach rozsądku. We Wrocławiu zapłaciłem za to około 20 zł za sztukę, chociaż jak szukałem to słyszałem też dużo wyższe kwoty.

Mój Galant

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2011, 17:43   

otwór musi być 67,1mm...

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 13-05-2011, 22:29   

W E3x ?

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

marquis 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 16-05-2011, 13:44   

Tak, E32 rocznik 91. Tanie alusy miałem okazję kupić- ale średnica wewnętrzna za mała. W sumie nie kupiłem. Raz dodatkowe koszty gdyby przetaczać, dwa- bezpieczeństwo- najważniejsze.... W zasadzie chodziło mi o to czy jakimś magicznym sposobem by weszła- ale to technika, hehe- nie ma miejsca na wymysły. Dziękuję zatem wszystkim. Mam problem z silnikiem- zapewne popytam o rady, ale najpierw wymienię sondę lambda- zobaczę czy coś pomoże na moje bolączki. Pozdrawiam

waldi-1 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Wysłany: 23-05-2011, 22:59   

kolego, spokojnie mozesz to roztoczyc i nic sie nie stanie, felga alumioiowa jest grobsza niz stalowa, zapewne ten rozmiar jest z nissana , ja tez miałem felgi od nissana i itwor był troszeczke za mały, po roztoczeniu pasował idealnie

http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287

i_Lolek 
Mitsumaniak

Auto: Galant E33a
Wysłany: 04-06-2011, 19:46   

waldi-1 napisał/a:
kolego, spokojnie mozesz to roztoczyc i nic sie nie stanie, felga alumioiowa jest grobsza niz stalowa, zapewne ten rozmiar jest z nissana , ja tez miałem felgi od nissana i itwor był troszeczke za mały, po roztoczeniu pasował idealnie

ja zrobiłem podobnie ze stalowa felgą od Nissana.
ale nie roztaczałem na tokarce, tylko założyłem freza na wiertarkę ręczną i do przodu.
zajęło mi to jakieś 10 minut + 2 minuty zamiatania opiłków. myśle że z alusem by mi zeszło troche dłużej, bo bym się bał zrobić jajo zamiast okręgu. ale nie dużo dłużej.

a przy okazji, zapytam się : od jakich innych samochodów (oprócz innych miśków) można dobrać felgi do naszych Galantów ?

waldi-1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2011, 21:07   

widze ze kolega to kamikadze , wiertara w rekach , oj zeby to tylko sie nie zemsciło, a jesli chodzi o fele to kazda sie nada z rozstawem srob 4x114,3, tylko trzeba dobrac odpowiednio et tak aby nie zaduzo felga niewystawała poza nadkole lub sie nie chowała, jesli piasta bedzie mniejsza niz otwor centrujacy to stosuje sie pierscienie centrujace , jesli bedzie zaduza to mozna zawsze przetoczyc ale w granicach rozsadku i byle nie wiertarka

i_Lolek 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2011, 21:39   

waldi-1 napisał/a:
widze ze kolega to kamikadze , wiertara w rekach , oj zeby to tylko sie nie zemsciło, a jesli chodzi o fele to kazda sie nada z rozstawem srob 4x114,3, tylko trzeba dobrac odpowiednio et tak aby nie zaduzo felga niewystawała poza nadkole lub sie nie chowała, jesli piasta bedzie mniejsza niz otwor centrujacy to stosuje sie pierscienie centrujace , jesli bedzie zaduza to mozna zawsze przetoczyc ale w granicach rozsadku i byle nie wiertarka

hmm. do kamikadze to mi jeszcze chyba daleko :wink:
robiłem tak już wielokrotnie. "rozfrezowywałem" już tak ot. centr. w feldze od opla, żeby pasowała do VW i zawsze było ok. potem jeszcze ta sama felgę dopasowywałem do Renówki, co wymagało kolejnego frezowania i też było ok. przecież koło z piastą i tak połączone jest śrubami.
przejechałem na tych felgach myślę że ponad 50tyś km. nie zauważyłem kiedykolwiek żadnych problemów.
na rajd Monte Carlo bym raczej na takich felgach nie pojechał, ale do normalnych obciążeń nie widzę problemu.

a odnosnie rozmiaru 4x114,3, to które samochody maja jeszcze taki rozmiar ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-06-2011, 22:09   

Cytat:
hmm. do kamikadze to mi jeszcze chyba daleko :wink:
robiłem tak już wielokrotnie. "rozfrezowywałem" już tak ot. centr. w feldze od opla, żeby pasowała do VW i zawsze było ok. potem jeszcze ta sama felgę dopasowywałem do Renówki, co wymagało kolejnego frezowania i też było ok. przecież koło z piastą i tak połączone jest śrubami.
przejechałem na tych felgach myślę że ponad 50tyś km. nie zauważyłem kiedykolwiek żadnych problemów.
na rajd Monte Carlo bym raczej na takich felgach nie pojechał, ale do normalnych obciążeń nie widzę problemu.
Prawda jest taka, że dopóki coś powaznego się przez to nie stanie, to wciąz będziesz przekonany, że w Twoim postępowaniu nie ma niczego złego, natomiast masz najwyższy stopień gwarancji, że kazdy diagnosta, policjant drogówki, etc., wiedząc o tym, bez wahania by poczynili odpowiednie kroki, aby takie rzeżbiarstwo nie miało miejsca.

Ta sytuacje mozna porównywac do sztukowania liny taterniczej i dalszej wyprawy z nia, jest to złe, ale świadomie wiesz że to zostało dokonane nie wiedząc jakie to konsekwencje ze sobą niesie.

Nie martw się, nie takie chojraki już były na tym świecie, a może mam Ci podkreslić wyraz były :lol:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

waldi-1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2011, 22:11   

starsze modele accorda, rover, hundai,nissan, civic,daewoo,kia,mazda,smart ,volvo, jais tam chewrolet

i_Lolek 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2011, 23:58   

robertdg napisał/a:
masz najwyższy stopień gwarancji, że kazdy diagnosta, policjant drogówki, etc., wiedząc o tym, bez wahania by poczynili odpowiednie kroki, aby takie rzeżbiarstwo nie miało miejsca.
Ta sytuacje mozna porównywac do sztukowania liny taterniczej i dalszej wyprawy z nia, jest to złe, ale świadomie wiesz że to zostało dokonane nie wiedząc jakie to konsekwencje ze sobą niesie.

Nie martw się, nie takie chojraki już były na tym świecie, a może mam Ci podkreslić wyraz były :lol:

na temat diagnostów to nie bede polemizował, bo widzę że przeglądy robiłeś w jakimś idealnym kraju. policjantów też spotykałeś samych idealnych.

jedno pytanie : czy ustawiałeś kiedyś stalowa felgę w uchwycie tokarskim ?

felga od Nissana do Galanta wchodzi na wcisk.
różnica otworu centrującego miedzy Oplem a VW to 0,8mm średnicy.
a to co wypisałeś, to tak jak bym próbował dopasować felgi od żuka.

trochę umiaru.
a na rozluźnienie polecam to : http://www.youtube.com/wa...ktCjFU_TkQ&NR=1

waldi-1 napisał/a:
starsze modele accorda, rover, hundai,nissan, civic,daewoo,kia,mazda,smart ,volvo, jais tam chewrolet

dzieki za odpowiedź.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 05-06-2011, 09:53   

i_Lolek napisał/a:
na temat diagnostów to nie bede polemizował, bo widzę że przeglądy robiłeś w jakimś idealnym kraju. policjantów też spotykałeś samych idealnych.

jedno pytanie : czy ustawiałeś kiedyś stalowa felgę w uchwycie tokarskim ?
a za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka, dla mnie to usprawiedliwianie własnej głupoty, przez głupote innych.

Szerokości

EOT

i_Lolek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-06-2011, 11:17   

robertdg napisał/a:
EOP

a gdzie tu jest offtop ?
Cytat:
co ma piernik do wiatraka

jakbyś roztaczał otwór felgi stalowej na tokarce to byś wiedział, że nie da sie go wycentrować idealnie. zawsze zostanie jakieś bicie. dlatego że felgi stalowe są walcowane, a nie toczone tak jak alusy.
jeżeli Felga od Nissana weszła na piastę na wcisk, to znaczy że różnica otworu do piasty była bliska zeru. ale piasta nie mogła być większa niż otwór, bo by inaczej nie weszła. ciasne pasowanie też ma tolerancję, ale zawsze na "+"otworu, albo na "-" wałka.
no to na ileż mogłem rozfrezować otwór na jajo wiertarką ? jeśli to była kwestia 0.4mm na średnicy. ? na promieniu wtedy będzie 0,2.

która opona ma bicie poprzeczne do osi mniejsze niż kilka mm ?

pojechałeś samymi ogólnikami. każdy potrafi napisac że najlepiej to miec orginały bo tak jest najbezpieczniej.
Cytat:
dla mnie to usprawiedliwianie własnej głupoty, przez głupote innych.

a dla mnie to co napisałeś to próba zabrylowania. ale tym razem tylko się ośmieszyłeś.
na przyszłość trochę grzeczniej proszę.

Cytat:
Szerokości

sarkazm tu w niczym nie pomoże.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 05-06-2011, 17:38   

i_Lolek napisał/a:
na przyszłość trochę grzeczniej proszę.
Jak Cię uraziłem to wybacz zrobiłem to nieświadomie, nie będe się z Tobą spierał bo to nie ma sensu, kazdy ma swoje zdanie/doświadczenie/pewny zasób wiedzy, żadnego sarkazmu z mojej strony nie ma.

Odpowiedz do tematu